Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt iş kazaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İş kazalarını önleme konusunda henüz istenilen seviyelere gelinemediğini söyleyen Kurt, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 100 bin kişide ölüm hızı ortalama yüzde 2 düzeyinde iken bu oran ülkemizde yüzde 10’lar seviyesinde. 15 yıl önce bu oranın yüzde 20 olduğunu düşündüğümüzde düne göre iyimser olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Manisa Organize Sanayi Bölgesinde, işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve insan kaynakları yetkilileri ile geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, iş kazalarının ülke genelinde yaşanan bir sıkıntı olduğuna dikkat çekti.
MADENCİLİK SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR
Kurum olarak Manisa’da iş kazaları konusunda bazı analizler yaptıklarını dile getiren Kurt, “Annelerin evlatsız, eşlerin kocasız, evlatların anne ve babasız kalmalarını istemiyoruz. Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak bu konuda analizler yaptık. Bu analizler sonucunda odaklanacağımız noktaları tespit ederek, çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Verileri okuduğumuzda, Türkiye’de iş kazalarının madencilik, inşaat, tarım, metal ve taşımacılık sektörlerinde yoğunlaştığını gördük.” dedi.
İŞTE 3 YILLIK RAKAMLAR
İş kazalarının eğitim düzeyine ve iş gücünün kalitesine göre artış ve azalma gösterdiğine dikkat çeken Kurt, “Ayrıca, kazaların yarısının işe başladıktan sonraki ilk bir yıl içinde, yüzde 85’inin ise ilk 3 yıl içinde gerçekleştiğini tespit ettik. 2014 yılında Türkiye’de 221 bin 366, 2015 yılında ise 241 bin 547 iş kazası meydana gelirken bu kazalarda, 2014 yılında Soma maden faciasında kaybettiğimiz 301 şehidimizde dâhil bin 626, 2015 yılında ise bin 252 insanımızı kaybettik. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 100 bin kişide ölüm hızı ortalama yüzde 2 düzeyinde iken bu oran ülkemizde yüzde 10’lar seviyesinde. 15 yıl önce bu oranın yüzde 20 olduğunu düşündüğümüzde düne göre iyimser olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
ALINACAK TEDBİRLERİ SIRALADI
Gelinen noktanın, önümüzdeki dönem için yetersiz olduğunun da farkında olduklarını ifade eden Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışmalarımızla iş kazalarını önlemeyi, işçimizin kutsal yaşam hakkını ve vücut bütünlüğünü koruyarak, ülke ekonomisinin üretim kayıplarının önüne geçebilmeyi hedefliyoruz. Bu amaca hizmet etmek içinde Manisa’da son 5 yılda iş kazalarının yoğun yaşandığı işyerlerini mercek altına alıyoruz. İl Müdürlüğümüz eşgüdümünde ortak sağlık güvenlik birimleri, yapı denetim kuruluşları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve işverenlerimizle istişarelerde bulunuyoruz. Ancak alınacak tedbirlerin masa başında kalmaması, sahaya etki etmesi çok önemli. Bu noktada üç şeye ihtiyacımız var. Etkili bir kamu denetimi, duyarlı özel sektör ve işçilerimizin iş güvenliği bilincinin yükseltilmesiyle kazalara ve ölümlere son verebiliriz.”
YENİ BİR YAPI OLUŞTURULABİLİR
Yavuz Kurt, Manisa’da iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının koordinasyonu ve takibi için bir üst akla ihtiyaç olduğunu, bu amaçla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının müdahil olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi adı altında bir yapının da hayata geçirilebileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim