Bir zamanlar bir köyde bir ağaç varmış. Bu ağacın gövdesinden iki büyük dal çıkarmış. Bir dalında sadece insana hayat veren meyveler yetişirmiş. Diğer dalındaysa zehirli ve ölümcül meyveler…

Gel zaman git zaman hangi dalında hangi meyvenin yetiştiğini unutmuş insanlar. Günün birinde yaşlı bir adam, yana yakıla gelmiş ağacın yanına. Hastalıktan ölmek üzere olan torununu kurtarabilmek için ağacın hayat veren meyvelerine ihtiyacı varmış ama hangi dalda hangisi yetişiyor bilmiyormuş. Bunun üzerine gidip köylüleri çağırmış yanına. ‘Ben ağacın bir meyvesini alıp yiyeceğim. Eğer ölürsem anlayın ki diğer daldaki meyveler, hayat veren meyvelerdir. Bir tanesini alıp torunuma yedirin, onu iyileştirin.’ demiş. Köylüler teklifi kabul etmiş.

İhtiyar bir meyveyi alıp yemiş. Bir de ne görsünler? İhtiyarın ak saçları simsiyah olmuş. Gencecik, yakışıklı bir adam olmuş. Hayat veren meyveleri bulmuşlar böylece; fakat akıllarına bir mevzu takılmış. ‘Bizim çocuklar kötü daldan yerlerse ölürler. En iyisi kötü dalı keselim. Sadece hayat veren meyvelerin yetiştiği dal kalsın.’ Ağacın kötü meyve dalı, o gün kesilmiş. Fakat ertesi gün hiç beklemedikleri bir manzara ile karşılaşmışlar. Ağacın zehirli dalı kesilince hayat veren dalı da kurumuş. Bunun üzerine anlamışlar ki hayatta her şey zıttı ile var.

Sözü edilen ağaç misali hayat da kökleriyle, dallarıyla bir bütündür. Yaşanılan her olay, bizi biz yapmaya yardım eden birer deneyim. Olumlu ya da olumsuz olarak nitelendirdiğimiz her şey aslında bir denge halinde. Hüzün yaşandı ki mutluluk fark edildi. Mağlubiyet yaşandı ki onu galibiyet takip etti. Düşmanla karşılaşıldı ki dostun kıymeti bilindi. Hastalanıldı ki şifanın şükrü edildi.

Lakin zıttı olmasaydı, yaşananları layığıyla kavrayabilir miydik? Bakıldığı zaman iyi, kötüyle iyi olmuştur. İyiyi iyi yapan kötüye olan aykırılığıdır. Hatta sözlükte kelime anlamı verilirken ‘… olmayan’ ifadesi kullanılır. Yani o kelimenin zıttı verilerek anlamına bakılan kelimenin daha iyi anlaşılması sağlanır.

O halde her şey zıttı ile mümkün. Her durum zıttı ile bir bütün. Hayatımızda bize olumsuz görünen durumları da kabullenip yolumuza devam etmeliyiz. Unutmayın! Yolu seyredenler değil; yolda olanlar kazanır.

Bir dahaki yazıda görüşmek dileğiyle… Hoşça kalın.