Dövizdeki yükseliş, her kesimi olduğu gibi ilaç fiyatlarını da etkiledi. İlaçların yurtdışından getirilmesinde uygulanan Euro kuru ülkeye ilaç girişinde sıkıntı yaşatıyor. Şu anda 2.1166 olan kurun, 28 Şubat itibariyle 2.3421 olacağını belirten Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, "Bu durum iki soruna neden olacak. Birincisi; Euro kurunun reel düzeyinin çok altında olması, buna bağlı olarak yabancı üreticinin ilaçlarını Türkiye'ye göndermemesi. Diğeri de 28 Şubat'taki zam beklentisi nedeniyle ecza depolarında ilaç bulunamaması. Daha zam uygulaması gelmeden ilaç bulamıyoruz." dedi.

İlaç Fiyatlandırma Komisyonu, Ocak ayı başında Euro kuru güncellemesi yaptı ve 2.1166 olan kurun 28 Şubat tarihinden itibaren 2.3421 olarak belirlendiğini açıkladı. Ancak dövizin her geçen gün yükselmesi, ilaç sektöründe sıkıntıları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.
YENİ KUR 28 ŞUBAT'TA UYGULANACAK
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı'nın söyledikleri, durumun ciddiyetini ortaya koyar nitelikte. Yaklaşık 1 buçuk ay sonra ilaç fiyatlarında öngörülen yüzde 10'luk artışın piyasada ilaç yokluğuna sebebiyet verdiğini dile getiren Balı, şunları söyledi: "4 TL'yi aşan Euro kuru, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde 2,1166 dan uygulanıyor. 28 Şubat 2017 tarihinde ise 1 Euro = 2,3421 olarak uygulanacak. Türkiye, yerli ilaç sanayisi yok denecek kadar az olan ve önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke. Bu noktada iki sıkıntı var; birincisi; Euro kurunun reel düzeyinin çok altında olması, buna bağlı olarak yabancı üreticinin ilaçlarını Türkiye'ye göndermemesi. Amiyane tabirle firma; ‘bu fiyata satacağıma hiç satmam' diyor. Özellikle yeni nesil, yeni teknoloji ile üretilen ilaçlarda bu durumu çok sık görüyoruz."
"HASTALAR ECZANE ECZANE DOLAŞARAK İLAÇ ARIYOR"
Diğer bir sıkıntının da Euro kur güncellemesi ile uygulama tarihi arasındaki sürenin uzunluğundan kaynaklandığını ifade eden Balı, "İlaca her ne kadar zam geliyor gibi gözükse de, ilacın yüzde 90 alıcısı olan SGK, Kamu Kurum Iskontosu'nu oynayarak ilaca ödediği parayı sabit tutmaktadır. Yani devlet; 50 TL'lik bir ilaca yüzde 20'lik Kamu Kurum Iskontosu sayesinde 40 TL öderken, ilaç 80 TL olduğunda Kamu Kurum Iskontosu'nu yüzde 50 yaparak yine 40 TL ödemektedir. 28 Şubat'taki zam beklentisi de buna eklenince, eczacılar olarak depolarda ilaç bulamamaya başladık. Her gün birçok hastamız elinde reçete ile eczane eczane gezmeye başladı. Daha bu sürecin başında olduğumuz için elimizdeki stoklarla ihtiyaca az da olsa cevap verebiliyoruz. Süreç ilerledikçe durum daha da vahim bir hal alacaktır." şeklinde konuştu.
"ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ DİKKATE ALIN"
Eczacılar olarak işin maddi boyutunda olmadıklarını, vicdani boyutunda olduklarını kaydeden Balı, "Ancak çok uluslu şirketler işe ticaret olarak bakıyor. Piyasada bulamayıp hastamıza ulaştıramadığımız her ilaç bizim içimizde bir sıkıntı oluştururken, firma açısından 28 Şubat'ta zamlı satacağı bir kutu ilaç demek. Çözüm önerimiz ise; Euro kurunun olması gereken düzeye kademeli olarak arttırılması ve zam kararı ile uygulama tarihi arasındaki sürenin minimuma indirilmesi." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim