Başkan Adnan Erbil, önümüzdeki aylarda ekonomide ciddi bir rahatlama yaşanmasını beklediklerini söyledi.
2017 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarının açıklanması ve elektrikli ev aletlerinin ÖTV'sinin Nisan ayına kadar kaldırılması ardından Manisa Ticaret Odası Başkanı Adnan Erbil basın mensuplarıyla buluştu. Ülke ekonomisine ilişkin açıklamalar yapan Erbil, üretim ve tüketimin dengelenmesi gerektiğine vurgu yaparak, iyi komşuluk ilişkilerinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi.
İhracat rakamlarının açıklanması ardından Manisa'nın 9. sıraya düşmesini değerlendiren Başkan Adnan Erbil, "Hem piyasa şartları, hem de yılsonundaki yaşananlar ihracat rakamlarımızı geriletti. Üreticiler yıl başında ciddi mal alımı yapmazlar. Bu nedenle sorunun bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda ihracatta aynı sıraya oturacağız" dedi.
EKONOMİ RAHATLAYACAK
2016 yılının ülke ekonomisi için talihsiz olduğunu söyleyen Adnan Erbil, "2016 yılı bizim ülkemiz için talihsiz bir yıl oldu. 15 Temmuz Darbe Girişimi ve yaşananlar hepimizi etkiledi. Bizim bir önceki yıla göre 200 milyon dolar civarında ihracatta düşüşümüz var ama bazı kalemlerde de artış gösterdik. Hükümetimiz istihdamı, ihracatı arttırabilmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Hem vergi dilimlerinde, hem ZEKA'da iş gücündeki yükü almaya çalışıyor. Biz Manisa olarak 5.2 işsizlik oranına sahibiz. Bizim işsizlikten ziyade başka sorunlarımız var. Biz 2023 ortalamasını yakalamış durumdayız. Manisa'nın bu noktada olması, ülkenin bu noktada olmaması nedeniyle çok fazla şey ifade etmiyor. Genel anlamda iyi olmalıyız. Manisa'da yaş üzüm dolayısıyla yaptığımız ihracatımız var, bu da az buz rakamlarda değil. Hem yaş üzümde, hem diğer ürettiğimiz meyve ve sebzeler var. Gelecekte toparlayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.
"KOMŞU ÜLKELERLE İLİŞKİMİZ İYİ OLMALIYDI"
Erbil, komşu ülkelerle olan dış ilişkilerin iyileştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Rusya çok büyük bir ülke. Bizim hem Rusya'yla, hem diğer komşu ülkelerimizle ilişkilerimiz iyi olmalıydı. Ya da biz iyi götürmek zorundayız. Bizim ürettiklerimizi başlıca sattığımız ülkeler bunlar. Sıkıntılı dönem yaşandı ama bunun da geride kaldığına inanıyorum. Önümüzdeki yılın hem ülkemiz hem ilimiz açısından iyi geleceğini düşünüyorum. Biz çekirdeksiz üzümün yüzde 98'ini üretiyoruz. Bunun yaş üzüm kısmını Rusya'ya satıyoruz. Kirazımız, şeftalimiz var. Rusya'yla olan iyi ilişkilerimiz diğer yıl da aynı şekilde devam ederse hem ülkemiz, hem de Manisa'mızın karlı çıkacağına inanıyorum" dedi.
"FİTCH KARARI SİYASİ"
Türkiye'nin kredi notunu düşürülmesinin siyasi bir karar olduğunu belirten Erbil, "Fitch'in uluslararası kredi notumuzu düşürmesinin siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. 26 yıldır ticaret yapıyorum. Geçmişte yaşadığımız krizlere baktığımızda, yüzde 7000 faizler gördük. Bu kadar hadiseden sonra önemsenecek şekilde faizlerimiz artmadı. Kurda artış var. Bunun olumsuz etkileri olacaktır. Ama iyi irdelemek lazım. Hem ülkemizde, hem de komşularımızda yaşanan hadiseler dışında Amerika'da da bir seçim oldu. Belki bu seçimin sonucu böyle beklenmiyordu. Ben Amerika'daki seçimin de etkili olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde daha fazla sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Ben bu puanlamaları farklı düşüncelerle yaptıklarına inanıyorum. Eğer maddi imkanlarımız olmasa ekonomimizle ilgili ciddi kararlar alamayız. Ekonomimiz çok iyi değil ama ciddi bir sıkıntı olmadığı verilen kararlardan anlaşılıyor" diye konuştu.
HEM ÜRETİCİ, HEM TÜKETİCİ RAHATLATILMALI
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil son olarak şunları söyledi, "Ekonomiyi canlandırabilmek için ÖTV'lerle oynandı. Vergideki kolaylıklar istihdamı fazlalaştırır. İş adamı para kazanamazsa ilk olarak çalışan sayısını düşürür. Bizim ülkemizin üretmeye, istihdamı arttırmaya ihtiyacı var. Eğer üretirsek başarıyı sağlarız. Biz bazı kalemlerde artış sağladık, bunu her alanda yapmalıyız. Devletimiz bu önlemleri alarak üreticiyi rahatlatmalı. Üretilen şeyler de tüketilmeli. Ülkemizin hem üreticilere, hem de tüketicilere kolaylık sağlaması gerektiğini düşünüyorum"
BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim