Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Organ Bağışı Birimi yenilendi. Doku ve organ nakli koordinatörlüğü, Prof. Dr. Melek Çivi tarafından yürütülüyor. Organ nakil bağış sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Çivi, Doku ve Organ Nakli Koordinatörlüğünün Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt'un destekleriyle iyi bir noktada olduğunu belirtti. Çivi, daha iyi olmak için çalışmalarına uzman doktorlardan Dr. Canan Gürsoy, Dr. Deniz Heppekcan, Dr. Serpil Ekin ve koordinatörler Hacer Engin, Sadık Kaplan ve Selçuk Demirler eşliğinde 24 saat hizmet vererek yürüttüklerini söyledi.
Hastanede 5 organ bağışçısının sağlandığını ifade eden Melek Çivi, "Bağışçılardan alınan organlar 8 böbrek, 2 dalak, 5 karaciğer, 3 kalp, 1 ince bağırsak, 10 kornea ve 1 akciğer olmak üzere toplamda 30 aileye ikinci bir hayat verdi" dedi.
Bu tablonun mutluluk verici bir tablo olduğunu belirten Prof. Dr. Melek Çivi, "Çünkü beyin ölümü ölümle eşdeğer. tıbben yapılabilecek hiçbir şey yok. Öte yandan ülkemizde uygun organ bulunamazsa hayatını kaybedecek 70-80- bin hasta var. İşte bu işlem, bunların karşılaştırıldığı koordinasyon. Hayattayken organ bağışlamak aslında daha sonra ailelerin karar vermesine yardımcı oluyor. İşte bu noktadan yola çıkarak ölmüş olarak kabul ettiğimiz birisinin organıyla biz ölmek üzere olan birisini hayatta tutma şansını elde edebiliyoruz. Dini yönden değerlendirdiğimizde Maide Suresi'nin 32. Ayeti der ki; ‘Her kim ki birinin hayatını kurtarmak suretiyle yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır.' Bağış yapan aileye de teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt ise, sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversite hastanesi olarak, üniversitemizin ve halkımızın büyük ihtiyacı olan pek çok ünitenin açılışına imza attıklarını ve açmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Organ nakli Türkiye'de gün geçtikçe artıyor. Hayatını diyaliz makinesine bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesi veya görme duyusunu kaybeden bir insanın görmesinin sağlanması oldukça sevindirici bir durum. Ülkemizde organ nakillerinin yüzde 75'i canlıdan alınırken, yüzde 25'i beyin ölümü gerçekleşen veya ölen insanlardan alınmaktadır. Yurt dışında ise bu oran tamamen terstir. Türkiye'de organ bağışının istenilen düzeyde olmamasının sebepleri arasında bilgi eksikliği, önyargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadır" dedi.
Hastane olarak ilk kornea nakillerinin 2007 yılında yapılmaya başlandığını ve 2012 yılında Kornea Bankasının kurularak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını belirten Prof. Dr. Emin Kurt, "İlk yıl sadece 2 kornea nakli yapılırken, 2013 yılında 6, 2014 yılında 12, 2015 yılında 38, 2016 yılında 91, 2017 yılında iki aylık sürede ise 23 kornea nakli başarıyla yapılmıştır. Bu konuda 7/24 çalışan Bankamızın Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Mayalı'yı kutluyorum. Şu hususu da gururla ifade edebilirim ki kornea ve retina hastalıklarının birlikte olduğu durumlarda da geçici keratoprotez kullanılarak hem kornea hem de retina hastalıkları aynı anda tedavi edilebiliyor. Bu operasyon ile Ege Bölgesinde sadece bizim hastanemizde yapılan çok önemli bir başarı elde ettik ve her geçen gün bu başarılarımız artıyor. Bu konudaki emekleri için Prof. Dr. Özcan Kayıkcıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Mayalı'ya ayrıca teşekkür ediyorum. Organ ve doku bekleyen bütün hastalarımıza umut olan organ bağışlarının giderek artmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Organ bağışının önemine dikkat çekmek üzere, yakın zaman önce beyin ölümü gerçekleşen ve organlarıyla 5 hastaya şifa olan kişinin yakınlarına Başhekim Prof. Dr. Emin Kurt tarafından plaket verildi.
Editör: TE Bilişim