Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu görevlilerinin görevlerinden ihraç edilmesi birçok kesimi olduğu gibi hekimleri de olumsuz etkiledi. Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, ülke genelinde yaşanan hekim sıkıntısının Manisa yerelinde özellikle branşında tek olan ya da aile sağlığı merkezlerinde tek çalışan hekimlerin ihraç edilmesiyle yaşanmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti. FETÖ ile bağlantılı kamu görevlilerinin görevden alınmasına karşı olmadıklarını aktaran Bilgin, "Ancak görevden alınanların yerlerine yeni atamalar da gerçekleşmiyor. En somut örnek Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi. Başhekimin görevden alınmasının ardından 4 aydır bu hastane başhekimsiz ve başhekim yardımcısız yönetilmeye çalışılıyor. 11 tane vilayete bakan, 700 hastanın yatarak tedavi gördüğü devasa bir hastane geçici yöneticilerle yönetiliyor." dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, darbe girişiminin ardından, Türkiye genelinde 2 bin 341 hekimin görevinden ihraç edildiğini ve bazı bölgelerde sağlık alanında ciddi problemler oluştuğunu söyledi.
"HALKIN SAĞLIĞA ULAŞMASI OLUMSUZ ETKİLENMESİN"
Tükel'in açıklamalarının ardından Manisa'daki durumu, Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin'e sorduk. Başkan Bilgin, "Genel Merkezimizin ve Genel Başkanımızın yaptığı tespitler gerçekten önemli tespitler. Benzer duygu ve düşüncelere biz de sahibiz. Manisa yerelinde net sayılar bizim elimizde olmasa da özellikle branşında tek olan, bulunduğu aile sağlığı merkezinde tek olan hekimlerin açığa alınması durumunda sıkıntı yaşanabileceğiniz biliyoruz. Şu ana kadar sıkıntı yaşanmaması, bundan sonra yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Halk sağlığı açısından, sağlık hizmetlerine ulaşmada sorun yaşanması toplumu ciddi derecede olumsuz etkileyecektir." diye konuştu.
"HUKUK SINIRLARI İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLEBİLİRDİ"
Görevden almaların, hasta-doktor ilişkisi açısından da kötü sonuçlar ortaya koyabileceğini dile getiren Bilgin, "Bunun yanında hekimlerin hastalarla kurduğu diyalog boyutu var. Hasta-doktor ilişkisinde güven çok önemli. Hekimlerin birden bire görevden alınması, birçok hekimin görevden alınması hastaları da olumsuz etkileyecektir. Hem hekim, hem hizmet verdiği kitle tarafından çok travmatik ve zor bir durum. Daha planlı, daha sakin bir şekilde yürütülebilirdi. Paldır küldür, ortalığı birbirine katmadan, hukuk sınırları içerisinde sürdürülebilirdi. İşin insani boyutunda bunlar çok önemli." şeklinde konuştu.
"DERDİMİZ ONLARI SAVUNMAK DEĞİL"
Cemaatleri tasvip etmeyen bir yapıya sahip olduklarını dile getiren Bilgin, "FETÖ üyesi, darbe girişimine destek veren kamu görevlilerinin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Bu yapıların devlete sızmalarını bırakın, var oluşlarını bile tasvip etmiyoruz. Bu yapıların toplumda bu kadar hakim olması kesinlikle doğru değil. Ancak devletin de bu konuda kendisini bir sorgulamadan geçirmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu kadar gözaltına alınan kamu görevlilerinden ne kadarı suçlu çıkacak, ne kadarı hak etmediği muamelelere maruz kalmış olarak aklanacak bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"ÇERÇEVE NE KADAR GENİŞLEYECEK?"
Her gün yeni bir açığa alma kararı çıkabildiğine dikkat çeken Başkan Bilgin, "Açığa almaların nerede biteceğini kestiremiyoruz. Her çıkan KHK'da yeni açığa almalar olabiliyor. Olay sadece FETÖ/PDY soruşturmasının dışına da taşmaya başladı. Bizi de endişelendiren aslında bu. Bu kadar uzun süre gözaltılar, neyle suçlandıkları belli olmayan hekimler. Bu durumlar gerçekten sıkıntı. Burada bir şeyler ters gidiyor. Bu zaman içerisinde ortaya çıkacak diye düşünüyoruz." diye konuştu.
"RUH SAĞLIĞINDA YÖNETİCİ YOK"
Görevden almaların yerine yeni atamaların yapılmamasından dert yanan Bilgin, şöyle devam etti: "Görevden alınanların yerlerine yeni atamalar da gerçekleşmiyor. Yani yerleştirme ile ilgili de sorun var. Manisa yerelinde en somut örnek Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi. 4 aydır yöneticisi vekaleten bulunuyor. Başhekimin görevden alınmasının ardından 4 aydır bu hastane başhekimsiz ve başhekim yardımcısız yönetilmeye çalışılıyor. 11 tane vilayete bakan, 700 hastanın yatarak tedavi gördüğü devasa bir hastane geçici yöneticilerle yönetiliyor. Bu bile tek başına süreci ifade ediyor. Bir liyakat sisteminden bahsediliyor ancak henüz devreye girdiğini görmek mümkün olmadı. 30-40 aktif hekim var hastanede ancak hiçbirinin liyakat sistemine tabi tutulduğunu duymadık. Hiçbir hekim arkadaşla bir görüşme yapılmadı hastane başhekimliği için. Yine klasik kapalı kapılar ardından kulis çalışmaları yapılıyor. Hangi yapıyla irtibatlı isimlerle görüşüldüğünü bilemiyoruz."
Editör: TE Bilişim