Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi teklifinde yer alan milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi maddesini değerlendirdi. Öğrenciler, milletvekili seçilme yaşının düşürülmesini istemediklerini söyledi. Üniversiteliler, teklifin kabul edilmesi halinde kendilerine milletvekilliği şansının tanınmayacağını düşünüyor. Hatta eğitim hayatının devam ettiği 18 yaşta böyle bir uygulamanın yersiz olacağını da inanıyorlar.
Yeni anayasa teklifinde milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi, üniversite öğrencilerini tatmin etmedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde okuyan 9 öğrenci, yaş meselesini değerlendirdi.
23 yaşındaki Emine Fendi, “Bence 18 çok düşük bir sınır. Bu konuyu desteklemiyorum” dedi.
22 yaşındaki Gülsüm Arslan, “18 yaşında bir kişinin yeterli donanıma sahip olduğunu düşünmüyorum. Kamu denetçiliği, kaymakamlık için bir yaş sınırı var. 18 yaşındaki birinin mecliste temsil etmesini istemem. Bilgilerine başvurulabilir ama söylediklerinin onaylanmasını istemem. Ben kamu yönetimi okuyorum ve yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum. 18 yaşındaki bir insan bu bilgiye sahip değildir” diye konuştu.
22 yaşındaki Vefa Şahin, “18 yaş milletvekilliği için çok düşük bir yaş sınırı. 25 yaş uygun. Eğitim açısından 25 yaş milletvekilliğine daha uygun” dedi.

“MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN 30-35 YAŞ DAHA UYGUN”

24 yaşındaki Sehercan Mermerli, ”Milletvekilliği seçilme yaşının 18’e düşmesini desteklemiyorum. Bir bireyin sağlıklı düşünme yaşının 18 olduğuna inanmıyorum. İnsanların milletvekilliği için belirli bir olgunluğa gelmesi lazım. 30-35 yaş daha uygun diye düşünüyorum” diye konuştu.
23 yaşındaki Batuhan Ellialtı, “18 yaş meselesine kesinlikle katılmıyorum. Benlik denilen kavramın 18 yaşında oturduğunu düşünmüyorum. Bu yaşın 30 ila 35 arasında olması gerekiyor. Buna kesinlikle karşıyım” dedi.

“ZENGİN ÇOCUKLARI MİLLETVEKİLİ OLACAK”

22 yaşındaki İlyas Filiz, “Yine zengin çocukları milletvekili olacak. Milletvekili çocukları ya da zengin çocukları meclise girecek. Ben ya da başka bir arkadaşım milletvekili olmayacak. Sıradan bir insan milletvekili olmayacak. Birkaç yıl milletvekilliği yapıp hayatını garantiye alacak. 5 sene milletvekilliği yaptıktan sonra çalışmalarına gerek olmayacak. Emekli maaşı alacaklar” diye konuştu.
20 yaşındaki Furkan Terzioğlu, “Arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum. Saçma olur, adaletsiz olur. Bu eşitliğe aykırı bir durum” dedi.
20 yaşındaki Onur Çağlayan, “Ben de 18 yaşına düşürülmesine katılmıyorum. Akrabaları ya da tanıdıkları gelecek. Bizden birisi olmayacak, sıradan birisi de olmayacak. Bu ülkenin kararları 18 yaşındaki çocuğa bırakılmamalı” diye konuştu.
20 yaşındaki Nuri İnci de şu ifadeleri kullandı, “Ben de kesinlikle katılmıyorum. 18 yaşındaki çocuğun ergenliği atlatamamış birinin milletvekili olması bana çok saçma geliyor. Dayılık makamı daha çok gelişecek”

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim