Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımların ihalelerinde işi aynı firmalara verdiği ve devletin zarara uğratıldığı yönünde yerel bir gazetede çıkan haberin üzerine Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yazılı açıklama yapıldı.
Yapılan haberin yanlış ve taraflı olduğu belirtilen açıklamada, “Büyükşehir Belediyemizce gerçekleştirilen ihaleler 4734 sayılı Devlet İhale Kanununa tabi olarak gerçekleştirilmektedir.
Yaklaşık maliyetler ihale kanunun ilgili maddesi doğrultusunda kamu kurum veya kuruluşları tarafından yayımlanan fiyat listeleri veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ve piyasa fiyatlarından yararlanılarak yaklaşık Maliyet Komisyonu tarafından gizlilik esasları doğrultusunda titizlikle hazırlanmaktadır.
2015 yılı Asfalt İhalesinin yaklaşık maliyeti 121.096.797 TL olup % 36 tenzilatla 20 firmanın katılımı neticesinde 77.072.251 TL’ ye sonuçlandırılmıştır.
2016 yılı Asfalt ihalesinin yaklaşık ihalesi 97.560.816 TL olup %22 tenzilatla 24 firmanın katılımı neticesinde 75.737.544 TL’ ye ihale yapılmış olup, bu ihaleler kapsamında ilimiz dahilinde 2414 km asfalt yapılarak halkımızın hizmetine sunulmuştur.
2017 yılı Asfalt İhalesinin yaklaşık maliyeti 126.311.222 TL olup 25 firmanın katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, henüz ihale sonuçlandırılmamış, ilgili firmaların itirazları değerlendirme aşamasında bulunmaktadır.” Denildi.
23 FİRMA İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Belediye Hizmet Binası Yapım İşi İhalesi 23 firmanın katılımıyla gerçekleştirildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi, Kamu İhale Kurumunca yeterlilik kriterlerinde görülen eksiklikler sebebiyle Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini belirtti.
GENEL ŞARTLARI TAŞIYAN HERKES KATILABİLİR
Genel şartlara uygunluk doğrultusunda yapılan ihalelere herkesin katılabileceği belirtilen açıklamada, “Büyükşehir Belediyemizce yapılan iddialarda yer verilen ihaleler 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 19/a maddesi gereğince kanununda ve ihale şartnamesinde yazılı genel şartları taşıyan herkes, bu ihaleye katılabilmektedir. İhalelerde istenilen başvuru niteliklerine sahip olan ve usulüne uygun olarak teklif veren adaylar arasından kanunun 10’ uncu maddesinde yazılı yeterlilik değerlendirme kriterlerine göre, en avantajlı teklif veren yüklenici saptanarak ihale süreçleri tamamlanmaktadır. Ve ihalenin her süreci Kamu İhale Kurulu sitesinde KİK tarafından değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca yapılan bütün ihalelerde yargı yolu her zaman açıktır.” Denildi.
DIŞARIDAN MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL
İhalelerin şeffaflık ve titizlikle yapıldığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklama devamında, “İdaremiz tarafından yapılan tüm ihaleler şeffaflık ilkesi doğrultusunda ihale komisyonu marifetiyle katılımcılara açık, emniyet personeli gözetiminde ve kamera kayıtları alınmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu şartlarda gerçekleştirilen ihaleye dışarıdan müdahale asla söz konusu dahi değildir. İddiada bulunan ihalelere yaklaşık 25 firmanın katılımı sağlanmıştır.” Dedi.
İDDİALAR YERSİZ VE İFTİRA
İddiaların yersiz olduğunu savunan Büyükşehir Belediyesi, “Söz konusu iddialarda yer alan Büyükşehir Hizmet binası ve Çevre Düzenlemesi yapım İşi ve 2017 Asfalt ihaleleri ile ilgili iddialar tamamen yersiz, isnatsız ve iftira şeklindedir. Çünkü söz konusu işlerle alakalı olarak ortada ne bir ihale komisyon kararı nede herhangi bir sözleşme yapılmamıştır. Söz konusu ihalelerin ihale süreçleri devam etmektedir. İhale süreci tamamlanmamış işlerle alakalı olarak yapılan bu açıklama ve haber kasıtlı ve Belediyemizce yapılan işlere gölge düşürme çabalarından öte gidememiştir.” Dedi.
YASAL YOLA GİDİLECEK
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada yerel gazete çıkan haber ile ilgili, gazete ve haber kaynağı olan kişi hakkında yasal yola gidileceği belirtildi.
Editör: TE Bilişim