Mesir Sulama Birliği Meclis Başkanı Ahmet Çayırlı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada pasif kaldığı gerekçesiyle ziraat odalarını eleştirdi. Eleştirilere yanıt veren Kaçire yapılan açıklamaları talihsizlik olarak niteledi. Kaçire şunları söyledi: "İki kurumun da amacı aynı, birbirimizi suçlamanın anlamı yok. 2015 yılında su ücreti 7 TL iken neden sesleri çıkmıyordu? Birbirimize yüklenmek yerine beraberce çiftçimiz için çalışalım." dedi.
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, yaptığı açıklamada Mesir Sulama Birliği Meclis Başkanı Ahmet Çayırlı'nın kendisi ve ziraat odaları hakkında yaptığı eleştirilere yanıt verdi.
"İLK İŞİMİZ SU OLDU"
Çayırlı'nın sözleri üzerinde bir açıklama yapma gereği duyduğunu dile getiren Kaçire, açıklamaları talihsizlik olarak değerlendirdi. 2015 yılının Şubat ayında göreve geldiklerinde ilk olarak 7 TL olan su ücretlerinin düşürülmesi konusunu ele aldıklarını aktaran Kaçire, "Mart ayında dönemin bakanı Veysel Eroğlu'na gittik. Gerekli izahatları kendisine yaptık. Yeraltı sularının çiftçi için çok pahalı olduğunu söyledik. 1 hafta içerisinde de bize bir genelgeyle ulaşarak su ücretini 1 TL'ye düşürdüğünü bildirdi. Bu şekilde sulama birliklerimiz 1 TL üzerinden tahsilat yapmaya başladılar. 2016 yılında 2 TL yapıldı. Biz tekrar görüştük, rakamın yüksek olduğunu belirttik. Ancak yeraltı suları koruma kanunu gereği rakamın değişmeyeceği bildirdi." diye konuştu.
"DOSYA HAZIR, SUNACAĞIZ"
Bu yıl için açıklanan rakamın yüksek olduğunu kabul ettiklerini, ancak pasif kaldıkları yönündeki eleştirileri kabul etmediğini ifade eden Kaçire şöyle devam etti: "Bu yıl için de 5 TL olarak açıklandı. Sulama birliğimizdeki arkadaşlarımız bu rakamın yüksek olduğunu bizzat bana bildirdi. Çiftçinin sıkıntıda olduğunu belirten sulama birliğinde arkadaşlarımız çalışma yapılmasını istedi. Biz de bu kapsamda TZOB'a verilmek üzere bir rapor hazırladık. Su ücretinin yüksek olduğunu, çiftçinin bu parayı ödeyemeyeceğini, girdilerin yeterince yüksek olduğunu anlattık. Dosyamız hazır şuan. Önümüzdeki günlerde bu raporu göndereceğiz. Bunun yanında da Manisalı milletvekillerimizle görüştük. Onlara da derdimiz anlattık. Onlar da çalışma yapacağını dile getirdi. Ziraat odalarının bir iş yapmadığına dair açıklamaları görünce bu bizi üzdü. Kendisiyle de görüştük. Çalışmalarımızı bildirdik. Meclis kararına girmeden su ücretinin düşürülmesi talebinde bulundu. Çiftçimize şunu söylemek istiyorum, biz bugüne kadar onlar için çalıştık, bundan sonra da onlar için çalışmaya devam edeceğiz. Açıklamayı yapanlar devekuşu gibi kafasını kuma gömerek açıklama yapmasın. Bizimle beraber o da gelsin, raporları bir üst makama iletsin."
"KARARI MECLİSTEN HEMEN GEÇİRMEYİN"
Sulama birliklerine de çağrıda bulunan Kaçire, "Çiftçimiz müsterih olsun, biz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Sulama birliklerindeki arkadaşlarımıza da seslenmek istiyorum, 5 TL sulama ücreti kararını hemen meclisten geçirmesinler. 2015 yılında yaşadık bu sıkıntıyı. 7 TL'den 1 TL'ye düşürmemize rağmen meclis kararı alındığı ve bütçeyi etkileyeceği için düşürme şansları olmadı. Aynı hataya bu yıl düşülmesin. İki kurumun da amacı aynı, birbirimizi suçlamanın anlamı yok. 2015 yılında su ücreti 7 TL iken neden sesleri çıkmıyordu? Birbirimize yüklenmek yerine beraberce çiftçimiz için çalışalım." ifadelerini kullandı.
Burhan AKDEMİR

Editör: TE Bilişim