16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılacak halk oylamasının ardından seçim barajının düşürülmesiyle ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, seçim kanununda değişiklik sinyali verdi. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ve CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, seçim barajının düşürülmesi gerektiğini ifade ederek ortak noktada buluştu. Başbakan Binali Yıldırım’ın “16 Nisan’dan sonra seçim barajının düşürülmesiyle ilgili çalışmalara başlayacağız” ifadeleri üzerine siyasi kulisler hareketlendi. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ve CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, seçim barajının düşürülmesiyle ilgili uzlaşı sağladı.
CHP’Lİ ÖZEL, “SEÇİM BARAJI, KENAN EVREN ANAYASASININ ÜRÜNÜ”

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “AK Parti 2002’de seçim beyannamesine barajı düşürmeyi koymuştu. Halk, darbe anayasasının seçim barajının düşürülmesini istedi. Ama AK Parti, bu darbe anayasasının etinden sütünden yararlandı. 1980 anayasasında çok ciddi ve değiştirilmesi gereken konular var. Biri seçim barajı, biri KHK yetkisi, biri de YÖK kanunu. Bu üçünden de şikayet ediyorlardı ama geldikleri gibi seçim barajına sarıldılar. Seçim barajını indirmediler. Seçim barajı, Kenan Evren anayasasının ürünüdür. YÖK’ten şikayet ediyorlardı, YÖK’e sarıldılar. Kenan Evren’in kendisi için koyduğu KHK yetkisi ile ülkeyi yönetiyorlar” dedi.
“BARAJ KALDIRILSIN!”

CHP’li Özel, “Seçim barajı, birinin hak ettiği bir parayı alıp harcamak, başka partilerin oylarıyla milletvekili çıkarmaktır. Başka partinin hakkını yemektir. Siyasette kul hakkı yemenin adı seçim barajıdır. Saadet Partisi seçim barajı olmasa vekil çıkarabilecekken seçmen başka bir partiye oy atıyor. Seçim barajı büyük bir haksızlıktır. Başkasının oyunu alıp iktidarda kalıyorlar. Defalarca seçim barajının düşürülmesini teklif ettiler. Bir parti yüzde 1’de oy alsa o partinin genel başkanı gelmeli. Bu yüzden CHP’nin görüşü bellidir. Seçim barajının düşürülmesi de yetmez, tamamen kaldırılsın” diye konuştu.
AK PARTİLİ ÖZDAĞ, “YÜZDE 10 ÇOK YÜKSEK BİR BARAJ”

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise şunları söyledi, “16 Nisan’dan sonra 6 ay içerisinde 4 tane kanun çıkartmamız lazım. YSK kanununun, seçim kanununun ve siyasi partiler kanununun değişmesi lazım. Türkiye’de siyasi partiler yasasının da, seçim kanununda daraltılmış bölge olması lazım. Tercihli seçim sistemi olmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Barajın düşürülmesi de doğrudur. Yüzde 10 yüksek bir barajdır. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’de koalisyon olmayacağı için parlamentoda farklı düşünceler yer alırsa iyi olur. Her düşüncenin parlamentoda kendisini göstermesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim