Yenidoğan yoğum bakım servisinin tadilat inşaatının bittiği ve ruhsat onayının beklendiği iddia edilirken, ruhsat onayının da Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in masasında bekletildiği, hastane başhekimlik yetkilileri tarafından açıklanmıştı. Ancak Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuyla ilgili sorulan sorular üzerine konu ile alakalı detaylı bilginin ve ünitenin ne zaman hizmete açılacağı bilgisinin de MCBÜ Rektörlüğünden alınmasını istediğini kısa bir bilgi notu ile iletti.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa ile ilgili tüm hizmet akışını, her ay gerçekleştirdiği Basın ve Eşgüdüm toplantılarıyla sınırlı tutuyor. Kurum müdürlerine de basına bilgi vermemeleri için uyarıda bulunan Vali Güvençer, bu yasağını Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Yenidoğan Yoğum Bakım Servisi’nin akıbeti konusunda bozdu.
REKTÖR SEKRETERİ ARACILIĞIYLA YANIT VERDİ
Yenidoğan Servisi tadilat inşaatı ruhsatına neden imza vermediğini açıklamayan Manisa Valisi Güvençer, konunun detayının Üniversite Rektörlüğü’nde olduğunu belirtmesi, gecikmenin rektörlük kaynaklı olduğu yorumlarına neden oldu. Bunun üzerine telefonla ulaştığımız MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ise “haber çıkmadan önce bana ulaşılsaydı” notunu özel kalemine ileterek, konuyla ilgili “şuan görüşecek bir şey yok” açıklamasını muhabirimiz ile paylaştı.
YENİ DOĞAN SERVİSİ HASTANE BORCUNA MI TAKILDI?
Öte yandan ünitenin bitirilememesi akıllara başka bir soruyu getirdi. Bilindiği gibi 2016 yılı sonunda bir basın toplantısı düzenleyen Manisa Celal Bayar Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, üniversite hastanesinin yaklaşık 75 milyon borcu olduğunu belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumu ve devletten kaynaklanan nedenlerle borcun her geçen gün arttığını söylemişti.
Başhekim Kurt, o günkü açıklamasında hastanenin ekonomik durumu ile ilgili şunları aktarmıştı: “Hastane 20 yıldır var. Devlet elini çekmeye, bir takım kesintiler yapmaya başlayınca hastaneler ekonomik açıdan sıkıntıya girdi. 2014'ün sonunda 45 milyon borç vardı. Bugüne kadar o borç artmış, çığ gibi büyümüş. Her sene borcumuzu 10 milyon civarında artıyordu. Bir de buna ilave olarak geçen sene Başbakanımız 'doktorlara müjde diyerek nöbet ücretlerini yüzde 50 artırdı. Bundan dolayı bizim yıllık giderimiz 3 milyon arttı. Sene başında asgari ücret yüzde 30 arttı. Sadece bundan dolayı da 7 milyon daha ilave oldu. Daha önce sosyal güvenlik kurumu biz 100 liraya malzeme aldığımız zaman yüzde 15 kar veriyordu. Ekstradan para veriyordu, bunu direk yüzde 12'ye çekti. Biz hastane olarak büyüyoruz, zaten zarardayız. Personel sayımız da arttı, bunun da yükü var. Yıllık 1 milyon ekstra yük oldu. Bu çarkı nasıl döndüreceksiniz? Mantar zehirlenmesinden hasta geldi, özel ilaç gerekiyordu. İzmir Yeşilyurt'tan ilaç aldık. Bunu faturalandırmaya çalıştık, sistem tanımıyor. Ankara'ya telefon açtık, 'Kaydı yok' diyorlar. Bu ilaç 40 bin liralık bir ilaçtır. Bu parayı alamadık. Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kurumlar destek olmuyor.”
Editör: TE Bilişim