Kimi zaman bir boşluk hali, kimi zaman sebepsiz mutsuz olma, kimi zaman iyi hissedememe... Günlük yaşamda zaman zaman hissettiğimiz duygu değişimlerinin nedenleri arasında yer alan bir konu; kendini tanımak. Bazen ise kişinin kendini tanıma veya kendine dair her şeyi tekrar etmesi, ruh sağlığı açısından önemlidir. Günlük yaşam içerisindeki koşuşturmaca sonucunda kendi benliğimizi, isteklerimizi, hayallerimizi kısaca kim olduğumuzu unutabilmekteyiz. Bu yüzden bazı sorgulamalar yapıp sağlıklı bir ruh sağlığı inşa etmek için  bazı hatırlatmalar yapmamız gereklidir.

O halde hep birlikte bir sorgulama yapalım; kendimizi keşif anlamında test edelim ve şu an içerisinde olduğumuz yaşama ışık tutup geleceğimize yön verelim.

Şu an tam olarak ne yapıyorsunuz?

-Bu yazıyı okurken bir saniye bekleyin ve çevrenize bakın. şu an nerede ve ne yapıyorsunuz? Şu an ne hissediyorsunuz? Yaşamış olduğunuz bir duygu var mı ve tanımlayabiliyor musunuz?

Bugün için planınız nedir? Kendiniz için neler yapacaksınız?

Gün içerisinde birçok insan kendi isteklerini, kendine ait o zaman dilimini sağlayamaması sonucu sağlıklı bir gün geçirememektedir.

Bir gün içerisinde yaptıklarınız, yapamadıklarınız ve yapmak istedikleriniz olarak bir liste yaptınız mı? Bunu bir deneyelim.

-Yapabildikleriniz kısmı fazla ise bu yaşam doyumu olarak besleyici bir etken olarak değerlendirebiliriz. Eğer yapamadıklarımız kısmı ile yapmak istediklerimiz kısımları fazla ise düşünmemiz gereken ve çabalamamız gereken hususlar olduğunu göstermektedir.

Son 5 yılına baktığında neler yaşadın? Neler hissettin?

-5 yıl içerisinde hayatında neler değişti? Geçen zaman dilimine baktığında 5 yıl önceden planladığın, hayal ettiğin yerde misin? Şu an bu sorulara verdiğin cevaplar sende ne hissettirdi?

Yaşam kişi için her zaman hayal ettiği şekilde değişmeyebilir. Süreç içerisinde planlanan ya da planlanmayan problemlerle baş başa bırakabilir. Önemli noktalardan biri şu ki; kişi baş etmek ve çözmek adına neler yaptı? İstenilmeyen bir durum var ise ne kadarı kişinin kontrolünde gerçekleşti?

*Gelecek 5 yıl içerisinde neler yapılabilir, en önemlisi ne yapmak istiyorum? Gelecek 5 yıl içerisinde nelerin gerçekleşmesini istiyorsunuz ve bunlar için kişiye düşen sorumluluklar neler olacaktır?

*Önemli bir nokta* Kişi için sağlıklı hedefler ve hayaller kurmak da ruh sağlığı açısından önemlidir. Gerçekçi olmayan hedefler kişiyi ve yaşamını olumsuz etkilemektedir. Fiziksel ve ruhsal aksaklıklara neden olabilmektedir. Boşluk hissi, uyku ve yeme bozuklukları, öfke ve sinirlilik, enerji azlığı v.b. semptomlar gözlenmektedir.

Hayatımızın ne kadarı mecburiyet?

-Şu an yaşamakta olduğun hayatın ne kadarı sana ait? Gerçekten kendi seçimlerimiz ile mi yoksa mecburiyetler sonucunda mı yaşamımızı devam ettiriyoruz? Mecburiyetleri değiştirebilme durumumuz yok ise, durumu kabul etmeyip ısrarcı davranıyor muyuz?

Kişi için kabul edilmeyen durumlar, çözülmeyen problemler ve yarım kalan işler günlük yaşamını sürdürmede aksaklıklara neden olabilmektedir. İstenmedik de olsa mevcut durumu kabul edip çözüm yolları oluşturulmaya başlanılmalıdır. Kabul etmek yola çıkmaktır diyebiliriz.

Gerçekten kendimizi tanıdığımıza emin miyiz?

-Sizi tanımlayan sizi özetleyen 5 sıfat veya özellik nedir hiç düşündünüz mü? Yahut çevrenize sorduğunuzda sizi nasıl tanımlıyorlar? Onların 5 özelliği ile sizinkiler benzer mi?

Bazen yaşam içerisinde kişiyi oluşturan, onu tanımlayan özellikler unutulabilmektedir. Kişinin kendine ayırdığı bu zaman diliminde hatırladığı özellikler ve parçalar kişiyi daha sağlıklı daha anlamlı bir hayata ulaştırmak için kolaylık sağlayacaktır. Yani kendini tanıyan kendi keşfini yapan kişiler seçimleriyle, davranışlarıyla ve istekleri ile daha istendik bir yaşamın içerisinde yer alacaktır.

*Evet baktığımızda çok basit sorular, belki de ''biliyorum zaten'' dediğimiz sorular. Ancak o kadar değerliler ki. Yaşam koşuşturmacası içerisinde zaman zaman hatırlanılması ve cevaplanılması gereken sorular bunlar.

Sizler için, sizin ruh sağlığınız için şunu söylemeliyim ki: en kısa sürede yaşamınıza dair bu soruları ve aslında buna benzer diğer soruları cevaplandırmalısınız. Sonrasında zaten cevaplarınız sizlere bir yol haritası çıkaracak, bazı mesajlar iletecektir. Siz ve size dair bu sorular ve cevaplar karşısında zorlanırsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.