Türkiye'nin kanayan yaralarından biri olan asker intiharları, Manisa'da da gün yüzüne çıkmaya başladı. 1997 yılından bu yana resmi kayıtlara göre 13 asker intihar etti. Ölümlerin nedeninin bir çoğunun psikolojik bozukluklardan kaynaklı olduğu düşünülürken, Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, öfke kontrol bozukluğu ve madde kullanımına da dikkat çekti.
Son günlerde basında yankı bulan asker intiharları sonrası, Manisa'yı da mercek altına aldık. Asker Hakları Derneği ve İnsan Hakları Derneği'nden alınan bilgiler, basında çıkan haberler ve resmi kayıtlara göre 13 asker, görev sırasında intihar etti.
G-3 SİLAHIYLA KENDİNİ VURDU
26 Şubat 1997 yılında Manisa Kırkağaç Jandarma Er Eğitim Alayı'nda askerlik yapan A.Ö, G-3 marka silahı çenesinin altına dayayarak intihar ettiği iddia edildi. Sivas'ın Kuzçukur köyünde dünyaya gelen Ali Özcan'ın kışlada intihar ettiğine inanmayan ailesi mahkemeye başvurdu ve olayın aydınlatılmasını istedi. Ali Özcan'a ilişkin dava dosyasında gerekli kanıtlar bulunamadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Kararı reddeden aile, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı ancak yeterli delil olmadığı gerekçesiyle AİHM başvuruyu kabul etmedi.
13 YIL SONRA MEZARI AÇILDI
1 Mart 1977 yılında Erzincan'da doğan İ.K.V'ın, 27 Ağustos 1998 yılında Manisa Askerlik Şubesi'nde görev yaptığı sırada tüfeğini başına dayayarak intihar ettiği öne sürüldü. Askerin ailesi çocuklarının cesedine otopsi yapılmadığını ve intihar olayına inanmadıklarını belirterek hukuki işlemlere başvurdu. Yaşanan olaydan tam 13 yıl sonra İ.K.V'in mezarı açılarak çeşitli incelemeler yapıldı.
Kışlada intihar ettiği iddia edilen askerin kız kardeşi N.V, kardeşinin ölmeden önce kendisini aradığını ve alevi olduğu için dayak yediğini söylediğini öne sürdü. Aile ayrıca konuyla ilgili İnsan Hakları Derneği'ne başvuru yaptı.
NÖBETTE İNTİHAR ETTİ
Resmi kayıtları olmamakla birlikte basında çıkan haberlere göre 12 Ağustos 2010 tarihinde Manisa'da askerlik yapan ve Diyarbakır'ın Çınar ilçesi nüfusuna kayıtlı bir Kürt askerin nöbet tuttuğu sırada tüfeğiyle intihar ettiği öne sürüldü.
GÖREV BÖLGESİNDE İNTİHAR ETTİ
28 Kasım 2012 Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde vatani görevini yaparken intihar eden Jandarma Er E.T (27) memleketi Manisa'da toprağa verildi.
KANLAR İÇERİSİNDE BULUNDU
2 Aralık 2013 tarihinde Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı'nda askerlik yapan 93/3 tertip er Ü.G, saat 17:30 sıralarında kaldığı koğuşun penceresinin altında kanlar içinde bulundu. Beşinci kattaki koğuşun penceresinden atladığı öne sürülen Ü.G, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Kırkağaç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Konyalı olan er Ü.G, doktorların müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.
AYNI GÜN İKİ ÖLÜM
23 Ocak 2013 tarihi, Manisa kışlalarının en kanlı günlerinden biri olarak tarihe geçti.
23 Ocak günü Sarıgöl ve Turgutlu İlçe Jandarma Komutanlıkları'nda iki askerin intihar ettiği öne sürüldü.
Manisa Sarıgöl İlçe Jandarma Komutanlığı'nda asker olan A.K, 6 yaşında annesini kaybetti ve psikolojik tedavi görmeye başladı. A.K, askerlik süreci boyunca 5 kez askeri hastaneye sevk edildi. 23 Ocak gecesi koğuşta yaşanan bir kavga ardından nöbete giden er A.K, tüfeğini başına doğrultarak intihar etti.
Aynı gün yaşanan bir diğer intihar haberi de Turgutlu'dan geldi. İlçe Jandarma Komutanlığı'nda askerlik yapan 21 yaşındaki S.K'nın, nöbette olduğu sırada çenesine dayadığı G-3 piyade tüfeğiyle intihar etti. Olay yerinde ağır yaralanan S.K, Turgutlu Devlet Hastanesi'nden Merkezefendi Devlet Hastanesi'ne sevk edilirken yolda hayatını kaybetti.
KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLDİ
24 Şubat 2015'te Manisa 6. Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'ndan acı haber geldi. Alayda askerlik yapan 22 yaşındaki M.T'nin geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği öne sürüldü.
SALİHLİ'DEN ACI HABER GELDİ
Manisa'da yaşanan bir diğer şüpheli ölüm, Salihli'de meydana geldi. Salihli İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı Adala Karakolu'nda askerlik yapan 21 yaşındaki Yağmur Duran, iddiaya göre nöbet tuttuğu sırada intihar etti. Göğsüne MP5 markalı otomatik tabancayı ateşleyen Duran, kanlar içinde yere yığıldı. Salihli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Duran, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
MANİSA ADLİYESİ'NİN 3. KATINDAN AŞAĞIYA ATLADI
22 Aralık 2015 Manisa Adliye Sarayı'nda meydana geldi. İkamet ettiği Aydın'dan Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Batı Kışla'ya acemi er olarak 15 gün önce gelen O.A, sivil yaşamında işlediği bir suç nedeniyle Manisa Adliyesi'ne getirildi. O.A, adliyede 3. kattan atlayarak intihar etti.
MANİSALI ER TUZLA'DA İNTİHAR ETTİ
30 Aralık 2015'te İstanbul Tuzla'da vatani görevini görevini yapan Manisalı T.Y'nin bunalıma girerek intihar ettiği öğrenildi.
BİRLİĞİNDE KENDİNİ İPLE ASTI
3 Mart 2016'da Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, vatani görevini kısa dönem er olarak yapan 27 yaşındaki D.K, birliğinde kendini iple asarak intihar etti. İntihar eden askerin psikolojik sorunları nedeniyle bir süredir vatani görevini silahsız olarak yaptığı öğrenildi.
EVİNDE İNTİHAR ETTİ
3 Temmuz 2016 Manisa'da acemi birliğini tamamladıktan sonra memleketi Aydın'ın Nazilli ilçesine gelen 20 yaşındaki bir asker, evde yalnız kaldığı sırada tüfekle şakağına bir el ateş ederek intihar etti.
20-25 YAŞ GRUBUNDAKİ ASKER İNTİHARLARI, SİVİL İNTİHARLARDAN 2 KAT FAZLA
Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran ise asker intiharlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Asker intiharları her dönem büyük bir sorun olmuştur. Er ve erbaşlarda intihar oranı sivil yaşıtlarına göre 2 kat fazla. Bu oran yüksek. Bunların sebepleri arasında birçok nokta var. 20-25 yaş aralığındaki gençler bir uyum bozukluğu yaşıyor. Askeriyede saptanan en büyük problem uyum bozukluğu. Öfke kontrol bozukluğu olan gençlerde sorun daha fazla oluyor. Kötü muamele ve mobbing, 2000'li yıllar öncesine göre azalsa da devam ediyor" dedi.
MADDE KULLANIMI ÇOK YÜKSEK
Şahut Duran son olarak şöyle konuştu, "Madde kullanımı da maalesef çok yüksek. Bu kişiler öfke kontrol bozukluğu da oluyor. İntihar oranları bu kişilerde daha yüksek olabiliyor. Askeriyenin bu konuyla ilgili Rehberlik Danışmanlık Merkezi kuruldu. Yeni gelen askerlerin psikolojik anketleri yapılıyor ve riskli olanlar yönlendiriliyor. Riskli kişiler askerde silahsız görev yapar. Bu intihar oranını düşüren bir durumdur. Bazı yerlerde bu tür durumlar atlanabiliyor ya da fark edilemiyor. 20-25 yaşındaki gençlerin silahlı görev yaparken silaha çok daha yakın olmaları, ani öfke kontrol bozukluğu yaşadığı an intiharların ölümle sonuçlanma oranları daha yüksek bir noktaya getiriyor"
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim