Dondan etkilenen bağları yerinde gezen Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, don olayının bölgedeki bütün erkenci bağları etkilediğini açıkladı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, hava sıcaklığının sıfırın altında 3 dereceye kadar düşmesinin ardından, erkenci bağlarda yaşanan don olayının zarara yol açtığını söyledi. Don zararının meydana geldiği erkenci bağlarda incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Aktürk, geçtiğimiz yıl 30 Mart’ta don felaketini yaşayan “superior” cinsi üzüm bağlarının, bu yıl da don felaketini yaşadığını söyledi. Don olayının yaşandığı Kabazlı Mahallesi'ndeki Mustafa Topçam’ın “superior” cinsi üzüm bağında inceleme yaptıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Aktürk, don olayından bölgedeki erkenci bağların tümünün etkilendiğini dile getirdi.

“GÖZLERİN TAMAMINDA ZARAR VAR”
Don olayının belirli alanlarda meydana geldiğini ve üreticileri üzdüğünü dile getiren Aktürk, “Salihli’de ekiliş olarak çok fazla olmasa da don olayı erkenci bağlarda çok fazla zarara yol açtı. Ziyaret ettiğimiz bu bağda, geçtiğimiz yıl da don olayı büyük zarar oluşturmuştu. Bu yıl don olayı zararının, geçen yıla göre daha fazla olduğunu görüyoruz. Çünkü don olayı bağlardaki gözlerin tamamına zarar vermiş durumda” dedi.
“TARSİM DESTEĞİ ARTIRILMALIDIR”
TARSİM’in öneminin yine her zamanki gibi ön plana çıktığını vurgu yapan Aktürk, “Artık tüm üreticilerimiz tarafından bilinmelidir ki, TARSİM’in önemi bir kez daha ortaya çıktı. Amacımız bu konuda devletimizin don zararı ile olan TARSİM poliçe bedellerindeki yüzde 66 seviyesinde olan desteğin, bir miktar daha artırılarak yüzde 75’lere çıkarılmasıdır. Eğer don zararında devletimiz zararın dörtte üçünü karşılarsa, üreticimiz zarar etmez” diye konuştu.

“AFETİ HER YIL YAŞIYORUZ”
Son yıllarda yaşanan don olaylarının ardından TARSİM poliçe fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Aktürk şunları söyledi: “Şu an dönüm başı 600 liraya kadar poliçe fiyatları oluştu. Bu da üreticimizin belini büküyor. Devletimizin don poliçelerine desteğini bir miktar daha artırmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye yaşanan dolu ve don olaylarının ardından, bir afet bölgesi konumundadır. Çünkü biz üreticiler olarak bu afeti her yıl yaşıyoruz. Devletimizden bu konuda yardım bekliyoruz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun diyorum." Üreticiler olarak mağdur olduklarını ifade eden Mustafa Topçam ise “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda, erkenci üzüm bağlarıma TARSİM tarafından sigortalattım. Ancak bize ödenen miktar zararımızı karşılamıyor. Fakat mecburen sigorta yaptırıyoruz ve buna da şükür ediyoruz. Bu don afeti Allah’tan gelen bir şey, yapacak olduğumuz hiçbir şey yok. Tüm üretici kardeşlerime geçmiş olsun" dedi.
Editör: TE Bilişim