Geçtiğimiz günlerde Forbes’in milyarderler listesine giren Selçuk Bayraktar serveti ile merak konusu oldu. Sümeyye Erdoğan’ın eşi olarak tanınan Selçuk Bayraktar gündemde yer tutuyor. Selçuk Bayraktar kimdir sorusu başta olmak üzere hakkında tüm merak edilenleri yanıtladık!

Selçuk Bayraktar Kimdir?

Başarılı bir mühendis olan Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk yerli üretim S/İHA sistemlerinin ve ilk milli insansız savaş uçağı olan Bayraktar Kızılelma'nın mimarıdır.

Selçuk Bayraktar aynı zamanda Baykar Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenmekte ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapmaktadır.

Selcuk Bayraktar Kimdir 2

Selçuk Bayraktar Kaç Yaşında? Nereli?

Selçuk Bayraktar’ın yaşı ve memleketi merak edilmektedir. Bayraktar 7 Ekim 1979 yılında dünyaya gelmiştir. Günümüz itibarıyla 44 yaşında olan Selçuk Bayraktar doğma büyüme İstanbulludur

Anadolu’nun Piramitleri Bintepeler Nerede? Manisa Dünyanın En Büyük Tümülüslerinden Birine Ev Sahipliği Yapıyor! Anadolu’nun Piramitleri Bintepeler Nerede? Manisa Dünyanın En Büyük Tümülüslerinden Birine Ev Sahipliği Yapıyor!

Peki Selçuk Bayraktar aslen nereli? Selçuk Bayraktar’ın kökeni itibarıyla Trabzonlu olduğu bilinmektedir.

Selçuk Bayraktar Eğitimi

Selçuk Bayraktar kimdir sorusuna, ünlü mühendisin kariyeri ile devam edelim… Eğitim hayatına Sarıyer İlköğretim Okulu'nda başlayan Selçuk Bayraktar, ilk ve ortaöğretiminin ardından Robert Koleji'ne kaydolmuştur. 1997 yılında ise buradan mezun olmuştur.

Robert Koleji mezuniyetinin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü kazanmıştır.

Selçuk Bayraktar yükseköğrenimi devam ederken, Pennsylvania Üniversitesi GRASP laboratuvarına staj başvurusunda bulunmuştur. Staja kabul edilen Bayraktar, aynı üniversiteden burs teklifi almıştır.

Selcuk Bayraktar Kimdir 3

Bu sebeple 2002-2004 yılları arası, Pennsylvania Üniversitesi'nde insansız uçaklar üzerine yüksek lisans yapmıştır. Eğitim hayatına kesintisiz devam eden Selçuk Bayraktar, Pennsylvania Üniversitesi yüksek lisansının ardından bir kez daha yüksek lisans yapmıştır. Bu kapsamda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden burs kazanmış ve kabul almıştır.

Selçuk Bayraktar, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde insansız hava araçlarının agresif manevra kontrolü üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Eğitimi esnasında ise, Profesör George Pappas ve Profesör Eric Feron'un asistanlığını yapmıştır.

Selçuk Bayraktar bu kapsamda, dünyada ilk kez yapılan İHA formasyon uçuşu deneyleri üzerine akademik çalışmalar yürütmüştür. Yer ve havada koordineli robot takımları, uçuş kontrolü ve güdüm sistemleri hakkında da bazı bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Selçuk Bayraktar’ın Kariyeri

Yüksek lisansının ardından Türkiye'ye dönen Selçuk Bayraktar, 2007 yılında Baykar Teknoloji’nin teknik müdürü olmuştur.

Selçuk Bayraktar Türkiye tarafından geliştirilen insansız hava araçlarının uçuş kontrolü, aviyonik sistem mimarisi, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, gömülü yazılım geliştirme ve elektronik donanım gibi bölümlerle ilgilenmiştir.

Kariyerinde ilerleyen Selçuk Bayraktar, kendi kurduğu ekibiyle birlikte; Baykar Bayraktar TB2 insansız hava aracının, güdüm ve kontrol sisteminin tasarımını yapmıştır. Bu hava aracı ise Türkiye-PKK çatışmasında, Suriye İç Savaşı'nda ve İkinci Libya İç Savaşı'nda kullanılmıştır.

Selcuk Bayraktar Kimdir 1

Ardından ise Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine giren ve ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA'yı tasarlamıştır. Çalışmalarına ara vermeyen Selçuk Bayraktar ve ekibi, Türkiye’nin ilk taarruz İHA sistemi olan Bayraktar AKINCI TİHA’yı geliştirmiştir. 29 Ağustos 2021 tarihinde ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etmiştir.

Selçuk Bayraktar bu çalışmalarının yanı sıra, kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA sisteminin geliştirilmesine liderlik etmiştir. Ardından ise, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar Kızılelma MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) sisteminin liderliğini üstlenmiştir. Selçuk Bayraktar bu çalışmalarının ardından, adından sıkça söz ettirmiştir.

Uzaya da oldukça ilgi duyan Selçuk Bayraktar, uzay çalışmalarını teşvik amacıyla TEKNOFEST'i düzenlemiştir. Aynı zamanda uzay teknolojilerine yönelik bir projeye öncülük eden Selçuk Bayraktar, bir süredir yörünge transfer araçları ve uydu teknolojileri alanında çalışmalar yürütmektedir.

Selçuk Bayraktar’ın Serveti Ne Kadar?

Başarılarıyla adından sıkça söz ettiren Selçuk Bayraktar serveti ile oldukça merak edilmektedir. Selçuk Bayraktar Forbes listesinde 23. sırada yer almaktadır. Bu sıralamaya göre Selçuk Bayraktar’ın serveti 1.2 milyar dolar civarındadır.

Selçuk Bayraktar’ın Ödülleri ve Patentleri

Selçuk Bayraktar kimdir sorusuyla birlikte layık görüldüğü ödüller de merak edilmektedir.

Selçuk Bayraktar mesleki başarısından dolayı aldığı ödüller ise, aşağıdaki gibidir:

  • Selçuk Bayraktar 2021 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ‘Karabağ Nişanı’ ödülünü almıştır. Çünkü Baykar'ın geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA’lar, Karabağ'ın kurtuluşuna oldukça büyük katkıda bulunmuştur.
  • 2022 yılında ise, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından ‘Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı'na layık görülmüştür.
  • Selçuk Bayraktar’a 4 Nisan 2023 tarihinde, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov tarafından ‘Askeri İş Birliği Madalyası’ verilmiştir.
  • 2 Ekim 2023’te ise Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Azerbaycan Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Devlet Ajansı (ASAN Hizmet) Madalyası’ ile ödüllendirilmiştir.
  • Selçuk Bayraktar 18 Ekim 2023 yılında, Mali’ye yaptığı katkı ve hizmetlerden dolayı Cumhurbaşkanı Assimi Goita tarafından ‘Mali Ulusal Nişanı’na layık görülmüştür. Bu nişan aynı zamanda, ülkenin en yüksek nişanıdır.

Selçuk Bayraktar’ın patentleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi
  • Değişen Çalışma Şartlarını Algılayabilen Elektromekanik Servo Motor Kontrollü Eyleyici Sistemi ve Kontrol Metodu
  • Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi
  • EKG Cihazı

Selcuk Bayraktar Kimdir 5

Selçuk Bayraktar Evli Mi? Çocuğu Var Mı?

Selçuk Bayraktar kimin damadı sorusuyla da gündeme gelmektedir.  Selçuk Bayraktar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evlidir.

Selçuk Bayraktar eşi Sümeyye Erdoğan ile 2016 yılında dünya evine girmiştir. Selçuk Bayraktar Sümeyye Erdoğan çiftinin iki çocuğu vardır.

Muhabir: Özkan Çelik