Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ile Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Manisa'daki tarım arazilerinin tamamının koruma alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini savundu.


Bakanlar Kurulu'nun 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe giren kararıyla Türkiye'de ilk etapta 141 bölge tarıma elverişli durum nedeniyle "Büyük Ova Koruma Alanı" olarak ilan edildi. Bakanlar Kurulu'nun 2 Haziran 2017 tarihindeki en son kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı'na 8 ildeki 51 bölge daha ilave edilerek sayı 192'ye yükseltildi. İlk yürürlüğe giren kararda sadece Manisa, Akhisar ile Kırkağaç bölgelerinin koruma altına alınması ve alınan son kararda buna başka bölgelerin dahil edilmemesi eleştirilere neden oldu.


"TOPRAĞI KORUMAZSAN TEKRAR KAZANAMAZSIN"


Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa'nın belli bölgelerinin Büyük Ova Koruma Alanı dışında bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Kaçire, Manisa'nın tüm topraklarının verimli olduğunu, Türkiye'nin tarımsal üretiminin yüzde 7'lik bir kısmını karşıladığına dikkatçekip, "Dünyada olduğu gibi Manisa'da da her geçen gün nüfus artıyor. Nüfus artık 1 milyon 350 binlere kadar yükseldi. Nüfusla birlikte sanayileşme ve konutlaşma oranı da paralel olarak artıyor. Peki bu ihtiyaçlar nasıl karşılanacak? İşte bu kısımda sıkıntı yaşanıyor. Sanayileşme ve kentleşme tarım arazilerine doğru yönelmeye başlıyor. Sadece belirli bölgelerin tarımsal SİT olarak ilan edilmesi, bazı bölgelerin ise bunun dışında bırakılması uygun bir karar değil. Toprağı korumazsan tekrar kazanamazsın. Tarımsal sulama sistemini geliştirerek, kıraç olan bazı bölgelerimizi de tarımsal araziye kazandırdık. Ancak bundan sonra 'tarımsal arazi' diye açabileceğimiz yer yok. Bu bilinç içerisinde Manisa'nın tamamının tarımsal SİT alanı olarak ilan edilmesi ve koruma altına alınması gerekir. Eğer bu yapılmazsa Manisa ve Türkiye'nin verimli topraklarını kaybetmiş oluruz" diye konuştu.


"VERİMLİ TOPRAKLAR SADECE KIRKAĞAÇ, AKHİSAR'DA DEĞİL"


Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran ise, Manisa'da sadece Akhisar ile Kırkağaç bölgelerinin değil, diğer ilçelerindeki tarım arazilerinin de koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Demran, "İlk çıkan kararda Manisa, Akhisar ve Kırkağaç bölgeleri yer alıyor. İkinci çıkacak kararda diğer ilçelerimizde koruma altına alınmasını bekledik. Ancak ikinci kararda ilan edilen 51 bölge arasında Manisa'dan hiçbir yer yok. İlimizde sadece Akhisar ve Kırkağaç bölgelerindeki topraklar kadar, diğer Sarıgöl, Turgutlu, Alaşehir gibi bölgelerimizdeki topraklarda verimli. Eğer yakın zamanda bu bölgelerimizdeki tarım arazileri de koruma altına alınmazsa, arazilerini sanayi veya kentleşme için kaybeden toprak sahiplerinin açtığı dava sayıları artacak. Onun için biz biran önce bu tarımsal SİT alanlarının Manisa'nın tamamını kapsayacak şekilde ilan edilmesini istiyoruz. Manisa topraklarının korunması konusunda elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Bunu örgütlü bir şekilde yapıp sesimizi duyurmamız gerekiyor. Manisa'nın tamamının tarımsal SİT alanı ilan edilmesini istiyoruz ki konuşacak ürünümüz olsun. Aksi takdirde 10 yıl sonra inanın konuşacak bağlarımız, belki bu kirleticiler nedeniyle kalmayacak" dedi.
Editör: TE Bilişim