El açıyorlar, bir lokma ekmek parası dileniyorlar… Bu çocukları sokaklara itip birer suç makinesi haline dönüştüren ebeveynleri ortada yok… Devletin ilgili kurumları, çocukları görmezden geliyor. İşte, İl Emniyet Müdürlüğü tam da bu noktada devreye girdi ve çocukları sokaktan kurtarmak için özel bir ekip kurduğunu açıkladı.


NEREDEYSE bir sektör halini alan çocuk dilenciliği ülkenin her yerinde baş gösteren bir sorun olmaya devam ederken, Manisa da bu sorunun kıskacına girdi. Özellikle şehir merkezindeki sosyal alanlarda gruplar halinde dolaşan çocuk dilenciler, vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Tek tip anlattıkları mağduriyet hikayeleri çocukların biri veya birileri tarafından yönlendirildiği izlenimini yaratıyor.

SURİYELİ ÇOCUKLAR ÇOĞUNLUKTA

Özellikle Suriyeli çocuklardan oluşan bir sektör haline gelen çocuk dilenciliğinde, başka illerden göç etmiş çocukların da varlığı her geçen gün artıyor. Babasının öldüğü ya da işsiz olduğu üzerine kurgulanan hikayelerinde aç olduklarını ve devletin onlara yardım etmediğini belirten çocuklar, yardım eli açtıkları Manisalılar’dan para istiyor, para vermeye ikna edemedikleri kurbanlarını markete gidip yiyecek almakla baskı altında tutuyor. Daha çok restoran ve kafe önlerinde konuşlanan dilenci çocuklar cami bahçeleri ve parkları da mesken tutmuş durumda.Ülke ekonomisinin kötü gidişatının bir yansıması olarak son yıllarda artan bu sorun vatandaşların rahat nefes aldırmayacak noktaya gelirken, dilenci çocukların yaş ortalamasının okul çağına denk geliyor olması ülkenin genç nüfusunun geleceğinin kötü noktaya varacağına işaret ediyor.

MANİSA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EKİP KURDU

Tüm bu göstergelerden hareketle yola çıkan Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, sayıları her geçen gün artan dilenci çocukların ıslahı için kendi bünyesinde bir ekip kurduğunu duyurdu. Yaptığımız özel görüşme sonrası konuya ilişkin 5 kişilik bir ekip kurduğunu açıklayan Müdür Bilgiç, kendi bünyelerinde kurdukları özel ekiple, dilencilerin topluma kazandırılması için mücadele ettiklerini söyleyerek, “Dilencilere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Suriyeli çocuklar ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan dilencilerle ilgili bir ekip oluşturduk. Konakladıkları yerlerde ve dilendikleri bölgelerde sürekli çalışmalar yapılıyor. Eğer Suriyeliler kayıt altında değilse İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Aileleri tarafından dilendirilen çocuklarla ilgili çalışmalarımızı ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ ile paylaşıyoruz. Çocuklarını dilendiren ailelerin yaşadıkları yerleri, ekonomik durumlarını kontrol altına alıp çocuklarına karşı bu suçu işleyen ailelerin, gereken cezayı almaları için yasal yollara başvurulacak” dedi.


İLGİLİ KURUMLAR DESTEK VERMEK ZORUNDA

Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan mücadelenin sonuç vermesi ve Manisa sokaklarının dilenci çocuklardan arınması için Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve İl Göç İdaresi’nin de konunun üzerine hassasiyetle eğilmesi gerekiyor. Çocuk dilenci sayısının her geçen gün artması, Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan tek taraflı mücadelenin çocukları sokaktan kurtarmaya yetmediğini gösteriyor. Çocukların dilendirilerek istismar edilmesinin önüne geçecek olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yetersiz uygulamaları maalesef sorunun her geçen gün büyümesine yol açıyor.


İL GÖÇ İDARESİ DE YETERSİZ KALDI

İl Emniyet Müdürlüğü’nün yoğun çalışmalarına rağmen dilenci krizinin hala devam etmesi Manisa İl Göç İdaresi Müdürü Şeref Doğramacı’nın Şubat ayında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda yaptığı açıklamaları da akıllara getirdi. Doğramacı dilenci sorununun patlak verdiği günlerde söylediği şu sözlerle krizin aşılmasına umut olmuştu: "Suriyeli sığınmacıların kayıt dışı veya başka bir ile kayıtlı olarak Manisa'da bulunmalarına, sokakta veya çadırda yaşamalarına, dilenmelerine müsaade edilmeyecektir. Çocuk dilencilere çok fazla rastlıyoruz. Trafik ışıklarında bekleyenler, yol kenarlarında, cami çıkışlarında görüyoruz. Anne ve baba çocuğun dilenmesine müsaade ediyor veya dilendiriyorsa çocuklarla ilgili koruma kararı alınır. Dilenen yetişkinler yakalandığında bunları kamplara göndereceğiz. Eğer kişi başka bir ilden buraya dilenmeye geliyorsa kendi iline göndereceğiz. Ancak asıl yapılacak olan bu kişilerin dilenmesini önlemektir" ifadelerini kullanmıştı. Aradan geçen zaman süresince dilenci çocuklarla ilgili hiçbir adım atılmaması ve bu çocukların koruma altına alınmaması nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ciddi eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor.
Editör: TE Bilişim