Manisa Ayakkabıcılar Sitesi'ndeki imalatçılar, Dolar ve Euro'nun yükselişi nedeniyle dükkanlarına kilit vurmak üzere.
Dövizin hızlı artışıyla sarsılan meslek gruplarından biri de ayakkabı imalatçıları oldu. Ayakkabıcılar, dolar üzerinden aldıkları imalat malzemeleri nedeniyle maliyetin yüzde 100'e yakın oranda artış gösterdiğini belirterek, yurtiçi piyasasında işlerin durma noktasına geldiğini söyledi. Yurtdışından ayakkabı imalatı için gelen talep de, imalattaki maliyeti karşılayamayacak kadar düşük.
Manisa Ayakkabıcılar Sitesi'nde işletme sahibi Ahmet Özer, bu yıl İstanbul pazarına ayakkabı veremediklerini söyledi.
"AYAKKABI PARÇALARINI ALMAKTA BİLE ZORLANIYORUZ"
Ahmet Özer yaptığı açıklamada, "Dolar ve Euro'daki artış tüm ayakkabıcıları zor durumda bıraktı. İmalat pazarı zaten eskisi kadar hareketli değil. Buna rağmen ayakta durmaya çalışıyorduk. Şimdi döviz artınca işlerimiz tamamen kesildi. Ayakkabı imalatı için gereken neredeyse bütün parçalar dolarla alınıyor. Zaten ayakkabı parçalarını almakta zorlanıyoruz. Parçaları alsak bile maliyetimiz kurdaki hareketliliğe göre bir anda artış gösteriyor" dedi.
YURTİÇİ SATIŞI DURDU
Özer, "Biz bu yıl İstanbul'da Laleli Pazarı olarak adlandırdığımız bölgeye hiç ayakkabı imalatı yapmadık. Artık yurtiçi pazardan talep gelmiyor. Bu nedenle sitemizdeki bir çok arkadaşımız dükkanlarını kapatıp iş değiştirmek zorunda kaldı. Zaten şu anda ayakkabı imalatçılarının hepsi borçlu. Borçla dükkan döndürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
YURTDIŞI PAZARINI DEĞERLENDİRİYORLAR
Ayakkabı imalatçısı Ahmet Özer son olarak yurtdışı pazarına yöneldiklerini ifade ederek, "İngiltere ve Rusya gibi büyük ayakkabı pazarlarından fuarlar aracılığıyla aldığımız teklifler oluyor. Bu teklifleri değerlendiriyoruz. Ayakkabı maliyetini kurtarmasa da işletme içerisinde sıcak para döngüsü sağlıyor. Genel olarak bütün ayakkabı arkadaşlarımız yurtdışı pazarına yöneldi. Emeğimizin parasını almadan sadece maliyeti kurtarması için yurtdışı tekliflerini değerlendiriyoruz. Dövizdeki sallantının bir an önce önüne geçilmezse, Türkiye'de ayakkabıcılık sektörünü daha da zorlu günler bekliyor" ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim