Renault ve Dacia'dan mayıs ayı kampanyaları Renault ve Dacia'dan mayıs ayı kampanyaları

Kurban Bayramı yaklaşıyor ve milyonlarca vatandaş kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksekliği nedeniyle bayramı buruk geçirme endişesi taşıyor. Ziraat Mühendisi, siyasetçi ve hayvan besleme uzmanı Şenol Özkaya, emeklilerin içinde bulunduğu durum ile emekliye verilen bayram ikramiyesini değerlendirdi.  Özkaya, kurban bayramı için emekliye verilecek 3 bin TL bayram ikramiyesinin düşüklüğü sebebiyle emeklinin kurban kesecek durumda olmadığını belirterek, 3 bin TL bayram ikramiyesi ile kurbanın ancak yüzde 15’ini alabileceğini dile getirdi. Ayrıca ikramiyelerin hayvan fiyatına göre belirlenmesi olması gerektiğini kaydetti.

HAYVAN FİYATINA GÖRE İKRAMİYE BELİRLENMELİDİR

Kurban olacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların özellikleri, bakım süreleri ve kesim şartları yüzünden kasaplık hayvanlara göre yüzde 20 daha pahalı olduğunu söyleyen Özkaya, “Ülkemizin et ihtiyacının büyük bir kısmını ithal hayvan ile karşılamanız, artan yem ve işçilik maliyetleri yüzünden, bu yılki kurban fiyatları geçen yıla göre %200 oranında artmış bulunmaktadır, buna karşın ikramiye de ki artış 1000 TL olmuştur, bu bin TL nin hiçbir anlamı kalmamıştır. Olması gereken hayvan fiyatına göre ikramiyenin belirlenmesi olmalıydı.” dedi.

“ORAN BU YIL Kİ KURBAN FİYATLARINA GÖRE GÜNCELLENMELİ”

2023 ve 2024’te verilen ikramiyeyi karşılaştıran Özkaya, “Emekli, 2023 yılında verilen 2 bin TL ikramiye ile kurbanlık hayvanın yüzde 40’lık kısmını alabilirken 2024 yılında verilen 3 bin TL ile kurbanlığın ancak yüzde 15’lik kısmını alabilmektedir.  İkramiye tutarı geçen yıla göre yüzde 50 oranında artması bir anlam ifade etmedi. Bu oranın bu yılki kurban fiyatlarına göre güncellenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Özkaya, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Et ve Süt Kurumu, gelir düzeyi düşük, emekli vatandaşlara uygun kurbanlık temini yapmalıdır. Et ve Süt Kurumu’nun, böyle bir uygulama yapmaya imkânı ve gücünün olduğunu bilmekteyiz. Önceki yıllarda, Et ve Süt Kurumu, kurban satıcılarının elinde kalan kurbanlıkları güncel fiyatta alıp kesim işlemi yapmıştır. Bu kez kurban öncesi, kurbanlık alıp, maddi gücü olmayan emekliye uygun fiyattan vermelidir. Böyle yaparsa kurban sonrası kalan kurbanlıkları almak zorunda kalmaz. Maddi gücü olmayan, kimsesiz, dul, yaşlı, bakıma muhtaç kişiler içinde, belediyeler devreye girip, belediye veya hayırsever kişilere aracılık yapıp, et ve   kurbanlık temini yapmalıdır.  İhtiyaç sahipleri en azından kurbanda et yiyebilmelidir.”

Muhabir: Özkan ÇELİK