Geçtiğimiz gün AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından Bedesten Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen ‘Matruşka Oyun İçinde Oyun’ isimli tiyatroda eski Başbakan İsmet İnönü’ye yönelik eleştiriler ve 10. Yıl Marşı’nın darbe şarkısı olarak gösterilmesine CHP ültimatomu geldi. CHP’li Halil Tokul, “Cumhuriyetle hesaplaşmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullanırken CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, konuyu TBMM’ye taşıyacaklarını ifade etti.
Bir çok ilde oynanan ‘Matruşka Oyun İçinde Oyun’ isimli tiyatro gösterisi, AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları Başkanlığı’nca düzenlenen organizasyonla Bedesten Çok Amaçlı Salonu’nda sahne aldı. Türkiye siyasetindeki tüm darbe ve ayaklanmaların konu alındığı tiyatro oyununda çok partili hayata geçiş sürecine yapılan eleştiriler ve 10. Yıl Marşı’nın 28 Şubat darbesinin müziği olarak ilan edilmesi CHP’yi sinirlendirdi.
“SANAT KILIFINA SOKULMUŞ HAKARET!”
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ‘Matruşka Oyun İçinde Oyun’ isimli tiyatro gösterisinin sanat kılıfına sokulmuş bir hakaret olduğunu söyledi.
CHP’li Özel, “Bu ülkenin her fikirden, her renkten, her düşünceden sanat eserine, sanata, sanatçıya ihtiyacı var. Sanat eleştirel düşünen, özgür zihinlerin üretiminde olduğunda anlamlıdır, o zaman sanat olur. Manisa’da sanatın, tiyatronun gelişmesi, gençlerin sanata ilgi göstermesi kadar bizim için anlamlı bir şey daha yoktur. Ancak sanat bir siyasi partinin angajmanında yapılıyorsa bunun adına tiyatro denmez, sanat hiç denmez. Bu olsa olsa iktidarın propaganda aracı olur. Çünkü sanat kimsenin siyasetine angaje olacak, kimsenin düşüncesinin hakimiyetine girecek bir şey değildir” dedi.
“CUMHURİYET DÜŞMANLARI KENDİLERİNİ İFŞA ETTİ!”
  1. Yıl Marşı’nın 28 Şubat postmodern darbenin müziği olarak çalınmasını geçmişe saygısızlık olarak yorumlayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Oynan oyununda geçmişimize, tarihimize alenen hakaret, alenen iftira varsa buna sessiz kalmamız da mümkün değildir. 10. Yıl Marşı’nı bir postmodern darbenin marşı olarak göstermek tarih bilmemektir, had bilmemektir, geçmişe saygısızlıktır. Bu sanat değil, tiyatro değil olsa olsa bir sanat kılıfına sokulmuş hakarettir, hadsizliktir. Bu durum Cumhuriyet düşmanlarının kendisini ifşasından başka bir şey değildir”

CHP’Lİ ÖZEL TİYATROYU MECLİSE TAŞIYOR
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel son olarak tiyatro gösterisini meclise taşıyacaklarını ifade ederek, “Konuyu detaylı bir şekilde araştırıyoruz. TBMM’ye bir soru önergesi vereceğiz. Kimse tarihimize, 10. Yıl Marşı’na, geçmişimize bu şekilde rahatlıkla hakaret edebileceğini düşünmesin. Konunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
“TEK PARTİLİ SİSTEM OLSAYDI İKTİDAR PARTİSİ OLMAYACAKTI!”
CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sanata saygımız sonsuzdur. Ancak sanatçıların demokrasi ve demokratik kurallara uyma zorunluluğu vardır. Ülkemizde tek partili sistemden çok partili demokratik sisteme geçişi sağlayan parti olarak o dönemin Genel Başkanı İsmet İnönü’yü saygı ve rahmetle anıyoruz. Eğer tek partili sistemle devam etmiş olsaydık bugünkü siyasi tablo ortaya çıkmayacaktı. Şu anda iktidarda bulunan siyasi yapının var olmasının temelinde çok partili parlamenter demokratik sistem vardır. Bunu unutmamalarını istiyorum” dedi.
“CUMHURİYETLE HESAPLAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR!”
CHP’li Tokul, 10. Yıl Marşı’nın darbe şarkısı olarak gösterilmesini sert bir dille eleştirerek, “Böyle bir tiyatroda 28 Şubat’ın canlandırılışıyla ilgili 10. Yıl Marşı’nın darbe müziği olarak tanımlanmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü 10. Yıl Marşı bizler için Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte yaşanan sıkıntıları anlatır. Nasıl ki sanata ve sanatçıya saygı duyulması gerekiyorsa, 10. Yıl Marşı’na da saygı gösterilmesi zorunluluktur. Sürekli olarak Cumhuriyetle hesaplaşmaya çalışılıyor. Biz Cumhuriyetimize her zaman olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkacağız. Kendilerine de Cumhuriyetin ve parlamenter demokratik sistemin bir parçası olduklarını unutmamalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim