Geçtiğimiz aylarda Manisa'da ve son günlerde Çanakkale'de ardı ardına yaşanan sarsıntılarla birlikte gelen suni deprem teorileri, jeoloji mühendislerini rahatsız etti. Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, günümüz teknolojisiyle suni deprem yaratma ihtimalinin olmadığını ifade etti.
Kamuoyunun yakından ilgilendiği suni deprem teorilerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, "Suni depremin varlığından bile bahsedilemez" dedi.
ŞU ANKİ TEKNOLOJİYLE SUNİ DEPREM OLUŞTURMAK İMKANSIZ
Ali Aykut Ece, "Suni deprem dediğimiz şey, medyada çıkan söylemlerdir. Güya elektromanyetik dalgalar oluşturuluyormuş, Bunu Amerika yapıyormuş. Bilim dünyasında suni deprem gibi bir mekanizma olmadığı için herhangi bir açıklama yapma şansımız yok. Suni deprem, deprem mekanizmasını suni olarak yaratmak demektir. Ancak deprem mekanizması kıta hareketleri ve volkanik hareketlerle doğrudan bağlantılıdır. Bizim yerin 5 kilometre altına müdahale edecek kadar teknolojimiz yok. Böyle bir olayın varlığı, suni depremin varlığından kesinlikle bahsedilemez. Şu anki teknolojiyle suni deprem oluşturmak imkansız" dedi.
TEKTONİK VE VOLKANİK HAREKETLER DEPREMİ OLUŞTURUR
Vatandaşların ilk olarak depremin nasıl oluştuğunu bilmeleri gerektiğini söyleyen mühendis Aykut Ece, "Öncelikle depremin ne olduğunu bilmemiz lazım. Deprem, zeminin, yerin bir dalga hareketidir. Yıkıcı dalgalar, jeolojik anlamda ise p ve s dalgalarıdır. Yatay yönde gelen depremler yıkıcı olur. Yıkıcı depremlerin oluşabilmesi, kıtaların birbiriyle hareketleriyle doğru orantılıdır. Şu anda Türkiye'nin batısı Yunanistan'a, kuzey kısmı da yılda 4 ila 5 cm arasında Doğu'ya hareket etmektedir. Kıta hareketleri nedeniyle bu depremleri yaşıyoruz. Dünya yaşayan, canlı bir varlık. Dönme hareketlerinden kaynaklarından oluşan tektonik hareketler deprem meydana getirir. Suni depremden kasıtlarının ne olduğu hiç kimse anlamış değil" diye konuştu.
7 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM YARATMAK İÇİN…
Suni deprem kavramını atom bombası örneğiyle açıklayan Ece, "Elektromanyetik dalgalar veriyorlar diyorlar. Bugün 7 şiddetinde bir deprem oluşturabilmek için aynı anda aynı yere onlarca atom bombası atmanız gerekiyor. Bu da imkansız. Bu gücün oluşturulabilmesi şu anki bilimsel çalışmalarla imkansızdır. Suni deprem oluşturun deseniz, yalnızca masayı sallayabilirsiniz. Başka hiçbir şey yapılmaz" dedi.
SUNİ DEPREM YARATILIRSA SAVAŞ STRATEJİSİ OLARAK KULLANILABİLİR
Teknolojinin ilerlemesi ve suni deprem yaratılması durumunda bu gelişmenin savaş stratejisi olarak kullanılabileceğinin de altını çizen Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece son olarak şunları söyledi, "Teknoloji ilerlerse ve suni deprem yapılırsa bu savaş stratejisi olarak kullanılabilir. Daha öncesinde hiç bilmediğimiz virüsler ve komplo teorileri ortaya çıkmıştı. Böyle bir teknolojinin oluşması durumunda, bunu yaratan kişiler dünyanın hayrına olsun diye üretmeyeceklerdir. Suni deprem teknolojisi üzerinde çalışılıyorsa bunun iyi ya da kötü olarak kullanılacağı kişilere bağlıdır. Eğer teknoloji ilerler ve suni deprem yaratılırsa bu çok rahat bir şekilde savaş stratejisi olarak kullanılabilir. Ancak günümüz şartlarıyla suni deprem oluşması mümkün değil"
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim