Bunu nasıl becerdiğimizi asla anlayamasam da ‘başka’sının işine burnumuzu sokmak, bizim asla ama asla vazgeçemediğimiz bir huy.

Geçtiğimiz gün bir haber ajansının çektiği video ile küçük bir kız çocuğu, ülkenin gündemine oturdu.

Görüntülerde 13 yaşındaki Şanlıurfalı hentbol oyuncusu Merve, “Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın diyerek beni dışladılar. O zaman kendime bir söz verdim. 'Köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim' dedim." ifadelerini kullanıyor.

Cümleleri kurarken öyle yaşanmışlıkları bastırıyor ki sanırsınız 53 yaşında.

Gözyaşlarını tutup konuşmaya devam ediyor.

Çok güçlü. Çok inançlı.

*

Ardından büyük futbol kulüplerinden tutun ünlülere, siyasilerden yazarlara kadar herkes, Merve’nin yanında yer alıyor.

Ona destek mesajları gönderiyor.

Ne güzel bir birlik ve beraberlik anı.

Ancak…

*

Merve’ye destek mesajları gönderenlerin arasında tanıştığı insanın sosyal statüsünü öğrenebilmek için ilk önce çalıştığı işi soranlar, ‘başka’ insanların özel hayatlarına karışanlar ve karışmakla kalmayıp doğrudan müdahil olanlar, kadınların nasıl giyineceğine dair fetva düzenler, sosyal medyanın ‘ahlak polisleri’, her cümlesine bize yakışık almaz diyerek başlayan ve başka insanların hayatlarındaki en önemli kararları kendileri vermeye çalışan insan(!)lar da yer aldı.

Ne acınası…

Halbuki o küçük çocuğun bunları yaşamasındaki en büyük neden; bu insanların değiştiremediği belki de değiştirmek istemediği davranış biçimleri, başkasının hayatına burun sokma meraklarıydı.

Madem bu kadar duyarlısınız, madem bu kadar üzüyor sizi küçük bir kız çocuğunun haykırışı…

 O zaman önce evinizdeki küçük kızınızı baskılamayın.

Sevin, saygı duyun, ilgi gösterin.

Doğruyu öğrenin ve öğretin, doğru bildiğinizi dayatmayın.

*

‘Kızını dövmeyen dizini döver’ derler.

Bunu tam olarak ilk kim söyledi bilmiyorum ama milyonların en güncel bahanesi olması, Türkiye’nin aslında anlayış olarak ne kadar geri kalmış olduğunu gösteriyor.

Gelenekler, örfler, adetler muhafaza edilsin elbette.

Ancak ayıklanarak.

Nasıl bir kabilenin her 10 yılda dış dünyadan bir insanı törenle öldürmesi size nasıl savunulacak bir adet gibi görünmüyorsa...