2012 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı ilan edilen Kula Peri Bacaları ilçenin simgesi niteliğinde. Bu ilginç ve doğal oluşumlar her yıl ziyaretçilerin akınına uğruyor. Durum böyle olunca Kula Peri Bacaları hakkında merak edilenler de bir hayli fazla oluyor.

Manisa’nın Kapadokya’sı olarak adlandırılan Kuladokya hakkında tüm detayları araştırdık. Oluşumu ve giriş ücreti dahil olmak üzere Kula Peri Bacaları gezi rehberimize göz atın!

Kula Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Kula Peri Bacaları nasıl oluşmuştur sorusu Kuladokya hakkında en çok merak edilenlerden biri. Kula Peri Bacaları ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon sonucunda meydana gelmiş doğal oluşumlardır.

Şiddetli yağmuralr sonucu suların kayalara çarparak kayaları aşındırmış, ve böylece çeşitli şekiller meydana gelmiştir. Şapka ve konik biçimini andıran bu bölümler Peri Bacaları olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde Kula Peri Bacaları’nın oluşumu halen devam etmektedir.

Kula Peri Bacalari 1

Kula Peri Bacaları Hikayesi

Kula Peri Bacaları’nda yaklaşık 100 adet volkan konisi olduğu bilinmektedir. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre Kuladokya bölgesindeki ilk volkanik patlama 1,2 milyon yıl önce gerçekleşmiştir. Üç evre halinde seyreden bu patlamaların sonuncusunun 10 ila 12 bin yıl önce gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Kula Peri Bacaları gezisinde son patlamaya ait volkanik küller ve yeni oluşmaya bailayan peri bacaları da görülebilmektedir. Kuladokya’yı gezen birçok insan küçük Kapadokya olarak nitelendirmekte ve bu doğal oluşumlar karşısında büyülenmektedir.

Kula Peri Bacalari 3

Kula Peri Bacaları Nerede?

Kula Peri Bacaları’nı ziyaret edecek kişiler tarafından Kula Peri Bacaları’nın nerede olduğu merak ediliyor. Kula Peri Bacaları Manisa ilinin Kula ilçesindeki Yurtbaşı mevkisinde yer alıyor.

Kula Peri Bacaları, İzmir-Uşak yolu üzerinde, Manisa-Uşak yolunun tam ortasında bulunuyor.

Kula Peri Bacalari 7

Bir Dönem Manisa Müzesi'nde Sergilenen Marsyas Heykelinin Hikayesi! Marsyas Efsanesi Nedir? Bir Dönem Manisa Müzesi'nde Sergilenen Marsyas Heykelinin Hikayesi! Marsyas Efsanesi Nedir?

Kula Peri Bacaları'na Nasıl Gidilir?

Kula Peri Bacaları’nı gezmek isteyenler nasıl gidileceği konusunda araştırma yapıyor. İşte Kula Peri Bacaları yol tarifi:

  •  Kula Peri Bacaları Gediz Köprüsü’nü geçtikten sonra 100 metre ileride yer alıyor. Kula ilçe merkezine ise yaklaşık 18 kilometre uzakta konumlanıyor.

Kula Peri Bacaları’na özel aracıyla gitmek isteyenler arabasını otoparka park edebiliyor. Ardından vadi içerisinde yürüyüş yolundan Kula Peri Bacaları’na ulaşılabiliyor. Yol üzerinde yer alan tabelaları takip ederek kolaylıkla gezi alanına varılıyor.

Kula Peri Bacaları güzergahı üzerinde Bazalt kayalıklar yer alıyor. İrlanda’daki Devler Kaldırımları’na benzetilen bu yapılar pek çok insan tarafından ziyaret ediliyor.

Kula Peri Bacaları Giriş Ücreti

Kula Peri Bacaları ile ilgili araştırılan konular arasında Kula Peri Bacaları’nın giriş ücreti yer alıyor. Kula Peri Bacaları’nın etrafında herhangi bir sosyal tesis ve güvenlik sistemi bulunmuyor. Burada yalnızca yer gösteren levhalar ve oturulacak yerler bulunuyor.

Bu nedenle Kula Peri Bacaları’na giriş için bir ücret alınmıyor. Yani Kula Peri Bacaları ücretsiz bir şekilde gezilebiliyor.

Sık Sorulan Sorular

Kula Peri Bacaları ile ilgili belli başlı konulara değindik. Şimdi de Kula Peri Bacaları ile ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlayalım.

Kula Peri Bacaları İzmir arası kaç km?

İzmir Şehir Merkezi ile Kula Peri Bacaları arasındaki mesafe 141 kilometredir. Bu iki yer arasındaki yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 50 dakika sürüyor.

Kula Peri Bacaları kaç yıllık?

Kula Peri Bacaları’nın tarihi hakkında farklı görüşler bulunuyor. Ancak genel olarak değerlendirildiğinde Kula Peri Bacaları’nın yer tarihinin 24 milyon yıla ulaştığı söyleniyor.

Kuladokya'da kamp yapılır mı?

Evet. Kuladokya’da kamp yapmak mümkündür. Ancak Kula Peri Bacaları’nın etrafında ihtiyaçların karşılanacağı bir tesis bulunmuyor. Burada kamp yapmak isteyen kişilerin buraya hazırlıklı şekilde gitmesi gerekiyor

Muhabir: Özkan Çelik