Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, kışlalardaki askerlerin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılmasıyla ilgili Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından elde edilecek emarelere göre mağdurların maddi ve manevi tazminat davası açabileceğini ifade etti. Maddi ve manevi tazminat davaları olarak açılabilecek davalarda yemek dağıtan firmanın gerekli önlemleri almadığı ortaya çıkarsa suçun bilinçli taksire gireceğini söyledi.
Son olarak Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 590 askerin yedikleri yemeklerden etkilenmesi ve 372’sinin hastaneye kaldırılmasının ardından yemekleri dağıtan Rota Yemekçilik A.Ş isimli firmanın 24 çalışanı gözaltına alınarak, yemek dağıtım ihalesi feshedildi.
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasını tamamlamasının ardından yedikleri yemeklerden etkilenen ve vücudunda salmonella bakterisi tespit edilen askerlerin firmaya karşı maddi ve manevi tazminat davası açabileceğini ifade etti. Ali Arslan, soruşturmada firmanın gerekli tedbiri almadığı ortaya çıkarsa sürecin bilinçli taksire doğru yöneleceğini ifade etti.
ASKERLER MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR
Baro Başkanı Ali Arslan, “Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, iki zehirlenme olayına ilişkin soruşturmalarını devam ettiriyor. Soruşturma şu anda bir sonuca ulaşmış değil. Yemek veren firmanın sorumluluğu hangi düzeydedir? Bunun cezai anlamdaki tespiti çok önemli. Bu firmanın üretmiş olduğu yemekler nedeniyle zehirlenen herkes firmaya karşı dava açabilir. Burada maddi zararı varsa maddi tazminat ve her halükarda manevi tazminat davası açılabilir. Biz bunun örneğini Soma faciasında şehit olan kişilerin yakınlarında da gördük. Askerler bu zehirlenme olayına karşı duydukları üzüntü, psikoloji bozukluğu ve hayatlarında bırakacağı izleri belirterek manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Kalıcı bir rahatsızlığı olan, yaşananlar nedeniyle kişinin zararını karşılayacaklarsa, zehirlenme olayı nedeniyle yaptıkları artı bir masraf olan askerler firmaya karşı maddi tazminat davası da açabilirler” dedi.
“DAVANIN BİLİNÇLİ TAKSİRE DÖNECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”
Salmonella bakterisinin yemeklere bulaşmaması için gerekli önlemleri alınmadıysa firmanın bilinçli taksir suçlamasıyla karşı karşıya kalacağını ifade eden Arslan son olarak şöyle konuştu, “Eğer bilinçli bir kusur yoksa, salmonella bakterisinin bulaşmaması için gerekli önlemler alındıysa bu taksirdir. Ancak soruşturma sonucunda gerekli önlemlerin alınmadığı görülürse bu bilinçli taksire girer. Biz soruşturmanın seyrine göre bu davanın bilinçli taksire döneceğini öngörüyoruz. Biz Manisa Barosu olarak asker yakınlarıyla görüştük. Şu anda böyle bir dava talebi yok. Süreç, soruşturmanın tamamlanması ve yemek firmasının bu işteki sorumluluğunun belirlenmesi ardından netleşecektir”
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim