Mali müşavirler, iş yüklerinin arttığı gerekçesiyle eylem yaptı. Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan eylem kapsamında Manisa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyeleri de ellerinde ‘Angaryaya hayır’, ‘bıçak kemikte’, ‘Sorunların çözülmesini istiyoruz’, ‘Masa başında ölmek isteniyoruz’ dövizleriyle basın açıklaması düzenledi.

Eylemde grup adına açıklamayı Manisa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Uğur Hasacar, yaptı. Mali müşavirlerin iş yükünün her geçen gün arttığını ifade eden Hasacar, görünürde mükelleflerden istenen her verinin, mali müşavirler aracılığıyla toplandığını söyledi.

Bu durumun, meslek mensuplarının ağır olan iş yüküne daha da ağır yük bindirdiğini savunan Hasacar, “Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir yürütmesi mümkün müdür? Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz.  Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur.  Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli? “ diye konuştu.

Türkiye’nin en ballı şehirleri belli oldu! Türkiye’nin en ballı şehirleri belli oldu!

Mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı, hem de sözlü olarak birçok defa ilettiklerini ifade eden Hasacar, “Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. 130 bin mali müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

Muhabir: Özkan ÇELİK