Yaşa takılanların gözü aydın. EYT yasası Türkiye Büyük Millet Meclisinde 395 oyla kabul edildi. Peki EYT’liler nasıl emekli olacak? Kanuna göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak işe başlamış tüm vatandaşlar bağlı bulundukları kurumun prim şartını tamamlamaları halinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. Buna göre Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları erkeklerde 9 bin gün kadınlarda 7 bin 200 gün prim şartını tamamlayanlar yaş şartına bakılmadan emekli olacaktır. SSK’lılarda kadın ve erkeklerde ise işe girdikleri tarihe göre 5000 il 5975 gün arasında değişen prim şartını tamamlamaları halinde yaş şartı olmadan emekli olabilecekler.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

TBMM’den 395 oyla geçen EYT yasası resmi gazetede yayınlandıktan sonra süreç başlıyor. Şartları taşıyanlar isterlerse posta yolu ile SGK’ya başvuru yapabilecekler. Yine e-devlet üzerinden de başvuru imkanına sahip olacak. Başvuru için kişisel bilgileri içeren formlar doldurulması yeterli olacak. Hak sahiplerine birer emeklilik tahsis numarası verilecek. Emekli Sandığı mensupları ise başvurularını kurumları aracı ile gerçekleştirecek. Burada hizmet takip platformu devreye girecek.

MAAŞLAR NİSANDA

EYT başvurusu yapıldıktan sonra emekliliği hak edenler için maaş hesabı bir ay sonraki ay başından itibaren başlayacak. Mart ayında başvurular için maaş hesaplaması 1 Nisan tarihinden itibaren başlatılacak. Maaşlar kişilerin tüm kazançları dikkate alınarak aylık bağlama oranları, büyüme hızı enflasyon artışı gibi veriler ile yapılacak. EYT’lilere nisan ayında Ramazan Bayramı ikramiyesi de ödenecek. Yılların sorunu mutlu sonla sona erdi. 1 Mart günü bu yasanın çıkmasını bekleyenler ile konuştum. Her gün sabah gazetelerimi aldığım marketi işleten Erdoğan Beye “Bak çıkıp çıkmayacağını bana sorduğunda çıkacak demiştim. İşte yasa meclisten geçti. Şimdi başvuru hazırlıklarına başla Erdoğan” dedim. Erdoğan kardeşim eşi ile birlikte emekli olacak. Yeni iş hayatında bazı değişiklikler yapmayı planlıyor. Eşi ile birlikte yeni projelerini hayata geçirme hesaplarının incelemesine başladı bile. Karaköy’e gittim. Bizim berber Ali’ye uğradım. Kendisi benim gibi emekli. Her gün bu yasadan faydalanmayı bekleyen müşterileri ile dolup taşıyor. Berber Ali’ye “Yasa çıktı. Hayırlı olsun. Müşterilerin ne diyor?” diye sordum. Berber Ali “Geç oldu, temiz oldu. Herkes bu yasadan faydalanmak için borçlandı. Deprem nedeni ile gecikince kara kara düşünmeye başlamışlardı. Rahat uyuyan yoktu. Bugünden sonra rahat uyurlar. Başkan Allah sağlık sıhhat versin. Emeklilik keyfi o zaman güzel olur” dedi. Devletimiz büyük Başkan Erdoğan’ın yönetiminde verilen sözler yerine getirildiğine bir kez daha şahit olduk. Bir yandan 10 ilimizdeki depremin yaralarının sarılması için çalışıyor. Bir yandan da vatandaşa verdikleri sözleri yerine getirmek için gecelerini gündüzlerine katıyorlar. Ben de günlerdir beklenen çıktı çıkacak tartışmalarının uzun süredir gündemi oluşturan EYT’den yararlanacaklara hayırlı emeklilikler diliyorum.