Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yeni nesil esnaf oluşturmakiçin çaba göstermeliyiz. Birçok projenin yerinde kalmamasını sağlamalıyız. Esnaf biraz daha gelenekçiliği aşamıyor." dedi.
Palandöken, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanlığınca bir otelde düzenlenen iftar programına katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de Avrupa Birliği tarafından da desteklenen 6 milyon 530 bin avroluk ADAPTESK projesi ile esnaf ve sanatkarların uyum yeteneklerinin artırılması için 23 ayda 23 bin esnafa eğitim verdiklerini aktaran Palandöken,"Yeni nesil esnaf oluşturmakiçin çaba göstermeliyiz. Birçok projenin yerinde kalmamasını sağlamalıyız. Esnaf biraz daha gelenekçiliği aşamıyor. İşi bırakıp yenilikle, fiziki değişimle uyum sağlayabilir. Ekonomik sıkıntı ve piyasadaki haksız rekabetin sıkıntısı bunların hepsi gelip geçici..." dedi.
Toplantıda konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de projenin pilot illerinden birinin Manisa olduğunu belirterek, esnaf ve sanatkarların yeni nesil bilgi, teknoloji ve pazarlama yöntemlerini öğrenerek kendilerini geliştirdiklerini söyledi.
MESOB Başkanı Hasan Geriter ise esnaf ve sanatkarın balık tutmayı öğrendiğini belirterek "Balık tutmak bize yeterli değil, tuttuğumuz balıkları nasıl satacağız onu öğreniyoruz. Biz neyi isteyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi bilemiyorduk. Hep başkalarından destek alır, başkalarının kapısını çalar ricacı olurduk. Projenin P'sini bilmezdik. Ama projelerin nasıl yapıldığını öğrendik. Birilerinin desteğine ihtiyacımız varken, bizden destek istenecek duruma geldik." diye konuştu.
Projenin Manisa koordinatörü Nazan Bektaş, kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projeye katılan esnaf Nazik Eşbah ve bakkal Özcan Başayagül çeşitli eğitimler aldıklarını, mesleklerindeki yenilikler ve pazarlama imkanlarını öğrendiklerini anlattı.
İftar programına, Manisa İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, İl Müftüsü Sinan Cihan ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Editör: TE Bilişim