Bugün dünyanın eğlence merkezi Dubai’de lüks bir yaşam var. Ben de bir günlüğüne Dubai’ye gitmiştim. Manisa medyasının Evliya Çelebi’si Evren Kasırga bugünlerde Dubai’yi kapı komşusu yaptı. Yılbaşını orada geçirmiş. Eğlence merkezinde yılbaşının nasıl kutlandığını nelere mal olduğunu bana anlattı. Dünyadan ve ülkemizden iş insanlarının Dubai’deki yiyecek içecek merkezlerindeki durumu anlattı. Önce Dubai nerede, nasıl yönetiliyor diye bilgi vereyim. Sonra Evren Kasırga’nın ülkedeki durumla ilgili söylediklerini yazmayı düşündüm.

Dubai veya Dübey, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirlik'in yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir. Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930'larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969'da Dubai'de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968'de bölgeden çekileceğini açıkladı. İngiltere'nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971'de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri'ni kurdular. 1972'nin başlarında Resü'l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai'nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti hâline geldi. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi'den sonra ikinci en geniş yüz ölçümüne (4.114 km²) sahip emirliğidir.[2] Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir.[3] Dubai, Emirlikler'in kuzey kıyısında, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropolitan alanını oluşturmaktadırlar.

DUBAİ’DE YAŞAMANIN BEDELİ YÜKSEK

Evren Kasırga ustalığını her zaman objektifi ile ortaya koyan bir gazeteci. Yeniliklere açık. Yeni çıkan fotoğraf makinelerini hiç düşünmeden alan, onlarla harika sanat fotoğrafları çeken beğendiğim bir kardeşimdir Evren Kasırga. Dünyanın çeşitli ülkelerinin merkezlerinde et lokantaları açan Nusret’in de yakın arkadaşı. İyi dostluk kurmuş Nusret’in her mekanının açılışlarına davetli olarak bulunur. Nusret’in Dubai’de de et restoranları var. Yılbaşında Nusret davet etmiş Evren Kasırga da ailece Dubai’ye gitmiş. Dönüşünde Olay Gazetemde karşılaştık. Esra Kale ve Ertan Korkmaz da vardı. Benim yaş günü kutlaması fotoğraflarını da çekmişti. Evren Kasırga’ya yediğin içtiğin gezdiğin senin olsun Dubai’yi anlat bakalım dedim. Evren Kasırga “Başkan Dubai’de yaşamak bizim işimiz değil. Çok pahalı. Dünyanın ünlüleri buraya gelip istedikleri şatafatlı hayatı yaşıyorlar. Yılbaşında Hakan Çalhanoğlu ve Galatasaraylı Taylan Antalyalı vardı. Ronaldo, Messi de Dubai’ye sık sık geliyor” dedi.

KİRAZIN KİLOSU 460 TL, DOMATESİN 90 TL

Evren’i dinlemek güzel. İnsanın neşesi yerine geliyor. Oradaki fiyatları sordum. Evren Kasırga “Başkan bir bardak çay 110 TL, domates 90 TL, kiraz 460 TL. yılbaşında restoranlarda kişi başı 70 bin lira fiyat çekiliyor. Nusret’in ve Günaydın’ın restoranları Dubai’de ilgi görüyor. Rezervasyon olmadan içeri alınmıyor. Midyeci Ahmet’te var. Bir taze midyeyi 50 TL’ye satıyor. Başkan Dubai bambaşka bir ülke. Çölün içinde vahalaşmış inanılmaz yükseklikteki binalar göz kamaştırıyor.” Dinledim dinledim Evren Kasırga’yı kendisini takdir ettim. Düzenlenen defileleri de izleyip fotoğrafçılık sanatını konuşturuyor. Yüksek seviyede doları olanların yaşayacağı yer. Bizler anlatılanları dinlemekle yetinmeliyiz.

Ancak ülkemizdeki hayat pahalılığının da ateşi düşmedi. Bayraklı’da Ciğerci Apo’da daha önce Ekonomist Dr. Hikmet Oray Yalçın ile yediğimiz ciğerin bedeli 100 liraydı. Şimdi oldu 150 lira.