Türkiye, kritik seçim olarak gördükleri Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenmiş durumda. Ülkenin gündemine şu an sadece seçim var.

Seçim dışında memleketimizin diğer sorunlarını pek konuşmuyoruz.

Oysa hayati bir sorun olan ve bizleri bekleyen büyük bir tehlike kapıda: Kuraklık!

Yanlış su kullanımı ve iklim değişikliğinin kaçınılmaz bir sonucunu yaşıyoruz. Bütün mevsimler birbirine karıştı. Önceden kış ayları soğuk ve yağışlı geçerdi. Ancak neredeyse kış bitecek kış sıcak geçiyor ve gram yağmur yağmadı. Yağmur yağsa bile çileştirip geçiyor. Yağmura hasretiz. Gelecekte susuz kalma tehlikesi çok fazla.

Siyasiler seçim hengâmesi içerisinde olduğu için bu hayati konuyu atlayıp yeteri kadar duyarlılık göstermiyorlar. Siyasiler dışında da bilim insanlarının da toplumu uyaracak açıklamalar yapması gerekiyor. “Barajlarda su azaldı, kuraklık kapımızda” gibi haberleri artık her gün okur vaziyete geldik. Durum bu kadar ciddiyken, kuraklık sorunu için ağzını açan kimse yok.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritasına göre Eylül, Ekim ve Kasım 2022’de Türkiye’de farklı şiddetlerde kuraklık yaşandı. Yukarıda da bahsetmiştim, yağışlar yok denecek kadar az. Meteorolojinin verileri de bunu kanıtlar nitelikte.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yağış verilerine göre, son dönemlerde yağışın düştüğünü gösteriyor. Size daha ürkütücü bir şey söyleyeyim; uzmanlara göre önümüzdeki üç ayda da yağışların ortalamaların altında kalacağını söylüyorlar.

Bu yüzden kuraklık ve su krizi konusunda uzman kişilerin toplumu bilinçlendirmesi ve tedbirler alınması gerekiyor. Eğer duyarlı olmazsak çok geç kalırız… Geç kalırsak da çok ağır bedeller öderiz. Ve kaybeden bizler oluruz.