MANİSA Bilim Sanat Merkezi'nde eğitim gören 14 yaşındaki Batuhan Algan, çocuklara çöp kutusu alışkanlığı kazandırmak ve yerlere çöp atmalarını engellemek amacıyla tasarladığı şeker veren çöp kutusu projesi ile TÜBİTAK'ın, 'Bu benim eserim' yarışmasında Ege Bölge birincisi oldu.

Şehitler Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Batuhan Algan, öğrenci arkadaşlarının okul bahçelerine attığı çöplerden duyduğu rahatsızlığı projesine taşıdı. Algan, okul sonrası eğitim gördüğü Manisa Bilim Sanat Merkezi'nde çocuklara çöp kutusu alışkanlığı kazandırmak ve yerlere çöp atmalarını engellemek amacıyla şeker veren çöp kutusu tasarladı. Sensör sayesinde, kişinin çöpe yaklaşmasıyla birlikte otomatik olarak kapak açılıyor. Çöpün atılmasıyla birlikte şeker bölmesinde bulunan çark hareket ederek, şeker veriyor. Böylece çöpü atan kişi şekerle ödüllendirilmiş oluyor.

Algan bu projesi ile, TÜBİTAK'ın 'Bu benim eserim' yarışmasında 50 proje arasında Ege Bölge birincisi oldu. Algan hedefinin, projesinin daha temiz bir çevre adına yerel belediyelerce geliştirilerek kullanılması olduğunu söyledi. Algan, "Okulda çevreme baktığımda yere çöp atan çocuklar görüyordum. Bu durumdan gerçekten büyük üzüntü duyuyordum. Ben de bu duruma çözüm getirmek amacıyla böyle bir projeye imza attım" dedi.

Manisa Bilim Sanat Merkezi Fen Bilimleri Öğretmeni Selman Ülker, küçük çocuklara çöp kutusu alışkanlığı kazandırmak amacıyla proje üreten öğrencisi Batuhan Algan'a teşekkür etti.
Editör: TE Bilişim