Her gün kullandığınız ve ne işe yaradığını bilmediğiniz 10 eşyayı tanımak ister misiniz? 

10. Gömleğin arkasındaki küçük halka. Bunun süs için olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu halka ilk olarak 1900’lerin başında işçilerin gömleklerine eklendi. 

Asıl amacı giyinip soyunma odalarında daha az yer kaplaması için askıdan asılabilmesini sağlamaktı. Fakat yıllar geçtikçe gömleğin ayrılmaz parçasına çevrildi. Bugün hala gömleğinizi o halkadan asabilirsiniz.

9. Uçak camındaki delik. Eğer uçakta uçarken camda bu deliği görürseniz sakın paniklemeyin. Yaramaz bir çocuk açmıştır diye düşünmeyin. Biliyorsunuz, yerden binlerce metre yükseklerde yolculuk yapan uçaklar ciddi basınç farkına maruz kalıyor. 

Bu deliğin amacı uçağın içerisi ile dışarısı arasında basınç farkından oluşabilecek cam kırılmasını önlemek. 

8. Silginin mavi tarafı. Efsaneye göre bu taraf mürekkebi silebiliyordu. Maalesef çocukluğumuz ile ilgili bir efsanenin daha sonuna geldik. Silginin mavi tarafı daha kaba silme işlemi için. Yani bastırarak çizilmiş yazı ve ya çizimleri silmek için. 

Mavi taraf iyi siler ama iz bırakır. İşte o izleri turuncu taraf ile rahatça silebilirsiniz.

7. Cips paketindeki hava. İlk başta bize cips üreten şirketin çakallığı gibi gelebilir. Aslında bu hava cipsleri taşırken ezilmemesini sağlıyor. Ama tabi cipslere hava koysa da koymasa da cips şirketleri çakal. 

Toplamda 1 patatesten üretilmiş cips kutusunu bize 5 kilo patates fiyatına satıyorlar. Hmm.. şimdi şirketler çakal… ama bunu biliyorsak, ve hala alıyorsak o zaman biz ne oluyoruz… Fare mı?

6. Pizza kutusundaki beyaz şey. Şimdi gelelim işin en sıcak, en lezzetli noktasına. Yani pizzanın ortasına. 

Daha doğrusu, kapalı ve sıcacık pizza kutusunu açtığınızda pizzanın tam ortasında bulunan beyaz plastik nesneye. Bu plastiğin amacı kutunun kapağının sıcacık pizza ile temasını engellemek. 

5. Kot pantolonlardaki küçük cep. Bu ceplerle ilgili çeşitli efsaneler dolaşmakta. Çakmak, çakı, microSD, Apple TV kumandası, küçük şerit haline getirilmiş radyoaktif uranyum taşınabilir tabi. 

Ama asıl amacı, 19. yüzyılın iphone’u diyebileceğimiz cool’lukta olan zincirli cep saatlerini taşımak. O günden bugüne zincirli cep saatlerinin nesli tükenmiş ama kot pantolonlardaki bu cep hala ayakta.

4. Yeni alınan pantolon ve gömleklerdeki ekstra kumaş. Kendi adıma konuşuyorum, bu kumaşı hep yama yapmak için koyduklarını düşünüyordum. 

Gerçeği öğrendiğimde şok oldum desem yalan olmaz. Bu kumaş sayesinde aldığınız yeni giysiyi yıkayınca nasıl hale geleceğini giysiyi yıkamadan öğrenebilirsiniz. Sadece kumaşı yıkamanız yeterli. Renginin değişip değişmediğini veya küçülüp küçülmediğini öğrenebiliyorsunuz. 

3. Kola kutularının kapağındaki delik. Bu deliğin malzemeden kısmak adına yapıldığını düşünebilirsiniz. Belki de ilk o amaçla yapılmıştır ama bu delik pipeti sabitlemek için. 

2. Arabaların dikiz aynasının altındaki kol. Bununla ilgili de çok enterasan şehir efsaneleri mevcut. Bazılarına göre bu kol arabayı kullanan evli çiftlerin aynayı kendi boyuna göre ayarlamasını sağlıyor. Bazı şoförler ise aynayı bu koldan tutarak ayarlıyor. Sebep de neymiş, ayna parmak izleriyle kirlenmesin. 

Bunlar hepsi efsane tabi. Gerçek amaç, gece yolculuğu sırasında arkadaki aracın gür ışığının gözünüzü rahatsız etmemesini sağlamak. Bu kolu çevirerek aynayı karanlıklaştırmış olursunuz. Arka yine görünür ama sanki güneş gözlüğü takmış gibi rahatlarsınız. 

1. Listemizin bir numarası kalem kapağındaki delik. Bunun sebebini öğrendiğimde hayat artık daha anlamlı gelmeye başladı. Baştan söyleyeyim, hayatınız boyunca hiç sınava çalışmadıysanız bu açıklama size mantıklı gelmeyecek. 

Şimdi. Ey sınava çalışan ve stresten kalem kapağında ısırılmayan nokta bırakmayan çalışkan dostlarım! Kalem kapağındaki bu delik, olur da kalem kapağını stresten yutarsanız, acile gidene kadar bu delikten nefes almaya devam edin diye açılmış. Şaka değil, sırf kapak yuttuğu için ölen ve sakatlanan insanlar var.