Manisa Emlakçılar Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, Başbakanlık bünyesindeki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından çalışması yapılan 20 yıllık konut kredisi projesini, ‘ömür biter borç bitmez' sözleriyle yorumladı.
Ev alırken önce maliyet, ardından ise değerin hesaplanması gerektiğini belirten Manisa Emlakçılar Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, "Konut kredileri bankalar tarafından en fazla 120 aya kadar verilebiliyor. Gayrimenkul, 7 ila 10 yıl arasında kendini amorti eder. Burada 20 yıllık krediden bahsediyoruz. Köleleştirmek gibi bir şey bu. Ömür biter, borç bitmez. Küçük paralarla giriliyor deniyor. İyi de, küçük paralarla ev sahibi olunamıyor. Ev alırken önce evin maliyetini, sonra değerini hesaplamak gerekir. Bir evin 20 yıl sonrasının değerini bilemezsiniz" dedi.
"ÖMRÜN 3'TE 1'İ BORÇ ÖDEMEKLE GEÇECEK"
Kredi çeken vatandaşların ortalama yaşam standartlarına göre ömrünün 3'te 1'ini borç ödeyerek geçireceğini ifade eden Başkan Bahattin Akyüz, "Devlet bunu kendi imkanlarıyla TOKİ aracılığıyla yapıyor ama ben buna imkan diyemem. Bugün insanların 120 aylık kredi çekmesi bile çok sıkıntılı. Biz burada 240 ay, yani 20 yıldan bahsediyoruz. Çalışıp emekli olma süresiyle aynı. Burada fiyatların da göz önünde bulundurulması lazım. Bu 20 yıllık kredi projesi zaten 81 ilimizi kapsamıyor. Belli başlı Büyükşehirlerde yapılacak. Buralarda TOKi kanalıyla yapılan konutlar şişkin olan mallar var. İnsanlar borçlandırılarak, 20 yıla yaydırılarak mal sahibi yapılmaya çalışılıyor ama bu kişiler mal sahibi olamaz. Ancak sıkıntı içerisinde dert sahibi olur. Dile kolay, 20 yıldan bahsediyoruz. Ortalama insan ömrünün 65 yıl olduğu göz önünde bulundurulursa, hayatın 3'te 1'ini borç ödemekle geçirecek vatandaşlarımız olacak" diye konuştu.
"KOOPERATİF SİSTEMİNE GERİ DÖNÜLMELİ"
Kooperatif sistemiyle ev alma dönemine geri dönülmesi gerektiğini söyleyen Bahattin Akyüz, "İnsanların bir nebze de olsa anlık sıkıntısı giderilebilir ama ileride daha kötü sonuçlar doğacak. Devlet eskiden bunu kooperatif aracılığıyla yapıyordu. Ucuza mal edilen evler alınıyordu. Eskiden Emlak Bankası aracılığıyla kooperatif evler yapılıyordu, düşük bütçesi olan vatandaşlar ev sahibi oluyordu. İmece usulü ev alınıyordu. TOKİ, bedava yer alır, parayla yer satar. TOKİ parayla yer almaz, kat karşılığı yapılır ama bir müteahhit yüzde 50'lere yakın kat karşılığıyla yer alıyor. Kooperatifler ise parayla yer alır, üyelerinden ücret alır. Daha sonra üzerine inşaat yapmak için tekrar para biriktirirler. Ama bu öyle değil. TOKİ bedavaya yer alır, çuvalla para dolusu ev satar. Ben her zaman için bunun yanlış olduğunu söylüyorum" dedi.
"DEVLETİN İŞİ TİCARET OLAMAZ"
Manisa Emlakçılar Derneği Başkanı Bahattin Akyüz son olarak şunları söyledi, "Bu sektör lokomotif bir sektördür. İnşaat, gayrimenkul sektörü hareketlendiğinde her sektör hareketlenir. İnşaat en önemli sektörlerden birisi. Ben bu kredi konusunu yalnızca menfaat olarak görüyorum. TOKİ'nin elinde mal şişkin olmasa, bu tür konutlar harekete geçmez. TOKİ'nin elinde stok olarak çok fazla ev var. Müteahhitlerde de şişkinlik var. Normal vatandaşa 10 yıllık, araya devlet girince 20 yıllık yapılıyor. Ben bu şekilde projeyi doğru bulmuyorum. Başbakanımız sayın Binali Yıldırım bir açıklamasında ‘devlerin işi ticaret olamaz' demişti. Bu sözün projelerde de uygulanmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim