MANİSA'nın Sarıgöl ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Erdal Görkem Gavcar, havaların ısınmasıyla, piknik yapanların artması, bağ ve bahçelerde çalışmaların yoğunlaşması üzerine vatandaşları kene ısırmasına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.


Sarıgöl Toplum Sağlığı Merkez Başkanı Erdal Görkem Gavcar, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu ancak hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabildiğini söyledi.


Gavcar, "Keneler halk arasında yavsı, sakırga ve kerni gibi isimlerle bilinmektedir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler, özellikle hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir.Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Vücudumuza kene tutunması ile hastalık bulaşabilmektedir. Ayrıca, kenelerin ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrop taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da KKKA bulaşabilmektedir" dedi.


KKKA karşı risk altında olanları ise Gavcar, "Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, çobanlar, mezbada çalışanlar, veterinerler, kamp ve piknik yapanlar, korumasız olarak yeşil alanlarda bağ, bahçe, tarla,orman ve orman kenarı tarım arazisi bulunanlar risk altındadır" dedi. Gavcar, kenenin vücuda yapışmasından sonra kuluçka süresinin 1-3 gün, en fazla ise 9 gün olabilmektedir" diye konuştu.


BELİRTİLERE DİKKAT


Gavcar, KKKA'nin belirtilerini ise yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ayaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklıklar, ilerleyen safhalarda vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkı ve idrarda kan görülmesi olarak sıraladı.


"PANTOLAN PAÇALARI ÇORAP İÇİNE KONULMALI"


Gavcar, KKKA'dan korunma yollarını hakkında ise şunları söyledi:


"Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara,orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğuca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli. Kenelerin daha kolay farkedilmesi nedeniyle açık elbiseler tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine konulmalı. Bu alanlardan eve geri dönenler mutlaka çıkardıkları elbiseleri kontrol etmeli. Kene ısırmalarında mutlaka hastaneye gidilmeli ve kenenin doktor tarafından çıkarılması gerekir."


Gavcan, bu konuda eğitim çalışmalarına başladıklarını da belirtip, gerekli yerlere halkı bilinçlendirmek için afişler astıklarını, okullarda, mahallelerde, kahvehanelerde halkı uyarmak amacıyle eğitim bölümü ekipleri aracılığıyla ideo gösterilerimleriyle KKKA hakkında bilgilendirme yaptıklarını da kaydetti.
Editör: TE Bilişim