Manisa’da bilezik imalatı yapan 56 yaşındaki Feridun Fikri Özer, çırak olarak başladığı mesleğinde atölye kurarak patron oldu. Manisa Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan atölyesinde 18 çalışana iş imkanı sunan Feridun Fikri Özer, hala daha bin 50 derece sıcağın altında altını bir ustayla birlikte kendisi eritiyor.
Manisa Küçük Sanayi Sitesi’ndeki atölyesinde hurda ve külçe altınları bilezik haline getiren Feridun Fikri Özer, 41 yıldır bin 50 derecelik sıcağın altında altın eritiyor. Özer, 15 yaşında çırak olarak başladığı mesleğine 56 yaşında 18 kişiye iş veren bir patron olarak devam ediyor.
BİLEZİKLER ÖYLE ZAHMETLİ BİR YOLLA KUYUMCULARA GİDİYOR Kİ…
Bilezik üretimini anlatan Feridun Fikri Özer, “Bu atölyede biz bilezik imalatı yapıyoruz. Dışarıda toplanan hurda bilezik ve külçe altınları tel bilezik haline çevirerek kuyumculara veriyoruz. Altınları bin ila bin 50 derecede eritip tezgahlarda genişlik ebatlarına göre şekillendirip elle kesiyoruz. Ardından kaynak yapıyoruz. Büyütme makinesi dediğimiz makinelerde altınları geçirip modellerin özelliklerine göre gramlarını ayarlıyoruz ve genişliklerine göre kenarlarını kesiyoruz. Daha sonra bileziklere işlemlere başlıyoruz. Zemin dediğimiz astar işlemi yapılıyor, ağartma dediğimiz sistemi uyguluyoruz. Son olarak CNC ve manuel makinelerde üzerlerine işleme yapıyoruz. Bilezikleri parlatıp toptancılara teslim ediyoruz” dedi.
BİN 50 DERECE SICAKTA 41 YIL
Altının eritilmesi işleminin zahmetli ve zor olduğunu ifade eden Özer, “1976 yılından beri bin 50 derece sıcakta çalışıyorum. 15 yaşındayken beni bir kuyumcunun yanına çırak olarak verdiler. Mesleğe başladık, bir daha da bırakamadık. Önce İzmir’de işe başladım, ardından Manisa’ya taşındım. Sonra da böyle bir atölyeye sahip oldum. Altın eritmek çok zor bir iş. Ciddi ter ve su kayıpları oluyor. Ama bu mesleği sevdiğinizde bir daha bırakamıyorsunuz” diye konuştu.
CNC MAKİNELERİNE DÖNÜŞ YAPILIYOR
Bileziklerde çok fazla renk geçişi ve süs olduğu için artık CNC makinelerinin daha kullanışlı hale geldiğini ifade eden Feridun Fikri Özer, “Artık bileziklerde çok fazla süs var. Bu yüzden makinelere yöneldik. Bazı modelleri elde ya da manuel makinalarda yapma imkanınız olmuyor. Bu yüzden de CNC işine yöneldik. Yine de hiçbirinden vazgeçmiş değiliz. El işi de devam ediyor. Mesela altın burma dediğimiz bilezik, aynı saç örer gibi örülüyor. Altın burmanın yapılışı tam bir çile. Görenler ‘bunun bir makinesi yok mu’ diyor. Bu sadece elde örülüyor. En zahmetli olan altın burma bilezik. Bu bileziğin sadece örmesi 45 dakika sürüyor. Daha sonra kaynak oluyor, üstü elle işleniyor. Baştan yapıyoruz dediğimizde bir altın burma bilezik 2,5 ila 3 saat arasında sürüyor. Telini saç teli kadar inceltiyoruz. Zaten zor olan kısmı da o” ifadelerini kullandı.
“MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”
Atölyede usta olarak çalışan Salim Kesimciler de, 17 yıldır altın imalatı işinde olduğunu belirtti. Kesimciler son olarak şöyle konuştu, “Ben 7-8 sene altın tamiratı işiyle uğraştım. 17 senedir de imalat işindeyim. 17 senedir altını eritme kısmında çalışıyorum. Bin 50 derece sıcakta 17 senedir çalışıyorum. İşin durumuna göre 1-2 saat içerisinde altınları eritiyorum. Bu kadar ısıda çalışmanın zor yanları var ancak ter attığımız için avantaj da olabiliyor. Mesleğimi severek yapıyorum”
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim