Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Türkiye'de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor." dedi. Manisa'da ise rakam günlük 70 bin civarında. Fırıncı esnafı ve MTSO Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yılmaz, ekmek israfının bir Türkiye gerçeği olduğunu belirtti. Yılmaz, israfın arkasında yatan iki sebebi ise şöyle anlattı: "İlk ve en önemli sebebi; Türkiye'de 420 milyon insana ekmek sağlayacak sayıda fırın var ve bizim nüfusumuz 80 milyon. Diğer sebep ise, ekmeğimizin raf ömrünün çok kısa olması."
TÜRKİYE Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Turgutlu'da katıldığı bir programda Türkiye'de yapılan ekmek israfıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Balcı, "Türkiye'de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor. Bu rakam da oldukça fazla. İsraf edilen ekmeğin 3 milyonu fırınlarda israf ediliyor" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan MTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve fırıncı esnafı Mehmet Yılmaz, ekmek israfını önlemek için sorunun temelden çözülmesi gerektiğine işaret etti. Fırındaki ekmek israfının genele oranının yüzde 70 olduğunu ifade eden Yılmaz, sebebini ise fırın sayısındaki fazlalığa bağladı.
"420 MİLYON İNSANI DOYURACAK FIRINIMIZ VAR"
Yılmaz şöyle konuştu: "Ekmek israfının iki türlü tespiti var. Bunlardan birincisi fırınlarda çöpe giden ekmek. Diğeri de bireysel olarak, yani evlerde çöpe atılan ekmek. Ekmek israfının en çok yaşandığı yer fırınlar. Fırınlardan çöpe atılan ekmek, genel rakamın yüzde 70'ini oluşturuyor. Ekmeğin fırından çöpe gitmesinin de iki sebebi var. Bunlardan ilki atıl kapasite dediğimiz konu. Türkiye'de 80 milyon nüfusun yaşadığını var sayarsak, ülkede 420 milyon nüfusu doyuracak kapasitede fırın var. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere Türkiye'de büyük bir fırın enflasyonu yaşanıyor. İşletmeler ürettiği ekmeği satamayınca sonucu ekmek israfı oluyor. Bu konuyu Türkiye 1982 yılında çözmüştü aslında. O yıllarda Türkiye'de çöpe giden ekmek sayısı 100 bin dahi değildi. Nüfusa göre fırın açma ruhsatı veriliyordu."
"EKMEĞİMİZİN RAF ÖMRÜ ÇOK KISA"
Ekmeğin kalitesizliğinin de israfa neden olduğunu anlatan Yılmaz, bu konuda yabancı ülkelerden örnekler de verdi. Yılmaz şunları söyledi: "Fırınlardan kaynaklanan diğer bir olumsuzluk da kalitesiz üretim. Rusya'da bir ekmek 6 gün hiç bayatlamıyor. İskandinav ülkelerinde yine aynı. Bir hafta aynı ekmek bayatlamıyor. Bizdeki ekmek ise bir gün içinde bayatlıyor. Sebebi, aşırı derecede katkı maddesi kullanılması ve genetiği değiştirilmiş buğday. Bu nedenle ekmeğin raf ömrü minimuma iniyor. Bu süre 3 ile 4 güne bile çıksa ekmek israfında önemli ölçüde azalma olur."
"İŞE BUĞDAYDAN BAŞLAMAK GEREK"
Türkiye'nin, Avrupa'da ekmek israfı konusunda oldukça kötü durumda olduğunu ifade eden Yılmaz, "Evlerde israf olan ekmek, fırındakilerin yanında tabiri caizse devede kulak kalıyor. Asıl çalışmaların fırınlara yönelik yapılması gerekiyor. Ülke olarak baktığımızda Avrupa'da ekmek israfı konusunda en kötü durumda olan ülkeyiz. Kalite yönünden de buğdaydan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı gerideyiz. Amacımız ideoloji değil. Buğdayımızın yüzde 70'i ithal, kendi buğdayımızda bile belirli bir kalite standardı yok. Öncelikle bizim buğdaydan başlamamız lazım. Kaliteli buğday, kaliteli ekmek ve üreticiye ulaşması. Bu zinciri doğru sağlarsak ekmeğin raf ömrünü uzatabiliriz. Ekmeğin çöpe atılması da minimize edilir." şeklinde konuştu.
"MANİSA'DA 70 BİN EKMEK ÇÖPE GİDİYOR"
Manisa'daki durumu da özetleyen Yılmaz, bu konuda şunları aktardı: "Manisa'daki duruma gelecek olursak 17 ilçedeki fırın sayısı 5 milyon insana ekmek sağlayacak durumda. Ancak Manisa'nın nüfusu kabataslak 1,5 milyon civarında. Kapasite kullanımı yaklaşık yüzde 33. Ekmek israfı ise kentte 70 bin adet. Bu kışın 50 binlere kadar düşüyor. Bayat ekmekleri hayvan barınaklarına, ihtiyaç sahiplerine veren işletmeler var. Bazı işletmelerimizde ekmek israfı sıfır. Ancak bu tür fırınlarımız çok az."

Haber: Burhan AKDEMİR 
Editör: TE Bilişim