İyi haftalar. Kocaman bir hafta sonunu devirip olanca yorgunluğu ile yeni bir haftanın ilk gününe uyanmış bulunmaktayız.

Kemerleriniz bağlı, koltuklarınız dik durumda olsun ki ani bir gelişmeye karşı hazırlıklı olun.

Öyle yattığınız yerden hayatı karşılayabilmeniz pek mümkün değil çünkü.

***

Manisa Olay Gazetesi okuyucu ile buluştuğu bir önceki baskısında AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’ya geleceğini duyurmuş.

Bu duyuru oldukça hareketli günlerin şehri ve bizi beklediğini gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta aile dostu, dava arkadaşı Manisa Akhisar Ulucami Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hakan Füzün’ün Akhisar ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katılmak için Manisa’da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu kez kuru üzüm fiyatlarını açıklamak üzere şehrimize gelecek.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre üzüm fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat Manisa’ya gelerek açıklayacak... Henüz tam program belli olmasa da Erdoğan’ın 20 Ağustos Cumartesi günü Manisa’da olması bekleniyor 

Konu ile ilgili gazetemizin haberi şöyle:

“Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ağustos Cumartesi Manisa’ya gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın, Manisa programında kentin en önemli tarım ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm taban fiyatını da açıklayacağı gelen bilgiler arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzüm fiyatlarını bizzat ilk ağızdan açıklayacak olması, üzümün başkenti Manisa’da büyük bir beklenti oluşturdu. Bir kilo üzüm ile bir litre mazot alamayan üretici, bu yıl için girdi maliyetlerinin de göz önüne alınarak fiyat belirlenmesini bekliyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanı’nın Manisa’ya gelecek olması, üreticinin fiyat beklentisinin büyük oranda karşılanacağı öngörüsüne neden oldu.

Üzümün başkenti Manisa’da sofralık yaş üzüm hasadı devam ederken, kısa bir süre sonra kurtulmalık üzümde de hasadın başlaması bekleniyor. Tarım bakanlarının Manisa’ya gelerek açıkladığı üzüm taban fiyatı, geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nce sadece siteden duyuru şeklinde yayınlandı. 2021 yılı için çok küçük bir artışla 10 numara üzümün 14 TL olarak açıklanması Manisalı üreticinin tepkisini çekti. O dönemde Tarım Bakanlığı görevinde Manisalı Bekir Pakdemirli’nin bulunmasına rağmen üzümcünün mağdur edildiğini dile getiren Manisalı çiftçiler beklentinin karşılanamadığını ifade etti. 

Ancak dün Manisa’da kulislere düşen bir bilgi, üreticiyi hem heyecanlandırdı, hem de büyük bir beklenti içine soktu. AK Parti’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos’ta Manisa’ya geleceği, kuru üzüm taban fiyatlarını da o gün Manisa’da açıklayacağı ifade edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzüm fiyatlarını bizzat ilk ağızdan açıklayacak olması, üzümün başkenti Manisa’da büyük bir beklenti oluşturdu. Bir kilo üzüm ile bir litre mazot alamayan üretici, bu yıl için girdi maliyetlerinin de göz önüne alınarak fiyat belirlenmesini bekliyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanı’nın Manisa’ya gelecek olması, üreticinin fiyat beklentisinin büyük oranda karşılanacağı öngörüsüne neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde de Ordu’ya giderek burada fındık fiyatlarını da kendisi açıklamıştı. Ordulu üreticinin büyük kısmı fındık için Ordu’nun plakası olan 52 TL’yi beklerken, Erdoğan fındığın alım fiyatının 54 TL olduğunu duyurdu. 

Bütün bu gelişmeler ışığına şimdi de Manisalı üreticiler üzümün fiyatının, çiftçiyi memnun edeceği bir seviyede açıklanması beklentisiyle 20 Ağustos’u beklemeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Manisa ziyaretine ilişkin detayların önümüzdeki günlerde Manisa Valiliği ve AK Parti Manisa İl Başkanlığı aracılığıyla paylaşılması bekleniyor.”

***

Haberden anlaşılacağı üzere beklenti çok büyük. Özellikle üretici oldukça umutlu. Gerçi kimse Manisa’nın plakası kadar bir beklenti içinde değil ama en azından verecek ile alacak birbirini karşılasın. Bir de tabii en azından bir karın tokluğu sağlasın.

***

Hatırlayacağınız üzere her yılın bu zamanları Manisa’da konu hep aynı.

“Kuru üzümde fiyat ne olur?”

Her kafadan ayrı bir ses. Her gönülde ayrı bir fiyat beklentisi... Ama sonuç hep hüsran!

İktidar yanlılarında alkış kıyamet… Muhalefette küfür kıyamet.

Çiftçi hep nasipçi... Hep kaderci… Umut bir sonraki yıla devir.

***

Manisa üzümün başkenti… Üzüm ihracatının bel kemiği… Ülke ekonomisinin gururu… Dış pazarın süper kahramanı, iç pazarın dinamiği…

Bu sözler güzel… Çiftçiyi havaya sokmaya yeter de artar bile.

Ama bu sözler bir o kadar laf-ü güzaf!

Manisa sınırlarından çık bir dışarıya; bizim üzüm başka yerlerin pazarında İzmir üzümü diye satılıyor.

Daha ürettiğimiz şeye sahip olmayı bile başaramamışız.

Üreticinin derdini anlamamışız.

Girdi maliyetleri boyu aşmış, ‘zararın neresinden dönsen kar!’ mantığıyla çuval çuval üzüm yıllardır yok pahasına satılmış.

Bu gidişle sofraya konan üzümün kıymetini sofralar kurulamayınca anlayacağız!

***

Sırf bu yüzden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa ziyaretini, üreticiyi mutlu edebilecek bir eşik fiyat açıklaması yapacağı umuduyla oldukça önemsiyorum.

Daha yeni asgari ücretliyi sevindirdi, fındık üreticisinin yüzünü güldürdü. Üzümcüyü neden güldürmesin ki?

Gerçi ne verse ilk bakışta gözümüze çok gelecek! Türk lirasının değer kaybına henüz alışamadığımızdan olsa gerek; göze bol gelen cebe dar geliyor, ceptekine güvenip çarşı pazara gidilmiyor şu sıralar.

O yüzden hesabı kitabı iyi yapıp alkışımızı, ıslığımızı hak ettiğince kuvvetli tutmak yeterli. Çünkü o alkışlayan eller bir dahaki yıl için yeniden toprağa girip yorulacaklar. O ellerin bereketi, sağlığı hepimize lazım!