Rıfat Sarı dostumuzun Veziroğlu Mahallesindeki Üçel Ayakkabı Fabrikasına ziyarete Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Songüler ve Atilla Efendioğlu ile birlikte gittik. Veliahtı Ata Sarı ile birlikte yemek yedik. Ürettiği ürünlerin büyük bölümü Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 40 ülkeye ihraç eden 2 milyon doların ülkemize girmesini sağlayan Üçel Ayakkabının patronu Rıfat Sarı ile dostluğumuz 30 yılı aşkındır. Hayat hikayesini yeni nesil öğrenmeli hatta Celal Bayar Üniversitesinde okuyan öğrencilere yönetim Rıfat Sarı’ya konferans verdirip 10 yaşında Kars’tan gelip ayakkabı boyacılığı ile başladığı ve bugünlere geldiği zorlu yaşamını anlatmasını sağlamalı. Rıfat Sarı’nın erkek ayakkabı pazarında yurtdışında iki kalite ödülüne nasıl sahip olduğunu ve başarısının sırrını öğrenmeli. Üçel Ayakkabının hızlı büyüdüğü ülke çapında kurduğu ayakkabı bayilerine her yıl yapılan toplantılarına davetli olarak katılan biriyim. Bayilerine büyük önem veren Rıfat Sarı yıllık üretimlerini tanıttığı bayilerinin de eğlenceli geçirmesi için Seda Sayan’dan tutun Gülben Ergen’e kadar ünlü assolistlerin katıldığı yemekli toplantılar düzenlemeye özen gösteren 10 yılda İngilizce öğrenerek ihracatını bizzat yöneten bir patrondur Rıfat Sarı… Allah tuttuğunu altın etsin. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ayakkabıları da Üçel Fabrikanın ürünüdür.

YURTDIŞINDAN TALEP VAR

Ahmet Songüler, Atilla Efendioğlu, Rıfat Sarı, oğlu Ata Sarı ile birlikte çiftlik ürünlerinin işletmeciliğini yaptığı restoranda öğle yemeğinde et ve Manisa Kebabı enfesti. Rıfat Sarı’ya Anadolu Ajansının yaptığı yerel ve ulusal medyada geniş yer alan “AYAKKABI BOYAYARAK BAŞLADI ŞİMDİ 40 ÜLKEYE AYAKKABI SATIYOR” haberini beğendim. Bildiğim hayat hikayesini bir kez daha okumaktan keyif aldığımı söyledim. Üçel’in patronu Sarı’ya işler nasıl dedim. Pandemi sürecinde biraz zorlandıklarını belirterek “Şimdi yurtdışından yoğun talep var. Rakip pazarda üretimde büyük sıkıntılar var. Birçok Avrupa pazarının çalışacağı ülke Türkiye oldu. Baştan bu yana marka olacağız yok olacağız parolası ile hareket ettik, fason üretim yapmıyoruz. 70 çalışanımızla günde 500 çift ayakkabı üretiyoruz. Üretimimizin %60’ı dış piyasaya %40’ını ülke bayilerimize veriyoruz” dedi.

ATA SARI AMERİKA’YA UÇTU

Ahmet Songüler, Atilla Efendioğlu ve beni Rıfat Sarı oğlu Ata Sarı ile satış reyonuna götürdü. Yeni yıl ürünlerini gösterdi. Bu arada Rıfat Sarı oğlu Ata Sarı’nın okul yaşamının bir bölümünü Amerika’da yapacağını söyledi. Ne zaman diye sorunca “Allah kısmet ederse 8 Ocak’ta İstanbul’dan gidecek” dedi. Bizim görüşmemiz 3 Ocak’tı. Görüştüğümüz gün Rıfat Sarı eşi Zekiye Hanım ile birlikte kızları Pınar ve Deniz ile Ata’yı uğurlamak için İstanbul’a gittiler. Daha sonra Rıfat Sarı’ya “Allah kavuştursun” dedim. Üçel’in veliahtı Ata da ihracatının son şekillerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için Amerika’ya uçmuş oldu. İş dünyasında ayakta kalmak kolay değil. Bakarsınız geminizle dalgalı denizlerde yüzmek zorunda kalırsınız. Bocalandığınız anlar olur. Gemi kaptanının rolü burada ortaya çıkar. Üçel Ayakkabının patronu Rıfat Sarı tecrübeli iş kaptanı olarak Üçel’i bugünlere taşıdı. Allah daha iyi günler nasip etsin.