Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi öğleden sonra topladığı Bakanlar Kurulu toplantısından yeni koronavirüs tedbirleri ile çıktı. Hafta içinde her gün gece 21.00’den başlayıp sabah 05.00’e kadar hafta sonu da Cuma akşamı 21.00’den başlayıp Pazartesi sabah 05.00’e kadar sokağa çıkma yasaklandı. Yeni tedbirler dün geceden itibaren uygulanmaya başlandı. Yeni sokak kısıtlamalarına uymayanlara para cezası verilecek. Açıklamayı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Artan koronavirüs vakalarına rağmen alınan tedbirler ve yapılan uyarılar hafta sonu güzel havanın etkisi ile unutuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İzmir koronavirüs salgınında üçüncü zirveyi yaşıyor” açıklamasına kulak asmayan İzmir’in Karşıyaka çarsısındaki hafta sonu kalabalığını gören Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Aman Allah’ım, İzmir gibi bir kentte insanların bu kadar duyarsız olması üzücü” diye yorum yapıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz Cuma “Birçok tedbirleri açıklamamıza rağmen vatandaşlarımızın hala bu işlere hiç dikkat etmediğini, maske takmadıklarını görüyoruz. Yeni tedbirler almaya mecburuz ve alacağız” açıklaması Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulundan yeni tedbirlerin çıkacağının sinyaliydi ve öyle oldu. Yeni tedbirler çerçevesinde anaokulları kapandı. Kamu çalışanlarının mesai saatleri düzenlendi. 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarına binmeleri yasaklandı, vesaire vesaire…

Hani derler ya Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olur diye, koronavirüs vakalarının artması toplumun vurdumduymaz tavırları yeni koronavirüs tedbirlerinin alınmasının önünü açtı. Mart ayından beri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her gün televizyon kanallarında koronavirüs tedbirlerine uyulması için vatandaşları bilgilendirdi. Bakan Koca vaka sayılarının ve ölümlerin her geçen gün arttığını tedbirlere uyulması konusunda ne anlattı ise toplumumuzun büyük bir kısmının bir kulağından girip bir kulağından çıktı. Bu hastalığı yenerken normal düzenin ve ekonominin de devam etmesi konusunda ne kadar dikkat edilmesi gerçeği de ortada iken vur patlasın çal oynasın havası ile hareket eden bir kısım toplum yüzünden kahveler, kafeler, lokantalar kapanmak zorunda bırakıldı. Paket servis yapmaları istendi. Sabah çorbası paket servisle mi içilir? Kuru fasulye, cacık, pilav paket servisle yenilir mi? Esnaf lokantalarının %80’i kapatmak zorunda kaldı. Üstat Yavuz Donat Manisa’ya geldiğinde Hatuniye Cami’nin karşısındaki Aşçı Bahattin esnaf lokantasında patlıcan kebabı başta olmak üzere çeşitli ev yemeklerini damak zevkimize uygun yemiştik. Yeni tedbirler karşısında Aşçı Bahattin paket servisini uygulayamıyor. Lokantanın çalıştırıcılarından Çetin “Halimiz duman. Birkaç iş insanı çalışanların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Böyle devam ederse kapatmak zorunda kalacağız. Geceleri uyuyamıyorum sonumuz ne olacak” diyor. Esnaf Dernekleri Başkanı Hasan Geriter de zor günlerden geçtiğini, esnafın durumunun iyi olmadığını Valilikte yapılan oda başkanları toplantısında durumu Vali Bey’e anlattığını söyledi bana. Zor günleri geride bırakmak için alınan tedbirlere uyulması gerekiyor. İnsan kendi sağlığını düşünmez mi? Maske takmaz mı? Mesafe kuralına uymaz mı? Uymuyor. Bana bir şey olmaz diyenlerin oranı hala yüksek.

Koronavirüs Çin’den çıktı. Dünyayı ve ülkemizi kasıp kavuruyor. Bu hastalık nasıl oldu da Çin’de birden bire yok olmaya başladı. Bilim adamları bunun da cevabını vermelidirler. Şimdi umut, bulunan aşıların uygulanmasında diyorlar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulunun, sağlık çalışanlarının koronavirüs için verdikleri çalışma takdire şayandır. Yalnız canının sağlığını düşünmeyenleri de çok fazla düşünmek doğru mu? Takdir sizlerin.

TALİH HAZIR OLANLARA GÜLER

Ülkemiz koronavirüs belası yüzünden zor günler geçiriyor. Vaka sayıları ve ölümlerin artması toplumun kimyasını bozuyor. Ekonomiyi ayakta tutmak için devlet elinden gelen tedbirleri almaya çalışıyor. Sanayicisinden küçük esnafına kadar yardım elini uzatıyor ama küçük esnafın sıkıntıları göz ardı edilmemeli. Zor durumdalar. Ülkemizin sivil toplum örgütlerinin babası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Posta Gazetesinin 25. Yıl özel ekinde yazdığı yazının başlığı “TALİH HAZIR OLANLARA GÜLER” bakın ne diyor büyük başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu “Son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak Covid-19 salgını ile karşı karşıyayız. İki dünya savaşından sonraki dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük kriz olabilir. Yeryüzündeki bütün insanları tehdit ediyor. Herkes tedirgin ve yarına nasıl bir günde uyanacağı endişesinde. Modern çağda ilk kez bir salgın, zengin-fakir, gelişmiş-gelişen ekonomi ayrımı yapmadan herkesi vurdu. Şimdiye kadar yaşanan hiçbir küresel krizde ekonomik ve sosyal bakımdan tüm dünya böylesine felç olmadı. Ekonomilerin, ülkelerin, toplumların eski normale dönmesi yıllar sürecek. Bizim TOBB olarak bu dönemde benimsediğimiz ana fikir yaşatmaktır. Yani firmalarımızı, girişimcilerimizi, çalışanlarımızı, üretim ve ticaret kapasitemizi hayatta tutmak. Böylece bu süreç geride kaldığında, yeniden ve hızla ayağa kalkabilmektir. Tüm dünya yeni bir dönemin arifesinde. Biz de bu yeni döneme her yönüyle hazır hale gelmeliyiz. Aşı çalışmalarından gelen olumlu haberler, 2021’in ikinci yarısında toparlanma dönemi başlayabileceğine işaret ediyor. Küresel değer zincirleri kısalacak, Türkiye’ye olan iş ve yatırım talebi artacaktır. Ülkemiz için yeni fırsatlar doğacaktır. Yurtdışı temaslarımızda bunu görüyor ve duyuyoruz. Bu fırsatları yakalamak üzere, şimdi harekete geçmemiz ve hazırlanmamız gerekiyor. Çünkü talih hazır olana güler. Fırsatların kazası olmaz. Şunu bilmeliyiz ticaret eskisi gibi olmayacak. Alıştığımız rutinler değişecek.” Ne demiş TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu “TALİH HAZIR OLANLARA GÜLER”