MANİSA Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, geçen hafta bir ziyarette otobüs şoförlerinin engellilere hakaret ettiğini iddia etti. Buna yanıt veren Manisa Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yasemin Yıldız hakkında, "yürüdüğü" yönünde bir iddiayı dile getirdi.

Manisa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Yasemin Yıldız geçen çarşamba günü, Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fevzi Demir'i ziyaret etti. Engellilerin son aylarda halk otobüsü şoförlerinin hakaretlerine maruz kaldığını ve bu nedenle engellilerin otobüse binmekte sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Ulaşım Daire Başkanı Fevzi Demir ise konuyla yakından ilgileneceğini ve sorunun giderileceğini ifade etti.

Konunun basında yer almasının ardından Manisa S.S. 155 nolu Şehiriçi Denetimli Manisa Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, açıklama yaptı. Kendi kooperatiflerini de ziyaret eden Yıldız'ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Akatmacı, "Bizim şoförlerimizde yüzde 99 böyle bir olay yaşanması mümkün değil. Bir tane böyle bir olay yaşanabilir. Ama nasıl nerede yaşandığını bilemeyiz. Ancak bir tane yaşanan olayı tüm şoförlerimize mal etmenin bir anlamı yok" dedi. Yıldız'ın yürüyebildiği yönünde bir iddiayı dile getiren Akatmacı, "Bazı otobüs şoförü arkadaşlarımız, Yıldız'ın yürüdüğünü, ancak akülü tekerlekli sandalyeyle otobüsleri binip kendilerine çile çektirdiğini ifade etti. Ayrıca başka aldığımız duyumlara göre bazı engelli vatandaşlar tekerlekli sandalyelerini engelli olmayanlara verip, otobüslere ücretsiz binmesini sağlıyormuş. Herkes şoföre yüklenmeye kalkışıyor. Ancak sırf otobüse bedava binmek için başkasının engelli aracını kullanan da oluyor. Başkasının yaşlı kartını, engelli kartını kullanan var. Özellikle ben yürüyemiyorum deyip, başkasının engelli arabasını alıp şoförlere çile çektirmenin bir manası yok. Sayın başkanın verdiği 'Beleş biniyorsunuz, ekmeğiniz de beleş olacak' şeklindeki beyanatları, şoförlerimizde kesinlikle yaşanmaz. Ama kendisi tartışmış olabilir. Şoför arkadaşlarımızdan da bize özellikle başkan konusunda çeşitli şikayetler geliyor. Yine söylediğim gibi, onun yürüdüğünü söylediler. Bir gün onu test edeceğim" diye konuştu.

Akatmacı son olarak, il merkezinde halk otobüsü taşımacılığı yapan 336 şoföre öfke ve iletişim kontrolü semineri verdiklerini belirtti.

"BEN ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ ENGELLİYİM"

Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ise, kooperatif başkanının yürüdüğüne yönelik iddiasına yanıt vererek, kendisinin çocukluktan beri engelli olduğunu ifade etti. Yıldız, "6 aylık bebekten geçirdiğim çocuk felcinden dolayı vücudumun alt kısmı engelli oldu. 2005'e kadar ayağa kalkıp biraz hareket edebiliyordum. Ama yürüyemiyordum. Ancak 2005'te işyerinde geçirdiğim felçten sonra tamamen yürüyemez ve ayağa kalkamaz oldum. Engelli raporumu isterse kooperatif başkanımıza gösterebilirim. İsterse kendisi sağlık müdürlüğüne şikayet edebilir. Benim engelli olmama neden bu kadar takmış anlayamadım. İddiasını da şiddetle kınıyorum. Ben engelli olmasam nasıl engellileri temsil edecek bir dernek başkanlığı yapabilirim? Ayrıca, bazı engellilerin sağlam kişilere tekerlekli sandalyelerini verdiği konusunda tamamen yalandır. Böyle bir şeyi o zaman bize ispatlasın ve kanıtlasın. Kendisinin bu tür açıklamaları engelli vatandaşlarımızı üzmüş ve yaralamıştır" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim