Günaydın… Bugün günlerden Salı. Manisa Olay Gazetesi dünkü sayısında adeta ateşten bir çember.

Şehit ateşinin düştüğü Akhisar ile yangın yeri olan Soma’yı taşıdı manşetlerine.

Manisa’nın Soma ilçesinde, cumartesi günü akşam saatlerinde çıkan yangın, yaklaşık 12 saatte kontrol altına alındı... Havadan ve karadan birçok ekibin destek verdiği söndürme çalışmaları gece boyu devam etti.

Bu haberi sürmanşetine taşıyan gazetemiz “Soma’da 50 hektar alan kül oldu!” başlığıyla duyurdu haberi okuyucusuna.

Haberin detayında yer alan bilgiler durumun vahametini gözler önüne serdi:

“Manisa’nın Soma ilçesinde cumartesi akşam saatlerinde başlayan yangına Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından hem havadan hem de karadan müdahale etti. Yangın, saat 19.20 sıralarında Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Deniş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başladı. İhbar gelmesi üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 16 arazöz, 4 helikopter ile Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri tarafından hem havadan hem de karadan müdahale edildi.

RÜZGAR ETKİLİ OLDU

Saatte 50 kilometre hızla esen rüzgar nedeniyle yangın büyümeye devam etti. Bunun üzerine destek ekiplerin sayısı artırıldı. Soma Orman İşletme Müdürlüğü ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 50 arazöz, 14 dozer, 12 su tankeri ile karadan ve gece görüşlü helikopterle havadan mücadele devam etti. Öte yandan Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri de Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine destek verdi.

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA BİRLİKTE HAVADAN MÜDAHALE EKİPLERİNİN SAYISI ARTIRILDI   

 Gece boyunca devam eden orman yangınına müdahale devam ederken sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hava ekiplerinin sayısı artırıldı. Ekipler tarafından yangının etrafının çevrildiği ve tehlikeli bir durumun kalmadığı öğrenildi. Yangına gece boyunca Soma Orman İşletme Müdürlüğü ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 50 arozöz, 14 dozer, 12 su tankeri ile karadan ve gece görüşlü helikopterle havadan sabaha kadar mücadele etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 10 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağı karadan müdahalede bulunan ekiplere yardımcı oldu. Çalışmaları sonucu yangının etrafının çevrildiği ve tehlikeli durumun ortadan kalktığı öğrenilirken yer yer bazı bölgelerde tütmelerin devam ettiği bildirildi. Yangın söndürme uçaklarının son atışlarının yaparak ayrıldığı bölgede helikopterlerin söndürme çalışmalarına devam ettiği ve kara ekiplerine destek olduğu açıklandı.  

ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI  

Cumartesi günü saat 19.30 sıralarında başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangını yaklaşık 12 saatlik bir çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği bilgisi ulaştı.   

ORMAN YANGININDA 50 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ  

 Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgede 50 hektar ormanlık alanın yangından zarar gördüğü tespit edildi. Orman yangınına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 50 arazöz, 14 dozer, 12 su tankeri ile karadan müdahale edilirken, havadan da 10 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağı ile destek verildi. Yangına ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de destek verdi. 

***

YATTIĞIN YER CENNET BAHÇESİ OLSUN YİĞİDİM

Ve Akhisar’a düşen ateş, tüm ülkeyi yasa boğdu…

Pençe-Kilit Harekatı Bölgesi'nde teröristlerce açılan taciz ateşi sonucu Akhisar’da ikamet eden Piyade Uzman Çavuş Reşat Ergin şehit düştü... Şehidimiz, Manisa'nın Gördes ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Manisa Olay Gazetesi manşetine taşıdı bu haberi.  “Manisa şehidine ağladı” başlıklı haberde şöyle denildi:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak’ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit operasyonu sırasında, Manisa’nın Akhisar ilçesinde ikamet eden uzman çavuş Reşat Ergin şehit düştü. Şehit haberinin ulaştığı memleketi Manisa’nın Akhisar ilçesinde Ergin’in babaocağına Türk Bayrağı asıldı. Kaymakam Kaan Peker’den acı haberi alan şehit ailesi gözyaşlarına boğuldu.

YÜREK YAKAN PAYLAŞIM

Şehit Ergin’in 2013 yılında sosyal medyada yazdığı “Bir gün annemin çığlığıyla tüm şehir uyanacak ama ben uyanmayacağım” şeklindeki sözü dikkat çekerken şehit annesi Gülşah Ergin’in feryatları yürekleri dağladı.

ŞEHİT REŞAT ERGİN’İN BABA OCAĞINDA HELALLİK ALINDI 

Ergin’in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Ulucami Mahallesi’ndeki baba ocağına getirilerek helallik alındı. Şehidin babası Erhan Ergin taziyeleri kabul ederken, annesi Gülşah Ergin ve kız kardeşi Fatma Ergin, tabutun başında gözyaşı döktü. Okunan dualar ve helallik alınmasının ardından Piyade Uzman Çavuş Reşat Ergin’in cenazesi toprağa verilmek üzere memleketi Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi’ne götürüldü. 

GÖRDES’TE TOPRAĞA VERİLDİ

Şehit olan Piyade Uzman Çavuş Reşat Ergin, memleketi Gördes’in Boyalı Mahallesi’nde gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Şehit Ergin için Boyalı Mahalle Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Tamer Akkal, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilçe belediye başkanları, siyasi parti başkanları, askeri ve sivil erkan ile şehidin yakınları katıldı. Cenazede şehidin babası Erhan Ergin ayakta durmakta zorlanırken, anne Gülşah ve şehidin kız kardeşi Fatma Ergin, sağlık ekiplerinin kontrolünde ambulans içerisinde cenazeye takip etti. Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Piyade Uzman Çavuş Reşat Ergin’in naaşı, Boyalı Mahallesi Kabristanlığına defnedildi.  Ergin’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 2018 yılından bu yana görev yaptığı ve bekar olduğu öğrenildi.

***

Reşat Ergin, 9 yıl önce söylemişti bunu… Şehir o gün şehit annesi Gülşah Ergin’in feryatlarına uyandı!

Ve 9 yıl sonra nasıl gerçek olabilirdi bu?

Mümkün müydü bunu hissedebilmesi, mümkün mü şehit olacağını bilmesi?

Onlar, Conkbayırında  “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” diyen büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün askerleri... Onlar, 57. Piyade Alayı’nın kahramanlık hikayeleri ile büyümüş çocuklar… Sırf bu yüzden mümkün olabilir.

Mümkün olabilir o halde… Mümkün ama o komutan Atatürk değil maalesef!

***

COVİD-19 SALGININDA NEREDE KALMIŞTIK?

Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 25 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında vaka sayısı 406 bin 322 olurken, 337 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti... Sadece bir haftalık süredeki vaka artışı 41 bin olarak kayda geçti.

Gazetemizin Haber Müdürü Burhan Akdemir, “Böyle olacağı belliydi... Günlük 58 bin vaka!” başlığı altında topladığı haberinde haftalık Covid-19 tablosunu değerlendirdi.

Haberin satır başlarında; ”Sağlık Bakanlığı tarafından 25 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasındaki Covid- 19 tablosu yayımlandı. Yayımlanan haftalık Koronavirüs tablosuna göre, 406 bin 322 kişide koronavirüs vakası tespit edildi. 337 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken, 387 bin 653 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi. Önceki hafta vaka sayısı 365 bin 424 olarak açıklanırken, bir haftada yaklaşık 41 bin yeni vaka kayda geçti. Ayrıca açıklanan vaka günlük ortalamaya bölündüğünde, ülkede günlük 58 bin pozitif vaka olduğu ortaya çıktı. Vaka artışının çok kısa sürede bu seviyelere ulaşması, tedirginliği bir kat daha artırdı.” İfadelerine yer verilmiş.

Rakamlar gerçekten korkutuyor. Salgının en can alıcı günlerine geri döndüğümüzü işaret ediyor.

Buyrun önce haberimizi okuyalım:

“Türkiye'de 25 Temmuz-1 Ağustos haftasında 406 bin 322 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 337 kişi yaşamını yitirdi. Salgında günlük ortalama vaka sayısı 58 bin 46 olurken, günlük can kaybı ise bir önceki haftaya göre yüzde 114 arttı. Sağlık Bakanlığı haftalık koronavirüs tablosunu açıkladı. Tabloya göre, Türkiye'de 25 Temmuz-1 Ağustos haftasında 406 bin 322 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 337 kişi yaşamını yitirdi. İyileşen sayısı ise 387 bin 653 oldu. Önceki hafta vaka sayısı 365 bin 424 olarak açıklanmıştı.

GÜNLÜK CAN KAYBI ÖNCEKİ HAFTAYA GÖRE YÜZDE 114 ARTTI

Salgında günlük ortalama vaka sayısı 58 bin 46 olurken, günlük can kaybı ise bir önceki haftaya göre yüzde 114 arttı.  Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 16 milyon 295 bin 817'ye yükselirken, 99 bin 678 kişi hayatını kaybetti. Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı ise 151 milyon 114 bin 930 doza ulaştı.

18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Bartın oldu.

En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak sıralandı.”

***

Günde yaklaşık 58 bin yeni vaka eklenerek bir sonraki güne merhaba diyoruz… Maskesiz, sosyal mesafesiz hallerimizle salgının seyrini her geçen gün rekor seviyelere taşımamız sürpriz olmuyor artık.

Haftada 337 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş olması neden artık kötücül bir etki yaratmıyor üzerimizde, hakikaten bilemiyorum. Salgının ilk zamanlarında 10 kişinin öldüğünü duyursa Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tansiyonumuz düşer, kapı önüne çıkamazdık. Allah sonumuzu hayır etsin ama bir cengaver olduk, dahası vurdumduymaz, umursamaz olduk.

Umarım vardır bir bildiğimiz!