1 Temmuz tarihinden itibaren maske dışında her alanda normalleşme dönemine giriyoruz.

Genelgeler yayımlandı. Valilikler kararları açıkladı.

Üzerine yazıldı, çizildi.

Almamız gerekeni aldığımızı, bilmemiz gerekeni öğrendiğimizi düşünüyorum.

Ancak bir noktayı atladık.

Maske yasağının devam etmesi…

Biz de artık bıktık şu maskelerden. Özellikle yaz sıcaklarında maske takmak başlı başına bir zulüm. Oturduğumuz yerde bile terlediğimiz bu ve önümüzdeki günlerde maskeler, işkence olmaya devam edecek.

E tabii durum böyle olunca çözümlerde art arda geliyor.

Maskeyi takmadan önce buzdolabında soğutanlar mı dersin, sıcaklardan bunaldığı için bir cami avlusunda yüzüyle birlikte maskeyi de yıkayanlar mı?

Ne ararsan var.

Koronavirüsün mutasyona uğramış hali olan ‘Delta varyantı’ nedeniyle Avustralya’nın en büyük kenti Sidney’de 9 Temmuz’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılamayı ilk bitiren ülkelerden biri olan İsrail’de vaka sayılarının artış eğilimi göstermesi nedeniyle 27 Haziran tarihinden itibaren kapalı mekanlarda maske takma zorunluluğu geri geldi.

Bazı ülkelerde koronavirüs kısıtlamaları esnek de olsa geri geldi.

Sürekli farklı bir varyant ortaya çıkıyor. Brezilya mutasyonu, İngiliz varyantı, Papua Yeni Gine humması deltası, alfası… Bunun sonu yok.

Benim anladığım kadarıyla bundan sonraki hayatımızda yaz aylarında kısıtlamalar gevşeyecek, kış aylarında kısıtlamalar geri dönecek.

1 Temmuz’da geçilecek olan normalleşme adımlarında maske yasağının kaldırılmasına ilişkin bir söz geçirilmedi. Açık hava, kapalı mekan… Aynı.

Yukarıda bahsettiğim gibi maske yasağının kalkmamasının yanı sıra istenilen hedef olan günlük 5 bin vakanın altına da tam kapanmanın ardından sadece 1 gün düşebildik.

Buna rağmen ‘açılma’ dönemine balıklama dalıyoruz.

Her sabah işe ulaşmak marifetiyle bir yandan spor da olsun diye, Şehzadeler’den Yunusemre’ye yürüyerek gidiyorum. Hatırı sayılır bir mesafe yol alıyorum diyebilirim.

Siz de fakındasınızdır ancak abartmadan söylüyorum, her beş kişiden sadece biri maske takıyor. Belki iki ama ikincisi de yarım takıyor. Bir buçuk diyelim.

Samimi milletizdir biz. Maske takmıyoruz neyse de; birbirimizi mıncırmanın da bir manası yok.

Dikkat edelim.

Aşı çalışmaları son sürat devam ediyor evet ancak her gün ortalama 50 vatandaşımız hayatını kaybetmeye, 5 bin vatandaşımız hastalanmaya devam ediyor.

Sağlık çalışanlarını fedakarlıklarını havada bırakmayalım. Biraz daha sıkalım dişimizi.