Başkan Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü 4 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından sonra pandemi sürecinde mağduriyet yaşayan işletmeci, esnaf ve çiftçilere yapılacak maddi destekleri açıkladı. Erdoğan 1 milyon 385 bin esnafa üç ile beş bin lira arasında hibe desteğini açıklarken ben, Avukat Zülfikar Gürcan, Avukat Mustafa Karakaş, Çapala Mehmet ile birlikteydik. Avukat Zülfikar Gürcan elindeki telefondan bizlere “Kahve, kıraathane, pastane işletmecilerine beşer bin lira hibe verilecek” dedi ve ekledi “Berberlere de üçer bin lira” deyince birbirimizin suratına bakarak “Çok yerinde bir karar” dedik. Virüs mağdurlarına Cumhurbaşkanının hibe desteği esnafa can suyu anlamına geldiği görüşünde birleştik. Yeter mi? Hiç yoktan iyidir. Pazartesi günü böyle bir hibe yardımının esnafa yapılabileceğini bilen var diye ortaya çıkan olursa hikaye anlatıyor derim. Başkentte böyle bir hibenin yapılacağını tasarlayan ve açıklayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan başka bilen yoktu. Olsaydı sızardı. Yapılacak hibeler küçük esnafımızın biraz olsun öfkesinin dinmesini sağlar. 16 aydır neler çektiklerini Manisa’da kahve ve kafe işletmecilerinden çok dinledim. Başkan Recep Tayyip Erdoğan “Ramazan ayında uyguladığımız tedbirler sayesinde salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık. Salgına karşı verdiğimiz mücadele 84 milyonun sağlığını korumaktır” dedi.

HER ESNAF YARARLANACAK

Başkan Erdoğan esnafa nefes aldıracak destek paketinin miktarının 4 milyar 622 milyon TL olduğunu söyledi. Her esnafın yararlanacağı hibe yardımının birinci grubunda kahveler, pastane gibi işletmeler yer alıyor. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus olmak üzere beş bin lira hibe ödemesi yapılacak. İkinci grupta berber, pazarcılar, ayakkabıcılar gibi esnafa da üç bin lira hibe desteği verilecek. Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin de ziraat ve tarım kooperatiflerine olan borçları ertelenecek. Büyük şirketler içinde nefes kredisi adı altında kredi verilecek.

İYİ BAYRAM GEÇİREMEDİM

Başkan Erdoğan “Salgın sebebi ile gönlümüzce bir bayram seyredemediğimiz açıktır. Kabine toplantısında 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşmenin ikinci etabını görüştük. Önümüzdeki günlerde milletimizle gelişmeleri paylaşacağız. Salgın süresinin uzadıkça sabırların tükendiğini biliyoruz. Bir müddet daha dikkatli gitmek mecburiyetindeyiz. Salgın vaka ve vefat sayıları yükseldiğinde niye tedbir almıyorsunuz diye ortalığı velveleye verenler ortaya çıktığını da görüyoruz. Bu zihniyetin yaptığını vatandaşımızın canına geleceğine herkese saygısızlıktır. Elini taşın altına koymayanların asıl niyetlerinin farkındayız. Biz sadece milletimize bakıyoruz. Sadece milletimizin hakkını hukukunu, aşını, işini korumanın mücadelesini veriyoruz. Gerisi teneke gürültüsüdür. Bugünleri geride bıraktığımızda her şeyin daha güzel olacağı bir geleceğin bizi beklediğini göreceğiz” dedi.

Zor bir dönemden geçiyoruz. Kendimden biliyorum. Aşımızı da olan bizlere sağlanan özgürlüklerimiz için şahsım adına teşekkür ederim. Turizm mevsimine giriyoruz. Türkiye turizm diplomasisi başlattı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın ve Turizm Bakanı Ersoy, Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Rusya’dan 15 Haziran’dan sonra uçuşların başlayabileceği izlenimi var turizmcilerde. 1 Haziran’a kadar sadece paket servisle çalışmalarına izin verilen kafe ve restoranlar Avrupa’da uygulanan model gibi bahçesi olanlar bahçede olmayanlar da kaldırımlara atılacak masalarla açılmasını istiyorlar. Bilim Kurulu virüsün açık havada etkisini 19 kat kaybettiğini açıkladığını belirten kafe ve restoran sahipleri bahçe ve balkonlar gibi açık alanlarda çalışmalarına için verilmesini, işlerin paket servislerle dönmediğini söylüyorlar. Yerden göğe kadar haklılar. Başkan Erdoğan’ın pazartesi günü yaptığı açıklamadan anladığım şu; normalleşme ülkemizde sonbahara kaldı izlenimini edindim. 1 Haziran’dan sonra da kademeli normalleşme ile yaşamımızı yaz ayında sürdüreceğimiz görüşündeyim. Aşılama konusunda mesafe aldığımızda %70’i aşılayabilirsek virüsün önüne geçilebileceğini bilim insanları söylüyor. Son sözüm herkes aşı olmalı.