Dün yerel gazetelere göz gezdirirken anladığım, önümüzde 3 yıla yakın bir zaman olmasına rağmen AK Parti, Büyükşehir Belediyesini kazanmak için kolları şimdiden sıvamış görünüyor. Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ilçelerde dolaşmaya başlamış. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ü tenkit ediyor. AK Parti genel seçimlerde Manisa'da gösterdiği başarıyı, yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi için sağlayamamasının ezikliğini yaşıyor.
MHP ERGÜN'LE GÜVEN VERİYOR
İki dönemdir yerel seçimlerde Manisa'da Cengiz Ergün, karizması ve halka verdiği güvenle MHP adayı olarak Belediye Başkanlığını zorlamadan kazanıyor. "Neden kazanıyor?" sorusunu, önce AK Parti'nin iyi analiz etmesi gerekiyor. Manisa seçmeni, demokrasiye gönülden bağlı bir seçmen. Kökü, 1950 seçimlerinden beri muhafazakar ve milliyetçiliği ön planda tutarak sandıkta oylarını kullanıyor. 1960'dan sonra Adalet Partisi'ne (AP) oy vermiş. 12 Eylül'den sonra çeşitli yasaklar ve baskılar karşısında Anavatan Partisi (ANAP) ile Doğru Yol Partisi'ne (DYP) güvenmiş ve sandıkta bu partilere oyunu kullanmış. 2002'de AK Parti'yi tek başına iktidara getirmiş.
HALK SOL PARTİLERE TEPKİLİ
"Bu neyi gösteriyor?" derseniz, açık beyan ortada; 1950 yılına kadar rahmetli İsmet İnönü'nün tek başına yönettiği Türkiye'de, Anadolu insanı İsmet Paşa'nın yönetimine büyük tepki göstermiş. DP'ye ezici çoğunlukla ülkeyi yönetme yetkisi vermiş. CHP o tarihten itibaren iki ihtilal ve muhtıralara rağmen seçmenden oy alarak koalisyonlar hariç tek başına iktidar yüzü görmemiş. Bundan sonra da göreceği ufukta görünmüyor. Manisa'da da durum aynı, parlamentoya gönderdikleri milletvekili sayısından belli.
MÜTEVAZİ VE KARİZMATİK
AK Parti 2002 yılında tek başına iktidara gelirken Manisa'da Belediye Başkanlığını Bülent Kar'la kazandı. ANAP ve DYP'nin iki güçlü adayı Adil Aygül ve Orkun Şıktaşlı ile seçimlere girmesi merkez sağın oylarının bölünmesine neden olunca AK Parti Bülent Kar'la seçim kazandı. O seçimden sonra adaylara dağılan oyları incelediğinizde, Adil Aygül ve Orkun Şıktaşlı'nın aldığı toplam oyun Belediye Başkanı seçilen Bülent Kar'dan fazla olduğunu görürsünüz. Bunu AK Parti iyi irdeleyemedi. MHP'den, Manisa'nın tanınmış ailelerinden, Manisaspor'u Süper Lig'e çıkarma başarısını göstermiş, mütevazi ve karizmatik bir yapıya sahip olan Cengiz Ergün'ü seçmen, birleşerek Belediye Başkanı yaptı ve sonra da Büyükşehir'i de yöneteceğine inandığı için ilçeler bazında kullanılan oylarla Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturttu. O gün de bugün olduğu gibi AK Parti il çapında Manisa'da birinci partiydi.
BÜYÜK PROJELERE İMZA ATIYOR
Cengiz Ergün iki dönemdir yerelde Manisa'yı yönetiyor. Gece gündüz çalışarak büyük projelere iktidarına muhalefetine rağmen imza atıyor. İlçelerde kurduğu koordinasyon merkezleri ile halkın taleplerini yerine getiriyor. Bir defa Cengiz Ergün'ün iyi bir çalışma kadrosu var. Nasıl Başkent'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son sözü söylüyorsa, Manisa'da da ekibinin hazırladığı projelere Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de aynısını yapıyor. Lider olmak ayrı bir şey, Ergün'e liderlik yakışıyor. Toplum kendisine güveniyor ve destek veriyor. Elbette iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan Cengiz Ergün'ün icraatlarını, yönetim biçimini beğenmeyen ve tenkit edenler çıkacaktır. Ülkemizde meyve veren ağaç daima taşlanmıştır.
YEREL SEÇİMDE HALK, ADAYA OY VERİYOR
Cengiz Ergün'ün önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday olup olmayacağı bilmiyorum. Ergün de kendine göre hesaplar yapıyordur. Siyaset duayeni Süleyman Demirel'in dediği gibi, "Doğmamış çocuğa don biçilmez". Yasal olarak seçime üç yıl var. Bu süreçte neler olup biteceğini hep birlikte göreceğiz. Güneydoğu'da her gün şehit veriyoruz. Birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğu bir süreç yaşıyoruz. Cengiz Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet yarışında hızlı bir tempoda çalışıyor. AK Parti'nin Büyükşehir Belediyesine şimdiden talip olması doğal.
Yalnız, Manisalılar yerel seçimlerde sandığa gidince parti anlayışını bir kenara koyuyor, adayı ön plana çıkarıyor. Bu da unutulmamalı.