MANİSA'NIN Soma ilçesine bağlı Küçükgüney ve Büyükgüney Mahalleleri sınırında bulunan ormanlarda yürütülen gençleştirme çalışmaları sırasında, köye yaklaşık 100 metre mesafedeki alana kadar giren iş makineleri asırlık olduğu iddia edilen bir zeytin ağacını da kökleyince köylüler ayağa kalktı.
Orman İşletme ekipleri tarafından Manisa'nın Soma ilçesindeki ormanlık alanlarda yürütülen gençleştirme çalışmaları zaman zaman köylülerin tepkisine neden oluyor. Küçükgüney ve Büyükgüney Mahalleleri de bir yanlarında maden ocaklarına ait kül barajları bir yanlarında da orman nedeniyle hayvanlarını otlatacakları mera kalmamasından dert yanarken, geleceklerinin tehlike altında olduğunu ve yardım beklediklerini söyledi. 42 hanesi bulunan Küçükgüney Mahalle Muhtarı Kadir Kahraman ile 40 haneli Büyükgüney Mahalle Muhtarı Nazmi Saygılı ortak bir açıklama yaparak tepkilerini ortaya koydu.
Küçükgüney Mahalle Muhtarı Kadir Kahraman, "Köyümüzde orman gençleştirme çalışmaları yapıyorlar. Bunu yaparken 80 yılı aşkın yaşı olduğunu bildiğimiz köylünün büyük hatıralarının bulunduğu zeytini de köklemişler. Tarihi eser sayılır. Dikim yapacağız diye bizim mera olarak kullandığımız arazilere giriş yapmamız yasaklandı. Bize orman işletmeden ya da diğer kurumlardan dikim yapacağız, şöyle yapağız diye bildirim yapan olmadı. Bunu da bırakın, Güney köyü olarak bir çukura terk edilmiş vaziyetteyiz. Hemen dibimizde kül barajı bulunuyor. Şimdi ormanı da elimizden aldılar. Köylü olarak hayvan güdecek yerimiz kalmadı. 106 nüfusu bulunan köyümüzün geçiminin çoğunluğunu hayvancılık oluşturuyor. Hayvanlarımızı otlatacak yerimiz, kıpırdayacak yerimiz kalmadı" dedi.
Köylülerin asırlık zeytin ile yine asırlık bir çam ağacının kesildiğini duyunca sopalarla iş makinesine doğru koşturduğunu belirten Muhtar Kahraman, operatörün iş makinesini bırakıp kaçmak zorunda kaldığını söyledi.
Öte yandan, mahalle sakinleri de hayvanlarını otlatacakları ve tarım yapacakları yerler olmadığı taktirde köyde olmanın bir anlamı olmadığını dile getirerek, bir yandan kül barajı diğer yandan hayvan otlatacak meralarının kalmaması nedeniyle 'Bizi taşıyın' diye seslendiler. Köylüler, "Artık hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Tarım yapamıyoruz. Burada olmamızın hiçbir anlamı kalmadı. En son meralarımızın da orman tarafından alınmasıyla hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız" diyerek yetkililerden bir çözüm beklediklerini dile getirdi.
Editör: TE Bilişim