Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen depremler vatandaşlarda korkuya ve paniğe sebep oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası eski başkanı Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, Türkiye'nin birçok bölgesi gibi Manisa'nın da deprem bölgesi olduğunu ve bu şekilde yaşamaya alışmamız gerektiğini söyledi. Ece, vatandaşlara da büyük görev düştüğünü işaret ederek, "Ev alırken sadece fayanslara, banyo ve lavabolara bakmak yeterli değil. Evlerin zemin etüdünün doğru şekilde yapılıp yapılmadığı, uygun malzeme kullanılıp kullanılmadığı her şeyden daha önemli." şeklinde konuştu.
Akhisar'da, en büyüğü bayramın ilk günü olmak üzere ardı ardına meydana gelen depremler bir ülke gerçeğini daha gün yüzüne çıkardı. Büyük fay hatlarının bulunduğu bölgemizde yaşanan bu depremler vatandaşlarda korku ve paniğe neden oldu.
"EGE, DEPREM BÖLGESİ"
Jeoloji Mühendisleri Odası eski başkanı Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, Manisa'nın ve Ege'nin deprem üreten aktif fay hatların bulunduğu bir coğrafyada yer aldığını söyledi. Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ifade eden Ali Aykut Ece, "Hepimizin derdi İstanbul depremi, Kuzey Anadolu Fay hattı ama Ege Bölgesi de bu anlamda gerçekten sıkıntılı bir yer" dedi.
KÜÇÜK DEPREMLERİN OLMASI SEVİNDİRİCİ
Ardı ardına meydana gelen depremlerin nedeninin faylarda biriken enerjinin bir şekilde çıkmasından kaynaklandığını belirten Ece, "Küçük depremler vatandaşımızı korkutsa da mesleki anlamda baktığımız zaman sevindirici bir durum. Sonuçta bir anda kırılmasındansa parça parça kırılmış olması çok iyi. Dünya nefes alıyor, nefes almasının da sebebi bu tektonik yapısından kaynaklanıyor. Fayından, kırığından bu depremleriyle nefes alıyor. Bunlar gayet normal." ifadelerini kullandı.
"ZEMİN ETÜDÜ ÇOK ÖNEMLİ"
Depremi yok edebilme ya da fay hattını ortadan kaldırabilme gibi bir teknolojinin mevcut olmadığını vurgulayan Ece, sözlerine şöyle devam etti: "Fayın orada olduğunu bilerek alt yapının, üst yapının planlanıp projelenmesi lazım. Maalesef ev alırken evin banyosuna, lavabosuna, fayansına bakıyoruz. Kimsenin zemin etüdüyle, kullanılan malzemeyle ilgili araştırması yok. Türk halkı olarak bunlara pek dikkat etmediğimiz için böyle bir kaç defa sallandığımızda hepimiz bir panik havasına giriyoruz." diye konuştu.
"BİNAYLA ZEMİN İLİŞKİSİ İYİ SAĞLANMALI"
Sadece Manisa'da değil Türkiye genelinde depreme karşı tedbir alınmadığına dikkat çeken Ece, "Çok büyük projeler dışında kimsenin depremi pek göz önünde bulundurmadığını görüyoruz. Yaptığımız risk analizlerini göre Manisa'da 7 şiddetinde deprem olma olasılığı 100 senenin üstünde görünüyor. Bu nedenle insanımızda ‘100 sene de bana denk gelmez' mantığı yürüyor. Sadece Manisa için değil, Konya'da da, Kayseri'de de aynı şekilde. Binayla zemin ilişkisi düzgün sağlanması lazım." diye konuştu.
Haber: Burhan AKDEMİR
Editör: TE Bilişim