Uyuşturucu batağına düşen gençlerin yeni arayışı göz damlaları oldu. Eczanelere giderek göz damlası isteyen bazı kişilerin ilacı uyuşturucu olarak kullandıkları ortaya çıktı. Eczacılar Odası Genel Sekreteri Koray Kaya, kontrollü ilaç uygulamasının doğru bir hamle olduğunu ifade etti.
Göz tedavisi için kullanılan damlalar, uyuşturucu bağımlılarının eline düştü. Eczanelere giderek göz damlası isteyen bazı kişilerin ilacın paketini keserek uyuşturucu olarak içtikleri ortaya çıktı.
Göz damlasının içerisinde bulunan bir etken maddesinin uyuşturucu özelliği taşıdığı ve kullanan kişi üzerinde halüsinasyon gibi etkilerinin bulunduğu belirlendi. Göz damlası almak isteyen kişileri inceleyen eczacıların gözünden kaçmayan bu ayrıntı, birçok insanın hayatını kurtardı.
İLAÇLAR YANLIŞ ELLERDE UYUŞTURUCUYA DÖNÜŞEBİLİYOR
Manisa Eczacılar Odası Genel Sekreteri Koray Kaya, ağrı kesiciden göz damlasına kadar birçok ilacın yanlış eller uyuşturucu olarak kullanılabildiğini ifade etti. Koray Kaya, “Son zamanlarda kontrole tabi olarak adlandırılan ve ücrete mukabil satışı yasak olan ilaçların sayısı artmaya başladı. İlaç suistimalleri en çok kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçlarda görülebiliyordu. Birkaç ay önce kullanıma alınan Renkli Reçete Kayıt Sistemi ile farklı doktorlara ilaç yazdırıp ücret karşılığı almanın önü kesilmiş oldu. Şuanda hiç kimse kullanacağı dozun üzerinde ilaç alamıyor. Dolayısıyla ilacın aşırı kullanımına bağlı uyuşturucu amaçlı olarak niteleyebileceğimiz kullanımların da önü kesildi” dedi.
Eczacı Koray Kaya son olarak şu ifadeleri kullandı, “Ağrı kesicilerden, göz hastalıklarına kadar geniş bir perspektifte tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar, yanlış ellerde zehre dönüşebiliyor. Vatandaşlarımız her ne kadar ilk anda bu tür kontrollü uygulamalara tepki gösterse de, işin aslını anladıkça, yapılan işlerin hepsinin halk sağlığını korumak, gençlerimizi her türlü sentetik uyuşturucu olarak niteleyebileceğimiz maddeden uzak tutmak olduğunu anlayınca hak veriyorlar. Bakanlığın halk sağlığını korumak adına aldığı önlemleri biz Eczacılar da destekliyor, gerekli bilgi ve uyarıları, suiistimal amaçlı sahte reçeteleri bölge Eczanelerimize anında yapıyoruz”

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim