Aydın, birçok mantar türüne ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda Kuşadasın’da yeni bir zehirli mantar türü keşfedildi. Tespit edilen mantarla ilgili çalışmalar yürüten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Bilim Danışmanı Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkekul, ve Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz’un makalesi yayımlandı.

171500476 Screenshot3

Manisa’da gurmelerin bile hayran kaldığı lezzet! Tescil belgesini aldı Manisa’da gurmelerin bile hayran kaldığı lezzet! Tescil belgesini aldı

“Mantar çeşitliliği açısından zengin”

EKODOSD Bilim Danışmanı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, Kuşadası’ndaki mantar çeşitliliğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Ülkemizde bahar ayları geldiği zaman çevremizde farklı mantarların yetiştiğini görmekteyiz. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde de Ege ve Akdeniz ikliminin etkileri görülür ve bu bölge mantar çeşitliliği açısından oldukça zengindir”

171517179 Screenshot4

Çelik, sözlerini şöyle devam etti:

"Bahar ayları ile birlikte bölgemizde kuzu göbeği, çayır mantarı, çakşır mantarı, kayın mantarı ve truffle gibi bazı lezzetli mantar türleri yetişmektedir. Bu yenilen mantarlar ile aynı zamanda öldürücü zehirli bir mantar da yetişmektedir, ‘Galerina venenata’ mantarını, Mart ayındaki arazi çalışmalarımız sırasında Kuşadası ilçesinin farklı alanlarından topladık ve örnekleri laboratuvarımızda inceledik.

Daha sonra bu örneklerin DNA dizilimini elde ettik. Bu şekilde detaylı çalışmamızın amacı, bu mantarın ‘adını ve soyadını’ doğru olarak belirlemektir"

Mantar doğru teşhis edilmeyince tedavinin doğru yapılamacağını belirten Çelik, "Ülkemizde bu mantar türü ilk kez tarafımızca rapor edilmiştir. Dünyadaki en zehirli mantarlar amanita cinsi içerisinde yer alır. Kuşadası’nda belirlenen bu mantar, amanita cinsinde bulunan öldürücü peptitler yani amatoksinlerden içermektedir. Bu öldürücü amotoksinler maddeye sıkı bir şekilde bağlanırlar" dedi.

“BÜTÜNCÜL OLARAK KORUNMALIDIR”

Doğal alanların bütüncül halde korunması gerektiğini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise “Kuşadası’nda, ölümcül zehirli mantar Galerina Venenata’nın Türkiye’den ilk kaydı tespit edildi. Değerli bilim insanlarının yapmış olduğu başarılı çalışmalar için kutluyoruz. Kuşadası’nda daha önceki yıllarda da endemik mantar türleri tespit edilmişti" dedi.

Kaynak: İHA