Yüzyılın büyük felaket karşısında hükümet depremin yaralarını sarmak için gecesini gündüzüne katarak büyük çaba sarf ediyor. Çadır kent ve çeşitli yerlerde barınan depremzedeler için ilk konutun inşaatı Gaziantep ile başladı. Çiftçiye köy evleri, esnafa da geçici iş yeri için kollar sıvandı. İlk etapta inşaatına başlanacak konutlar Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır ve Elazığ’da yapılacak. Bu hafta içinde temelleri atılması için çalışmalar hızla sürüyor.

KONUTLARIN BİR YIL İÇİNDE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Bu kış kıyamet gününde devletin şefkatli elleri ile ısınmaya çalışan depremzedelerin bir an önce yeni hayatlarına kavuşmaları için hummalı çalışmalar var. Vatandaşların bir yıl içinde kalıcı konutlara yerleştirme planı hayata geçiriliyor. İlk kazma Nurdağı ve İslahiye’de vuruldu. Mart ve nisan ayında 270 bin konutun temeli atılacak.

ESNAFA GEÇİCİ İŞ YERLERİ HAZIRLANIYOR

Ticari hayatın devamlılığı için hükümet harekete geçti. Depremden etkilenen yaklaşık 300 bin esnafa ekmek teknesi kazandırmak için de çalışmalar hızlandı.

ÇİFTÇİLERİN KÖYLERİNE DÖNMESİ SAĞLANACAK

Deprem bölgesinde çiftçilik yapan köylüler için konut yapımına da başlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem bölgesinde 73 bin 972 köy evi inşa edeceklerini açıkladı. Kurum “Güvenli, sağlıklı yöreye uygun evlerimizi ahırı bahçesi özgün mimarisi ile inşa edeceğiz. Köylerde ikamet eden evleri yıkılan veya acil yıkılacak durumda olan depremzedelere 93 metre köy konutları yapılacak” dedi. Bu kapsamda Malatya’da 17 bin 990, Hatay’da 15 bin 59, Kahramanmaraş’ta 13 bin 160, Adıyaman’da 9 bin 896, Gaziantep’te 9 bin 536, Diyarbakır’da 2 bin 927, Şanlıurfa’da 2 bin 81, Kilis’te 1002, Adana’da 701, Elazığ’da 386 köy konutu inşa edilecek. Bakan Kurum “Daha önce yaşanan depremlerde verdiğimiz sözleri nasıl yerine getirdiysek aynı anlayışla bir yıl içinde söz verdiğimiz gibi burada konutlarımızı bir yıl içinde etap etap teslim etmeye başlayacağız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

DEPREM KONUTLARI  4 KATI GEÇMEYECEK

Depremde etkilenen 11 ilde ilk etapta 199 bin 739 kalıcı konutun yapılması planlanıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı farklı bölgelerde 14 bin 597 konut için sözleşme sürecini başlattı. Merkeze yakın yapılacak olan deprem konutları yöresel mimariye uygun ve az katlı olarak inşa edilecek. Zemin artı 3-4 kat geçmeyecek. Konutlar balkonlar hariç 105 metre bürüt 85 metre net 3-1 olarak planlanıyor. Devlet milleti ile el ele vererek tek yürek depremzedelere yardım elini uzatırken bazı münafıkların bilhassa muhalefetin hiçbir şey yapılmıyor propagandası sürüyor. Dünya Türkiye’nin deprem bölgesini ayağa kaldırmak yaraları sarma çabasına yardım ederken içimizdeki İrlandalılar münafıklıklarına devam ediyorlar. Az kaldı. Seçim 14 Mayıs’ta yapılacağı görülüyor. Millet sandıkta kararını verecek. Millet yapılanları ve yapılmayanları çok iyi ayırmasını biliyor. Ülkeyi yönetmeye talip altılı masa yarın toplanacak. Ne için? Başkan adayının kriterlerini belirlemek için. Bu toplantıdan da başkan adayı çıkması ufukta gözükmüyor.