Akhisar Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak Gülbeyaz-ı Ziyafet Restaurant'a düzenlenen iftar yemeğinde, Borsa’ya en fazla işlem hacmi yaptıran firmalara plaketleri törende dağıtıldı.
Gündemde, meclisten geçen zeytinle ilgili tasarı vardı. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, sözlerine “Zeytinin başkentinden büyük tepki, 80 milyonun sevgilisi zeytin, Zeytini kesersen ülkenin tarihini, turizmini sağlığı da kesersin, Zeytini kesersen hastane kapısından çıkamazsın” diyerek başladı.
190 MİLYON ZEYTİN AĞACISINDAN BİR TANESİNİ DAHİ KESTİRMEYİZ
Türkiye'nin 14 milyon ağacıyla zeytin başkenti Akhisar'ın olduğunu ve zeytinlikleri imara açan tasarıya büyük tepki gösteren, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat," Zeytin demek tarih demek, turizm demek en önemlisi de sağlık demektir. 50 sanayici istiyor diye Türkiye'nin sahip olduğu 190 milyon zeytin ağacısından bir tanesini dahi kestirmeyiz. Kestirmeyiz çünkü arkamızda 80 milyon zeytin aşığı var. 80 milyon 'Kestirmeyiz' dediğine göre Meclis'in de halkın, çiftçinin, üreticinin bu sesine kulak vereceğine eminiz” dedi.
BU DÜZENLEME ZEYTİNLİKLERİN ÖLÜM FERMANIDIR
Alper Alhat;" Zeytinlik alanlara TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı, üç günlük yoğun mesaisinin ardından kabul etti. Zeytin üreticileri, "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" diyerek tasarıya tepki göstermişti. Zeytinliklerin imara açılmasına yönelik tasarıya bir tepki de zeytinin başkenti Akhisar'dan geldi. Akhisar Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Borsa’ya en fazla işlem hacmi yaptıran firmalara plaket, teşekkür ve takdir belgelerin verildiği ödül töreninde sektör, tasarının geri çekilmesini istedi. Zeytinin Türkiye'nin tarihine tanıklık eden, barışın simgesi ve yeşil doğasıyla turizmin en büyük partneri olduğunu, en önemlisi de her zeytin tanesinin tüm insanlığa sağlık veriyor. Biz 190 milyon olan zeytin ağacı sayımızı 400 milyona çıkarma hedefindeyken, bu tasarı tarihe, turizme ve sağlığa darbeden başka bir anlam taşımıyor” dedi.
80 MİLYON ZEYTİNİN SEVGİLİSİ
Türkiye'nin büyümesi içini sanayiye ihtiyacı olduğuna ancak bunun yolunun zeytin ağaçlarının kesilmesiye olamayacağına dikkat çeken Alper Alhat," Bir gerçek var. Türkiye'de 80 milyon bu tasarıya karşı. 80 milyon zeytinin sevgilisi, aşığı. Her geçen gün zeytin ve zeytinyağı tüketimi artıyor. 50 sanayici istiyor diye 190 milyon zeytin ağacımızı kestirmeyiz. Evet, Türkiye olarak büyüyelim, ekonomisi güçlü devletler arasında yer alalım. Ama sağlıkla büyüyelim, çocuklarımızla hastane kapılarına düşmeyelim” diye konuştu.
ZEYTİN AĞACINI KESİN YERİNE SANAYİ TESİSİ YAPIN DEMEZ
Alper Alhat," Hangi bilim insanına sorarsanız sorun, hiçbiri size zeytin ağacını kesin yerine sanayi tesisi yapın demez, diyemez. Çünkü bilim gerçektir. Zeytinin sağlık verdiği de bilimsel bir gerçektir. Bir zeytin tanesinin sağlığa olan faydalarını artık tüm dünya biliyor. Sağlık mı istersiniz yoksa bu ağaçların kesilerek sağlığımızın elden gitmesini mi? Biz zeytinciler olarak inanıyoruz ki Meclis, hayır diyen 80 milyonun yanında yer alacaktır. Unutmayın zeytini keserseniz, hastane kapısından çıkma imkanınız olmaz” diye konuştu.
TARKAN İÇİN ZEYTİN AĞACI
Sosyal medyadan “Bir ülkenin en büyük nimeti, değeri onun doğasıdır. Zeytin ağaçları Anadolu'nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın” çağrısıyla Mega star Tarkan'ın da tasarıya karşı çıktığını hatırlatan Alhat, “Sanatçısı, doktoru, öğrencisi, ev hanımı, işçisi, mühendisi hepsi buna karşı çıkıyor. Kimse zeytin ağaçların kesilmesini istemiyor. Biz de istemiyoruz. Sevgili Tarkan'a bu desteği için teşekkür ediyoruz, onun adına Akhisar'ımıza bir zeytin ağacı dikiyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim