1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde işçi ve emekçiler alanlara çıkarken, özellikle sigortasız çalışanlar, tarım işçi sömürüsü ve çocuk işçiler sorunu gözden kaçmadı. Çocuk işçilerle ilgili TÜİK’in en son 2012 yılında çalışma yapıp istatistikleri rapor haline getirdiği görülürken, içerisinde Manisa Kütahya Afyon ve Uşak’ın bulunduğu TR-33 bölgesinde kayıt dışı istihdam oranları yüzde 39.3’lere ulaştı. En yüksek kayıt dışı istihdam ise verilere göre tarım sektöründe yaşanıyor.
Kayıt dışı istihdam ve çocuk işçiliği sorunlarının gölgesinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde can alıcı gerçekler bir kez daha ortaya çıktı.
ÇOCUK İŞÇİLERİN EN YOĞUN OLDUĞU SEKTÖR TARIM
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012 yılında yaptığı çocuk işgücü anketi sonuçlarına göre kurumsal olmayan nüfusun yüzde 20,6’sını 6-17 yaş grubundaki çocuklar oluşturdu. Bu çocukların yüzde 91,5’unun okula gittiği belirlenirken, 15-17 yaş grubunda bu rakamın yüzde 74,7’lere düştüğü görüldü.
Yapılan ankette çalışan çocukların yüzde 44,7’sinin tarım, yüzde 24,3’ünün sanayi ve yüzde 31’inin ise hizmet sektöründe yer aldığı belirlendi. Tarım sektöründe kayıt dışı çalışan çocukların yüzde 52,6’sının ücretli ya da yevmiyeli, yüzde 46,2’sinin ise ücretsiz aile işçisi olarak çalıştığı ortaya çıktı.
5 YILDIR ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ!
Öte yandan TÜİK’in 2012 yılında yapılan anketten sonra aradan 5 yıl geçmesine rağmen çocuk işçilerle ilgili herhangi bir veri çalışması yapmadığı görüldü.
TR-33 BÖLGESİNDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 39.3’Ü SİGORTASIZ!
Kayıt dışı istihdamla ilgili görüşlerine başvurduğumuz SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt ise, içerisinde Manisa Kütahya Afyon ve Uşak’ın bulunduğu TR-33 bölgesinde sigortasız çalışanların oranının yüzde 39,3 olduğunu söyledi. İllerin arasında kayıt dışı istihdam oranının en az olduğu ilin Manisa olarak belirlendiğini dile getiren Yavuz Kurt, “Kayıt dışı istihdam rakamının büyük bir bölümü tarım sektöründen oluşuyor” dedi.
SGK İl Müdürü Kurt, “Türkiye’de tarım sektöründe 5 kişiden 4’ü sigortasız olarak çalışıyor. 30 günün üzerinde olan her iş sürekli iştir ve çalışanların sigortalandırılması gerekir. Özellikle mevsimlik tarım işçilerinin sigortalı olmadığını görüyoruz. Türkiye genelinde tarım sektöründeki çalışanların yüzde 80’i sigortasız olarak görev yapıyor. 2017/6 sayılı Başbakanlık genelgesinde mevsimlik tarım işçilerinin sigortalanması üzerinde fazlasıyla duruluyor. Biz de SGK Manisa İl Müdürlüğü olarak ilimizdeki önemli tarım kuruluşları ve ziraat odalarıyla görüşüp, tarım bölgelerini ziyaret ederek işçilerimizi bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. İlk hedefimiz, tarımda çalışan sigortasız işçi sayısını 0’a indirebilmek” şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim